| Zdroj: Apetit 
 Pro 4 osoby, Příprava 40 minut+cca 2 hodiny na vaření masa 
 500g hovězího masa s kostí150g kořenové zeleniny
 1-2 červené řepy, nakrájené na kostky
 40g sádla nebo oleje
 4 lžíce rajčatového protlaku
 20g hladké mouky
 3 větší brambory, nakrájené na kostky
 150g bílého hlávkového zelí
 1 bobkový list
 2 rajčata, oloupaná a nakrájená
 2 rozdrcené stroužky česneku
 ocet podle chuti
 pepř a sůl
 200ml zakysané smetany k podávání
 
 1. Do velkého hrnce vlijte dva litry vody, vložte omyté maso, osolte a přiveďte k varu. Na mírném plameni ho povařte do změknutí (trvá to asi dvě hodiny). Pak vývar přeceďte a oberte maso. Vývar si můžete připravit i den předem; jen z něj před použitím seberte ztuhlý tuk. 
 2. V pánvi rozehřejte polovinu sádla či oleje a pět minut na něm opékejte řepu a kořenovou zeleninu, také nakrájenou na kostky. Pak přidejte protlak a všechno přesuňte do hrnce s vývarem. V rendlíku si z mouky a zbytku tuku připravte jíšku a rozmíchejte ji do polévky. Přisypte brambory, nakrájené zelí, bobkový list, pepř a rajčata. 
 3. Polévku povařte přibližně čtvrt hodiny, tak, aby brambory změkly. Na závěr ochuťte česnekem, octem a podle potřeby dosolte. Podávejte s kopečkem zakysané smetany. 
 Nemám vyzkoušeno, ale Pavlinda a Bára ano a doporučují VAŘIT! |