270 g červeného zelí (polovina větší hlávky) 2 středně velká kyselejší jablíčka 1 lžíce rostlinného oleje šťáva z jednoho citronu 1 citron na ozdobu 1 polévková lžíce křenu nebo Krenexu sůl naklíčená pšenice pražená loupaná slunečnicová semínka
Zelí zbavíme vrchních listů, opláchneme a pokrájíme na tenké nudličky. Jablka omyjeme, zbavíme jádřinců a nastrouháme na hrubém struhadle.Obojí smícháme dohromady.Zelí s jablíčky ihned zakapeme citrónovou šťávou (aby nám jablíčko nezhnědlo), osolíme, zakapeme olejem a vmícháme křen.Necháme nejméně ½ hodiny odležet. Salát nazdobíme trochou křenu nebo plátky citronu.Pozn. Jiné chuti docílíme, necháme-li salát uležet 8 – 12 hodin a posypeme ho klíčky pšenice nebo praženými loupanými slunečnicovými semínky. |