| Charlotka z Ruska - nepečený krémový dort.kategorie: dorty
 
 recept je určen pro 0 osob(y)
 
 
 Ingredience:
 40 dlouhých cukrářských piškotů
 4 žloutky
 80g cukru
 5 želatinových lístků
 250ml mléka
 1 tobolka vanilky, nebo vanilkový cukr
 8 lžic neušlehané šlehačky
 8 lžic kyselé smetany
 1 mandarinka (nebo slitá konzerva dílků mandarinek)
 
 trochu šlehačky na ozdobu, chcete-li
 
 
 Příprava:
 Na dno formy na pružinu poskládat piškoty. Tam kde je nutné piškoty odžíznout, aby bylo celé dno pokryto. Našlehat žloutky s cukrem do světla a lehka. Namočit želatinu do studené vody (podle návodu na balení).
 
 Rozkrojit tobolku vanilky a obrácenou hranou nože z ní seškrábnout semínka. Ty vložit do kastrolku s mlékem a zahřát ho. Potom pomalinku, za stálého míchání na nízké teplotě začít přidávat směs cukru se žloutky a míchat do krémova. Pozor, směs nesmí vařit! Vejce by se srazilo!
 
 Sejmout kastrolek s ohně. Vyždímat vodu z želatiny a vmíchat ji ho krému v kastrolku. Nechat zchladnout. Našlehat šlehačku, přidat kyselou smetanu a pokračovat ve šlehání. Ušlehané lehce vmíchat do zchladlého krému.
 
 Směsí rovnoměrně potřít piškoty na dně formy a začít kláct poškoty vertikálně podél stěny formy (osobně si jeden konec piškotů seříznu tak, aby byl rovný a dobře stál) a nakonec do středu vložit zbytek krému. Uhladit povrch, přikrýt průhlednou fólií a vložit do chladničky alespoň na 4 hodiny.
 
 Přendat formu na servírovací mísu, sejmout okraj formy a ozdobit dort půlměsíčky mandarinky. Dort se na povrchu může ozdobit růžičkami ze šlehačky.
 
   |