cca 1,5 kg brambor (podle velikosti pekáče či zapékací misky)
listový špenát (ne protlak)
cibule
zakysaná smetana
cca 15 dkg tvrdého sýra
česnek, sůl, kmín, máslo na vymazání zapékací místnosti
V kastrůlku usmažíme nakrájenou cibulku do zlatova, přidáme špenát a trochu povaříme - v podstatě jen do rozmrznutí. Můžeme trochu osolit a klidně dát i česnek.
Brambory nakrájíme nejlépe na robotovi na co nejtenčí plátky (v podstatě jsem je měla skoro průhledné) a začneme skládat do zapékací mísy vymazané máslem - vrstva brambor, posolit, pokmínovat, dát nakrájený česnek, vrstva špenátu, vrstva brambor, posolit, pokmínovat, zasypat strouhaným sýrem a zalít smetanou, zase vrstva brambor... atd. atd. končí se se vrstvou brambor, která se opět zaleje smetanou a zasype sýrem.
Přiklopené to nechám cca 30 minut péct při 200 C, pak ještě sundám víko a nechám vytvořit kůrčičku cca 10 minut. Prostě, aby ty brambory byly měkké :-)
Je to naprostá mňamka!
|