1 kg hladke mouky
1-2 lzice kakaa
30 dkg mouckoveho cukru
10 dkg masla
20 dkg medu
4 vejce
1 1/2-2 lzicky jedle sody
1 1/2-2 lzicky mleteho koreni - anyz, skorice, nove koreni, fenykl, hrebicek - ja drtim v hmozdiri a prosivam pres cajovy cednik.
Mouku na val (trochu stranou a zapracovavat podle potreby postupne) + prosit cukr, pridat koreni, sodu, kakao.
Ve vodni lazni rozpustit med+maslo, pridat vejce.
V "sypke" smesi udelat dulek, vlit tekutou smes a poradne zpracovat. testo na nekolik hodin nebo pres noc odpocinout (nedavam do lednicky, ale do chladna - v Cechach do spajzu, tady do pradelny).
Vyvalovat na 3 mm a vykrajovat tvary (cim vetsi tvary, tim silnejsi plat testa), na tukem vymazanem plechu peci cca 7 minut pri 180 C (vyzkouset). Horke potirat rozslehanym vejcem.
Cukrova poleva: 1 bilek malinko naslehat, 20-25 dkg cukru moucka (nekolikrat prosit) postupne pridavat a trit lzici, pridat lzicku precezene citronove stavy (podle potreby), trit lzici, az poleva nabude a zbela (ja tru minimalne 10 minut).
Tuhost testa: prislis ridke testo nedrzi pri peceni tvar, prilis tuhe pri peceni nenabehne a pernicky jsou pak moc tvrde. Ja dodrzuju, ze testo (ktere vytvaruju do bochanku a dam odpocinout na talir) se nesmi "rozbehnout" ale zaroven musi byt pruzne - kdyz do nej udelam dolik, ten dolik se po nejake chvili vyrovna.
Vetsinou delam z 1/2 kg mouky, pridavam uvedene koreni, ale je to asi hlavne zvyk - v anglictine je pernik "gingerbread", tedy "zazvorovy chleba", v nemcine nevim, ale pry se z toho nazvu vyvozuje, ze do perniku se puvodne pridaval pepr....
Taky jsem nekde cetla, ze pernicky se po upeceni maji nechat aspon 2 dny odlezet a teprve potom zdobit, jinak na nich ta poleva pry nedrzi (me ovsem peceni pernicku tak vycerpa, ze vetsinou zdobim az za tyden...)