| Tak začalo zrát spoustu ovoce, přidávám recepty na nějaké dobroty :-) 
 
 
   
 Krájený koláč 
 Těsto:  
 400 g hladké moukya 
 100 g hrubé mouky 
 80 – 100 g tuku ( Hera, máslo…) 
 sůl 
 80 – 100 g moučkového cukru 
 1 vejce 
 asi 2 – 3 dl mléka 
 20 g droždí ( půlka kostičky) 
 vanilínový cukr 
 Navíc – hl. mouka na posypání válu, 1/2 vejce na potření 
 Mouku prosyjeme, smícháme se solí, cukrem, přidáme vejce a rozpuštěný tuk. Část mléka ohřejeme na teplotu 37°C, přidáme trochu cukru a rozdrobíme do něj droždí. Necháme vzejít kvásek, který pak přidáme k ostatním surovinám a vypracujeme těsto. Dle potřeby přidáme hl. mouku nebo mléko. Těsto je hotové, když se nelepí k míse a měchačce. Přikryjeme čistou utěrkou a na teplém místě necháme 45 – 60 minut kynout. Po vykynutí poprášíme vál hladkou moukou, těsto na něm ještě trochu zpracujeme a vyválíme plát, který přeneseme na vymazaný plech. Okraje přehneme a těsto poklademe ovocem. Necháme ještě asi 10 minut kynout. Pečeme ve středně vyhřáté troubě zhruba 45 minut, během pečení potíráme okraje rozšlehaným vejcem.Podáváme po vychladnutí. 
 Náplň: 
 Asi 3/4 kg meruněk 
 1 tvaroh 
 1 velká vanička Lučiny bez příchutě 
 1 vanilinový cukr 
 1 vajíčko 
 trocha mléka 
 Meruňky omyjeme, vypeckujeme a nakrájíme na osminky. Tvaroh a Lučinu rozmícháme s mlékem, cukrem a vajíčkem. Tuto hmotu rozetřeme po těstě a na ní nasypeme meruňky. Mohou být inakyslé. Lze i trochu posypat krájenými mandlemi. 
 Drobenka: 
 70- 100 g másla nebo Hery 
 100 g cukru moučka 
 120 g hladké mouky 
 Cukr a mouku nasypeme do mísy a přidáme na kousky pokrájený tuk. Prsty nebo vidličkou rozmačkáme přísady, dle potřeby jednotlivé přidáme. Drobenkou posypeme celý koláč. 
 Pokud se místo meruněk použijí borůvky, tak nedáváme tvarohovou hmotu, ale lehce je poprášíme mletou skořicí.
 
 
 
 Koláč z podmáslí 
 Těsto: 
 
 200 g polohrubé mouky 
 200 g hrubé mouky 
 1/2 prášku do pečiva 
 
 180g cukru krupice 
 1 vejce  
 250ml podmáslí 
 125 ml rostlinného oleje 
 tuk a hrubá mouka na vymazání plechu 
 Dále: 
 Asi 500g ovoce 
 100 g másla nebo Hery 
 200 g hladké mouky 
 200 g cukru moučka 
 Postup: mouku prosijeme s práškem do pečiva, přidáme cukr, vejce, podmáslí a olej. Vše promícháme a vlijeme na vymazaný a hrubou moukou vysypaný plech. Poklademe ovocem a drobenkou vyrobenou z ostatních přísad. Pečeme ve středně vyhřáté troubě 30 – 45 minut. ( hotový koláč lze poznat tak, že drobenka zezlátne). 
 
 Osobní tip – použila jsem meruňky pokrájené na osminky, prosypala je borůvkami a trochu lesních jahod J  
 
 |