Základní praktické pokyny pro realizaci stravy těhotné ženy – resp. před otěhotněním 
       11)             Nejezte instantní polévky. 
 12)             Omezte používání polévkového koření a masoxu, vegety… 
 13)             Nikdy nejezte prošlé potraviny 
 14)             Jezte co nejvíce čerstvých potravin a pokrmů, zbylá jídla nedojídejte druhý den! 
 15)             Nejezte před spaním. 
 16)             NIKDY nedržte hladovku, s výjimkou krátkého několikahodinového období  
             ( někomu vyhovuje držet půst na novoluní…. max. ale 24 hodin a pít čaje) 
 17)             NIKDY se nesnažte v těhotenství zhubnout! 
 18)             Nepoužívejte a nejezte potraviny s umělým sladidlem 
 19)             Omezte na minimum chemicky ošetřené potraviny 
 20)             Omezte na minimum přesolené potraviny ( uzeniny a sýry – hlavně tavené!) 
 21)             Nejezte plísňové sýry, kvasnice, majonézu, tatarskou omáčku a kupované dresinky 
 22)             Zcela vypusťte syrové, nebo jen uzené a nevařené maso, vejce, mořské plody… 
 23)             Při chuti na kyselé nejezte kyselé ryby a už vůbec ne v majonéze! ( ideální je rychlokvašená zelenina zvaná pickles neboli česky rychlokvašky, domácí jablečný ocet a kysané- nesterilované zelí.) 
 24)             Můžete nahradit kravské mléko přípravkem ze sušené syrovátky např. firmy PROMIL PML Nová Bydžov. Syrovátkové bílkoviny jsou nejvhodnější 
 25)             Není pravdou pít litry mléka v domnění, že je potřebuje plod pro svůj vývoj!!!! 
 26)             Nakonec výběr tuků – střídejte AB máslo a pomazánkovým, omezte konzumaci margarínů ( přijatelný je Alfa Plus) používejte za studena lisovaný olivový olej a lněný olej, protože tuky jsou pro těhotnou ženu v přiměřené míře velice nutné! 
 Z knihy RNDr. Petra Fořta  
   
    |