TEORII MÁME ZA SEBOU A TEĎ JAK NA TO:
Zeleninové pyré:
Do hrnce nalijeme trochu vody, uvedeme do varu a vsypeme nakrájenou zeleninu. Vaříme na mírném ohni do měkka (vlastně spíše v páře). Vše potom rozmixujeme, propasírujeme a nebo jen rozmačkáme vidličkou (každé děcko má na konzistenci stravy jiné požadavky).
Ani vodu na vaření ani zeleninu nesolíme (o koření nemluvě)!
Do hotové zeleniny přidáváme, pro lepší vstřebatelnost vitamínů rozpustných v tucích, několik kapek rostlinného oleje (např. panenský olivový či slunečnicový – je dobré ho skladovat v chladu). Doporučuje se ale i jiskřička másla (což je ovšem sporné v případě vynechání mléčných výrobků). Pokud někdy zapomenete a své dítě po jídle dokojujete, buďte klidná, mateřské mléko tuky obsahuje…
ZELENINA - obvykle nevyvolávající alergické reakce:
artyčoky
baklažán
brokolice*
cuketa*
červená řepa
černý kořen
dýně*
fenykl*
kapusta (!nadýmá! a někdo dokonce nedoporučuje v prvním roce)
kedluben(!nadýmá!)
květák (!nadýmá!)
kapusta růžičková (!nadýmá!)
mrkev*
mangold
pastiňák*
patizón
petržel (kořen)
špenát (nepoužívejte mražený – vysoký obsah dusitanů)
zelí (!nadýmá!)
zelená okurka
zelené luštěniny (někdo v prvním roce nedoporučuje)
zelené saláty (všechny)
zelený hrášek (někdo v prvním roce nedoporučuje) |