KUŘECÍ POLÉVKA SE ZELENINOU A RÝŽÍ
Rozpis pro 2 porce:
100g kuřecího masa s kostmi (bez tuku), 10g cibule, 20g mrkve, 20g celeru, 10g petržele, ½ kostky slepičino bujónu, 20g rýže, petrželka, sůl, asi 6 dl vody
Kuřecí maso uvaříme téměř doměkka v osolené vodě, přidáme přebranou, propláchnutou a vařící vodou spařenou rýži, zeleninu nakrájenou na kostičky a vaříme, až maso i zelenina změknou. Měkké kuře vyjmeme, vykostíme, nakrájíme na kostičky a vložíme zpět do polévky. Polévku ochutíme slepičím bujónem a při podávání posypeme usekanou petrželkou.
1 porce: 364 KJ (87 kcal)
KUŘECÍ KRÉM SE ZELENINOU A KARI
Rozpis pro 2 porce:
100g kuřecího masa s kostmi (bez tuku), asi ½ litru vody, 10g cibule, 20g mrkve, 20g celeru, 20g petržele, 10g hladké mouky, 1,5 dl polotučného mléka, 2 lžičky vedety kari, petrželka, sůl
Kuřecí maso zalijeme studenou vodou, osolíme a vaříme na malém plaménku čtvrt hodiny. Pak přidáme cibuli a zeleninu a vaříme opět čtvrt hodiny. Polévku procedíme, uvedeme do varu, přilijeme mléko, v němž jsme rozmíchali mouku a vaříme 10 minut. Maso obereme z kosti a společně se zeleninou a trochou polévky rozmixujeme (nebo drobně nakrájíme), vložíme do polévky, ochutíme ji vedetou a necháme přejít varem. Polévku posypeme usekanou petrželkou a podáváme.
1 porce: 401 KJ (96 kcal)
RYBÍ VÝVAR S RAJČATY
Rozpis pro 2 porce:
200g kapra, 150g rajčat (nebo 40g rajčatového protlaku), 50g zeleniny (mrkev, celer, petržel), 10g cibule, 2 zrnka pepře, 1 zrnko nového koření, kousek bobkového listu, 1 lžička vedety speciál nebo paprikové, asi 6 dl vody, pažitka, sůl
Do vařící osolené vody vložíme cibuli, mrkev, celer, petržel, koření a vaříme 5 minut. Pak přidáme porci kapra, nakrájená rajčata a vaříme na malém plaménku, až maso změkne (asi 12-15 minut). Porci kapra a zeleninu vyjmeme, polévku procedíme a rajčata do ní prolisujeme. Kapří maso vykostíme a společně se zeleninou nakrájíme na kostičky, vložíme do polévky a necháme přejít varem. Polévku dochutíme vedetou a při podávání posypeme nakrájenou pažitkou.
1 porce: 494 KJ (118 kcal)
PIKANTNÍ KAPŘÍ VÝVAR
Rozpis pro 2 porce:
200g kapra, sůl, 10g cibule, 2 zrnka pepře, 1 zrnko nového koření, ½ bobkového listu, 50g sterilizovaného leča, 5g tuku, mletá sladká paprika, feferonky (nebo koření chilli), 1 lžička vedety speciál, petrželka, asi 6 dl vody
Porci kapra vložíme do vařící osolené vody, přidáme koření, nakrájenou cibuli a vaříme na malém plaménku, až maso změkne. Porci kapra a koření vyjmeme, kapří maso vykostíme a nakrájíme na kostičky. Na tuku zpěníme papriku, vložíme do vývaru, přidáme lečo, usekané feferonky (koření chilli), vegetu, kapří maso a ještě krátce povaříme. Polévku posypeme usekanou petrželkou a podáváme.
1 porce: 505 KJ (121 kcal)
|