CELEROVÁ POLÉVKA S BRAMBOREM
Rozpis pro 2 porce:
80g celeru, 100g brambor, 50g cibule, 5g másla, 1 dl polotučného mléka, 1 lžička vedety speciál nebo kari, sůl, petrželka, asi 4 dl vody
Brambory nakrájíme na kousky, zalijeme trochou vařící vody, osolíme, uvaříme doměkka, pak scedíme, prolisujeme a rozšleháme s trochou vývaru (nebo rozmixujeme). Celer s cibulí nakrájíme na nudličky a uvaříme doměkka v osolené vodě. Přidáme brambory, zbylý vývar z brambor, mléko, vegetu a necháme přejít varem. Přidáme máslo, drobně usekanou petrželku a podáváme.
1 porce: 460 KJ (110 kcal)
CIBULOVÁ POLÉVKA S VEJCEM
Rozpis pro 2 porce:
120g cibule, 6 dl vody, ½ kostky masoxu, 1 vejce, sůl, pažitka
Z masoxu a vody připravíme vývar, do vařícího vývaru vsypeme cibuli nakrájenou na jemná půlkolečka a vaříme 5 minut. Polévku osolíme, sejmeme z plotýnky, vmícháme rozšlehané vejce a na malém plaménku je necháme v polévce srazit. Polévku posypeme drobně nakrájenou pažitkou a podáváme.
1 porce: 260 KJ (63 kcal)
ČESNEKOVÁ POLÉVKA S BRAMBORY A VEJCEM
Rozpis pro 2 porce:
180g oloupaných brambor, ½ litru vody, 1 vejce, ½ kostky masoxu, majoránka, česnek, mletý pepř, sůl, petrželka
Brambory nakrájíme na kostičky, vsypeme do vařící osolené vody a vaříme téměř doměkka. Přidáme masox, rozemnutou majoránku, pepř a vaříme 2 minuty, pak vmícháme rozšlehané vejce a necháme je v polévce srazit. Přidáme rozetřený česnek, usekanou petrželku a podáváme.
1 porce: 505 KJ (121 kcal)
FAZOLKOVÁ POLÉVKA
Rozpis pro 2 porce:
200g čerstvým nebo zmrazených fazolek, 30g mrkve, 10g hladké mouky, 2 dl polotučného mléka, 1 lžička vedety speciál, petrželka, sůl, asi 3 dl vody
Fazolky nakrájíme na malé kousky, mrkev na kostičky, vložíme do vařící osolené vody a uvaříme téměř doměkka. Mouku rozšleháme s mlékem, nalijeme do polévky a za častého zamíchání vaříme 10 minut. Přidáme vegetu a před podáváním posypeme polévku drobně nakrájenou petrželkou.
1 porce: 468 KJ (105 kcal)
KAPUSTOVÁ POLÉVKA S RÝŽÍ
Rozpis pro 2 porce:
100g kapusty, 10g oleje, 10g hladké mouky, 20g cibule, 15g rýže, sůl, pepř, 1 lžička vedety speciál, libeček, asi 6 dl vody
Drobně nakrájenou cibuli zpěníme na oleji, zasypeme moukou, osmahneme, zalijeme vodou, rozšleháme a vaříme 5 minut. Rýži přebereme, propláchneme studenou i teplou vodou, vsypeme do polévky a vaříme dalších 5 minut. Potom přidáme kapustu nakrájenou na čtverečky, rozetřený česnek, sůl, pepř a vaříme ještě 10 minut. Polévku ochutíme vedetou (můžeme použít i paprikovou), posypeme usekaným libečkem a podáváme.
1 porce: 452 KJ (108 kcal) |