Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Patří do deníku

HLAVNÍ JÍDLA Z CUKETY I.

Autor: PetraSluníčko+KVítek02+Toník12 , 17.10.2005

Rýže s rajčaty, paprikou a cuketou (H)


1 varný sáček vaporizované rýže nebo 3/4 HR rýže, 4 rajčata, 1-2 papriky, 1 cibule, 1/2 mladé cukety, 1 PL oleje, sůl, dobromysl nebo provensálské koření, zelená nať.


Rýži uvaříme. Můžeme ji vařit spolu s pohankou nebo jáhlami. Drobně nakrájenou cibuli osmahneme na oleji a přidáme na kostičky nakrájenou papriku a cuketu (mladou cuketu neloupeme). Osolíme a dusíme do poloměkka, stačí několik minut. Vmícháme do horové rýže. Přidáme na kostičky nakrájená rajčata, koření, zelenou nať a promícháme. Podáváme bez další úpravy, či posypané tvrdým nebo balkánským sýrem či polité jogurtovou zálivkou (nejlépe česnekovou).


Pečená cuketa s rajčaty (H)


1 mladá cuketa, 3 větší rajčata, 1 cibule, 4-5 stroužků česneku, petrželová nať, tymián, rozmarýn, sůl, olej, kousek tvrdého sýra.


Zapékací misku vymažeme olejem a na dno naskládáme 1 cm silná kolečka oloupané cukety. Osolíme a navrstvíme na ně na kolečka nakrájená rajčata a cibuli. Posypeme rozmarýnem, tymiánem a prolisovaným česnekem, osolíme a poklademe další vrstvou cukety. Osolíme a posypeme prolisovaným česnekem, kořením a strouhaným sýrem. (Stačí tyto 3 vrstvy, ale pokud nám zbývá cuketa a rajčata, navrstvíme je na sebe ještě v další vrstvě obdobným způsobem.) Přikryjeme poklicí a zapečeme v troubě. Podáváme s celozrnným chlebem nebo s uvařenými brambory posypanými petrželovou natí.


Lečo s cuketou (H)


1/2 mladé cukety (klidně víc!), 3 rajčata, 1 paprika, 1 cibule, sůl, 1-2 vejce, petrželová nať.


Na oleji osmahneme drobně nakrájenou cibuli. Přidáme na kostičky nakrájenou cuketu a papriku. Osolíme, podlijeme trochu vodou (je třeba počítat s tím, že cuketa pustí hodně vody) a dusíme do změknutí, asi 5-7 minut. Vklepneme vejce a mícháme až se srazí. Přidáme na měsíčky nebo na kolečka nakrájená rajčata, nasekanou petrželovou nať, promícháme a necháme 5 minut odstát pod poklicí. Podáváme s celozrnným chlebem nebo s uvařenými brambory.


Obměna: Vejce můžeme vynechat a na talíři zeleninu posypeme strouhaným sýrem.


Zeleninový špíz (H)


1 hodně mladá cuketa (o průměru asi 4-5 cm a délky 20-25 cm), 3 menší rajčata, 2 zelené nebo žluté papriky, cibule, 3 stroužky česneku, 1-2 vejce, pšeničná celozrnná mouka, mléko nebo voda, dobromysl nebo tymián, sůl, olej, kousek tvrdého sýra, 3 na jednom konci zaostřené špejle.


Cuketu nakrájíme na 1 cm plátky, osolíme a rozložíme na větší prkénko. Připravíme si na kolečka nakrájená rajčata a cibuli a na kostičky nakrájené papriky. Cuketu potřeme po jedné straně prolisovaným česnekem. Napichujeme na špejli střídavě kolečka cukety a rajčat, kousky papriky, cibule a tenčí plátky tvrdého sýra nakrájeného na kostičky. Pozor, aby špejle nebyla delší než pánev, špíz by se nám tam nevešel.


Namočíme z jedné strany do hustějšího těstíčka, které jsme si připravili z vajec, mouky a mléka (či vody), osolili a okořenili dobromyslí (nebo tymiánem). Namočenou stranou dáme špíz na pánev s rozpáleným olejem a na mírném ohni smažíme. Když chceme špíz otočit, lžící polijeme tuto stranu těstíčkam a špíz pomocí konců špejlí otočíme, takto ho otočíme na3x.


Podáváme s vařenými brambory a zeleninovou oblohou. Špíz můžeme polévat jogurtovou omáčkou.


Je to nejen krásné jídlo, ale taky moc dobré a jeho příprava netrvá tak dlouho, jak by to snad vypadalo. Chceme-li připravit špízu větší množství, usnadníme si práci tím, když jej smažíme v troubě na plechu. Pokud nemáme tak malou cuketu rozkrájíme na kousky cuketu větší.

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 1 čtenářů)
Zobrazeno doposud 545 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.