Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Patří do deníku

HLAVNÍ JÍDLA Z CUKETY III.


(vařená a dušená)

Autor: PetraSluníčko+KVítek02+Toník12 , 18.10.2005

Dušenina z cuket a jablek (Š)


2 cukety, 1/2 kg kyselejších jablek, cibule, slanina, 2 PL cukru, majoránka nebo dobromysl, sůl, pepř.


Na kousku slaniny osmažíme malou cibulku, přidáme nakrájené cukety, osolíme, opepříme, osladíme a bez míchání podusíme. Je-li třeba, můžeme přidat asi 2 PL vody. Jádřinců zbavená jablka nakrájíme na osminky, přidáme k cuketám a ještě 5 minut společně dusíme. Jablka mají být měkká, ale nerozvařená. Podle chuti přikořeníme majoránkou nebo raději dobromyslem. Je to i znamenitý prívarok (česky přívarek?).


Limuzín (Š)


4 menší cukety, 4 vejce, cibule, máslo, petrželka, sůl.


Na hranolky nakrájené cukety podusíme na zpěněné cibuli, zalijeme vajíčky a necháme zhoustnout. Sypeme petrželkou.


Špagety s cuketou a houbami (Š)


cuketa, 200 g žampionů, 350 g špaget, 4 plátky anglické slaniny, 30 g másla, 1 PL olivového oleje, cibule, 6 PL vody, citrónová šťáva, strouhaný parmazán, sůl.


Na másle osmažíme cibuli, přidáme olej a smažíme se slaninou, vmícháme nakrájenou cuketu, podusíme 5 minut, zalijeme vodou a dusíme dalších 10 minut. Přidáme žampiony, citrónovou šťávu, sůl a dusíme ještě 5 minut. Mezitím uvaříme špagety, ocedíme, vložíme do nahřáté misky, zalijeme cuketovou směsí a podáváme se strouhaným parmazánem.


Provensálská cuketa (Š)


2 cukety, 5 stroužků česneku, 50 g nivy, 100 g ementálu, bazalka, petrželka, sůl.


Ve slané vodě s trochou bazalky dusíme na kostky nakrájené cukety. Pastu z rozetřeného česneku, soli, strouhané nivy, másla a bazalky smícháme s dušenými cuketami. Nakonec posypeme strouhaným ementálem. Podáváme s brambory.


Římská cuketa (Š)


2 cukety, 3 stroužky česneku, 1 ČL petrželky, šálek vývaru, 2 PL protlaku, strouhaný sýr, pepř, sůl.


Česnek nakrájíme na plátky a osmahneme na oleji s nasekanou petrželkou, přidáme na kostky nakrájené cukety, osolíme, opepříme, vmícháme protlak, zalijeme vývarem a dusíme do zhoustnutí. Hotové jídlo posypeme sýrem a podáváme s rýží nebo brambory.


Cuketa po uhersku (Š)


2 cukety, cibule, mouka, 1/8 l kysané smetany, ocet, hrneček vývaru, drcený kmín, mletá paprika, olej, sůl.


Cukety nakrájíme na hranolky, osolíme, posypeme drceným kmínem a necháme okapat. Osmahneme nakrájenou cibuli, zaprášíme moukou, přidáme cukety, papriku, ocet a vývar a dusíme. Před dokončením zalijeme kysanou smetanou. Podáváme s chlebem.


Rizoto italského venkovana (Š)


cuketa, 120 g hrášku, 2 pórky, 250 g rajčat, 1/2 l kuřecího vývaru, cibule, strouhaný parmazán, 400 g rýže, olej, pepř, sůl.


Na oleji zpěníme cibuli, přidáme plátky cukety, hrášek a pokrájený pórek a dusíme. Rajčata spaříme, oloupeme a dusíme dál se zeleninovou směsí. Nakonec vmícháme rýži, vývar, pepř a sůl a pokračujeme v dušení, dokud není rýže měkká. Před koncem přidáme máslo a sýr, necháme ho roztavit a podáváme. Na talíři sypeme další dávkou strouhaného sýra.


Kari z cuket (Š)


2 cukety, 300 g pečeného masa, 4 stroužky česneku, cibule, ocet, cukr, kari, sůl.


Kolečka cibule a plátky česneku osmahneme na oleji, přidáme na kostky nakrájené cukety, koření, ocet, cukr, sůl a na kostky nakrájené pečené maso. Podlijeme a dusíme. Podáváme s rýží.

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 1 čtenářů)
Zobrazeno doposud 571 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.