HOVĚZÍ POLÉVKA S MASEM A ZELENINOU
Rozpis pro 2 porce:
100g libového hovězího masa, 100g zeleniny (cibule, mrkev, celer, petržel), 2 zrnka pepře, 1 zrnko nového koření, petrželka, sůl, ½ kostky masoxu, asi 7 dl vody
Hovězí maso vložíme do studené osolené vody a na velmi malém plaménku uvaříme doměkka. Čtvrt hodiny před koncem varu přidáme koření a zeleninu. Měkké maso a zeleninu vyjmeme nakrájíme na kostičky, vývar přecedíme, uvedeme do varu, ochutíme masonem, přidáme maso, zeleninu a necháme přejít varem. Polévku posypeme drobně usekanou petrželkou a podáváme.
1 porce: 414 KJ (100 kcal)
HOVĚZÍ POLÉVKA S MASEM A NUDLEMI
Rozpis pro 2 porce:
Připravíme stejně jako „Hovězí polévka s masem a zeleninou“, do polévky zavaříme navíc 15g polévkových nudlí.
1 porce:523 KJ (127 kcal)
POLÉVKA SE ŠUNKOVÝM SALÁMEM A HRÁŠKEM
Rozpis pro 2 porce:
½ kostky masoxu, ½ litru vody, 50g šunkového salámu, 60g hrášku, 2 zrnka pepře, 1 zrnko nového koření, petrželka
Masox zalijeme studenou vodou, přidáme nové koření a vaříme 3 minuty. Přidáme salám nakrájený na nudličky, hrášek a vaříme, až hrášek změkne. Koření vyjmeme, polévku posypeme usekanou petrželkou a podáváme.
1 porce 306 KJ (73 kcal)
SRBSKÁ POLÉVKA
Rozpis pro 2 porce:
150g libového hovězího masa, 1 paprika, 30g rajčatového protlaku, 100gbrambor, 2 zrnka pepře, 1 zrnko nového koření, kousek bobkového listu, mletá sladká paprika, feferonky nebo koření chilli, ocet, sůl, asi 6 dl vody, 5g oleje, 10g cibule
Hovězí maso zalijeme částí studené vody, osolíme a při velmi mírném varu uvaříme doměkka, po hodině varu přidáme koření. Na oleji zpěníme drobně nakrájenou cibuli, osmahneme, vmícháme mletou papriku a hned zalijeme studenou vodou, rozšleháme a přidáme do polévky současně s nakrájenou paprikou, brambory a s rajčatovým protlakem a vaříme, až maso, brambory i paprika změknou. Měkké maso vyjmeme, nakrájíme na nudličky, přidáme zpět do polévky, kterou dochutíme usekanými feferonkami (kořením chilli) a několika kapkami octa.
1 porce: 502 KJ (120 kcal)
FRANKFURTSKÁ POLÉVKA
Rozpis pro 2 porce:
30g dietních párků, 10g oleje, 20g cibule, 15g hladké mouky, mletá sladká i pálivá paprika, 40g mrkve, 30g celeru, 1 dl polotučného mléka, 1 lžička vegety speciál, mletý pepř, libeček, asi 6 dl vody, sůl
Drobně nakrájenou cibuli a zeleninu zpěníme na oleji, přidáme mouku a papriku a usmažíme světlou jíšku. Zalijeme ji vodou, rozšleháme a vaříme 10 minut, až zeleniny změkne. Do polévky nalijeme mléko, přihřejeme ji téměř k varu, přidáme vegetu, párek nakrájený na tenká kolečka, sůl, pepř, usekaný libeček a podáváme.
1 porce: 540 KJ (129 kcal) |