| 
 
 | 
	|  |  | 
| Králíci II. |  |  |  | Autor: Farah , 23.9.2004 |  |  |  |  | 
 
 KRÁLÍK NA VÍNĚ PODLE TOSKÁNSKÝCH MNICHŮ
 
  
 1 celý králík bez hlavy
 500 g uzeného masa (nejlépe bůčku)
 celer
 mrkev
 petržel
 1 velká cibule
 1 palička česneku
 2 lžíce másla
 ocet
 rajčatový protlak
 4 kostky bujónu
 2 1 červeného stolního vína
 2 kelímky zakysané smetany
 0,25 l smetany ke šlehání
 1 balíček zelených oliv bez pecky včetně nálevu
 1 lžíce granulovaného česneku
 1 lžička tymiánu
 1 lžička oregana
 bobkový list
 nové koření
 sůl
 
  
 Vezmeme velký hluboký pekáč, dno pokryjeme kořenovou zeleninou smíchanou s cibulí a prolisovaným česnekem, přidáme máslo. Zeleninu poklademe tenkými plátky uzeného bůčku, na něj položíme porce králíka, posypeme zbytkem zeleniny a opět poklademe plátky bůčku. Posypeme tymiánem a oreganem, do gázy zabalíme nové koření a bobkový list, přidáme do pekáče, rozdrobíme kostku bujónu a mírně posolíme. Vsypeme zelené olivy i s nálevem, celý pekáč zalijeme červeným vínem, aby bylo vše ponořené. Přikryjeme pokličkou a dáme dusit do předehřáté trouby. Po čase ztlumíme a přivedeme k varu. Dusíme asi 25 minut, pak odklopíme pokličku a za prudkého varu odpařujeme tekutinu dalších 15 minut. Porce králíka pak vyjmeme a odložíme na talíř. Zbylý obsah pekáče i s uzeným bokem dusíme ještě asi 20 minut, aby se vydusilo co nejvíce tekutiny. Pozor na připálení! Po vydušení vyjmeme z trouby, uzené maso přeložíme na talíř k porcím králíka. Odstraníme gázu s bobkovým listem a novým kořením. K zelenině přidáme granulovaný česnek a rajčatový protlak. Vše rozmixujeme a směs přemístíme do kastrolu. Znovu uvedeme k varu, podle potřeby osolíme a přidáme sladkou i zakysanou smetanu. Nyní by již omáčka měla být pikantní a nakyslá. V případě potřeby přidáme trochu octa nebo citrónové šťávy, do teplé omáčky vložíme králíka i uzené maso a necháme mírně prohřát. Podáváme s houskovým knedlíkem a brusinkovou zavařeninou.
 |  |  Zobrazeno doposud 879 x. |  |