HOVĚZÍ NUDLIČKY V ČESNEKOVÉ SMĚSI
Rozpis pro 2 porce:
200g libového hovězího masa, 10g oleje, sůl, 2 stroužky česneku, 50g cibule, ¼ lžičky drceného kmínu, špetka mletého zázvoru, chilli, lžička citrónové šťávy
Maso nakrájíme na nudličky, česnek rozetřeme, cibuli jemně nakrájíme, promícháme s citrónovou šťávou a s kořením, potom s masem a necháme v chladničce přes noc uležet. V kastrolu nebo tlakovém hrnci rozehřejeme olej, přidáme maso se směsí, sůl, trochu vody a dusíme, až maso změkne. Podáváme s vařenou rýží a se zeleninovým salátem.
1 porce: 753 KJ (180 kcal)
HOVĚZÍ NUDLIČKY NA VÍNĚ
Rozpis pro 2 porce:
180g libového hovězího masa, sůl, mletá sladká paprika, 10g oleje, 20g cibule, 50g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel), 50g rajčatového kečupu, 5cl červeného vína, 5g hladké mouky, citrónová šťáva
Hovězí maso a zeleninu nakrájíme na tenké nudličky. Drobně nakrájenou cibuli zpěníme na oleji, přidáme zeleninu, osmahneme, přidáme maso a za stálého míchání krátce podusíme. Osolíme je, vmícháme papriku, potom trochu vody a dusíme pod pokličkou. Když se šťáva téměř vydusí, vše poprášíme moukou, promícháme, pak podlijeme trochou vody, přidáme kečup víno a dusíme, až maso změkne. Podle chuti okyselíme. Podáváme s těstovinami.
1 porce: 875 KJ (209 kcal)
HOVĚZÍ RAGÚ S LEČEM
Rozpis pro 2 porce:
200g libového hovězího masa, 10g oleje, 50g cibule, 100g sterilovaného leča, 5g hladké mouky, 30g bílého jogurtu, sůl, mletá sladká paprika
Hovězí maso nakrájíme na stejně velké kostky, cibuli na drobné kostičky. Část cibule zpěníme na oleji, vmícháme papriku, přidáme maso a za stálého míchání je lehce opečeme. Podlijeme je trochou vody, osolíme, přidáme zbytek cibule a dusíme, až maso změkne. Při dušení je podléváme vodou. Když je maso téměř měkké, vmícháme mouku rozšlehanou s jogurtem a dohotovíme. Podáváme s vařenou rýží nebo těstovinami.
1 porce: 950 KJ (227 kcal)
HOVĚZÍ GULÁŠ S PÁRKEM
Rozpis pro 2 porce:
120g libového hovězího masa, 50g párků, 10g oleje, kmín, 100g cibule, mletá sladká i pálivá paprika, 30g rajčatového kečupu, 10g hladké mouky, mletý pepř, majoránka
Hovězí maso nakrájíme na stejně velké kostky. Část cibule nakrájíme na kostičky, usmažíme dozlatova na oleji, vmícháme papriku, potom maso a za stálého míchání je osmažíme. Podlijeme je trochou vody, osolíme, přidáme kmín, kečup a dusíme pod pokličkou. Při dušení podléváme maso trochou vody. Poloměkké maso vydusíme do tuku, zaprášíme moukou, osmahneme, podlijeme trochou vody a dusíme, až maso změkne. Ke konci dušení přidáme na kolečka nakrájené párky, rozemnutou majoránku, pepř a při podávání posypeme guláš zbylou drobně nakrájenou cibulí. Vhodnou přílohou jsou houskové knedlíky nebo chléb.
1 porce: 875 KJ (209 kcal) |