| 
 
 | 
	|  |  | 
| Příkrmy II. - ovoce, maso, vejce jogurt; co nedávat |  | Zdravě, bez alergií, podle Fořta, Hofhanzlové a KAMYŠ :-) |  |  |  | Autor: správce prosinčátek , 23.4.2005 |  |  |  |  | Ovoce 
 * první je podušené jablko bez slupky, případně hruška
 
 * dál banán a hroznové víno – víno oloupané ze slupky
 
 * časem (po 9. měsíci?) meruňky, broskve, další sezónní ovoce (meloun, borůvky, maliny)
 
 * v žádném případě jahody, kiwi, citrusy, žádné kyselé ovoce, pozor na ananas
 
 * Fořt navrhuje „princip ochutnávky“ - nejdřív podat jen trochu šťávy z ovoce a počkat na reakci, případně opatrně pokračovat (někdy se alergie projeví až po určitém snědeném množství)
 
 
 
 Maso, vejce
 
 * já jsem dávala maso někdy kolem 10. měsíce, a to výjimečně – my jsme ale polovegetariánská rodina, takže maso mám výjimečně i já
 
 * Fořt píše: „kuřecí maso, dokonale uvařené bez kostí a kůže, mixované, může jednou až dvakrát týdně dostat dítě těsně pře ukončením prvního roku věku, vhodné je též krůtí maso z prsou
 
 * když už, tak nejlépe domácí či bio (králík, kuře)
 
 * vejce: žloutek od 9. měsíce, bílek po roce
 
 * Hofhanzlová píše: maso ani vejce do roka ne, jsou příliš velkou bílkovinnou zátěží pro dítě
 
 
 
 Jogurt
 
 * asi od ukončeného 9. měsíce (dle Hofhanzlové od roka)
 
 * neměl by být bez tuku
 
 * pro začátek jsem kupovala pouze bílé a ochucovala doma, vybírala jsem takové, kde nejsou žádné škroby ani želatiny (jestli to nepletu, tak to je třeba Choceňský nebo Trojský)
 
 * z nějakého záhadného důvodu mi po Holandii Vojta opakovaně zvracel, takže od té doby pro něj nekupujeme
 
 
 
 Čemu se obecně vyhýbat:
 
 * kravskému mléku (ale překysané – jogurt, tvaroh se může) – plné kravské mléko nedoporučuje Hofhanzlová do 3 let, po roce je ale možné podávat ředěné mléko – 2 díly vody a 1 díl mléka. Vojtovi se po mléce zhoršuje ekzém, tak to s ním nepřeháníme dodnes (jen tak do vaření nebo pečení, dřív jsem nedávala ani to). Dle Hofhanzlové částečně kojené děti nepotřebují mléčný příkrm.
 
 * rafinovanému řepnému cukru (kvůli tomu, že žere tělu potřebné prvky; k tomu, aby ho šlo strávit, jsou potřeba, v hnědém cukru jsou dokonce obsažené, ale rafinací se ztratí – tak je tělo spotřebovává z vlastních zásob) – dáváme glukózu (do roka pouze glukózu), fruktózu, třtinový cukr, cukr s melasou (samotná melasa nám nechutná, ale prý je mooooc zdravá), mohou být i různé rýžové či ječmenné sladěnky (nemám vyzkoušeno, dle Hofhanzlové můžou být i do roka)
 
 * lepku – potenciálním alergikům dávat až po roce – citlivost na lepek (ale ne přímo celiakie) se podle Fořta může u dítěte vyvinout právě v důsledku předčasného použití potravin s lepkem!
 
 * kakau – taky nevím jak dlouho, Vojta ho nemůže dodnes
 
 * citrusům
 
 * rybám –  dávat až tak od roka a půl – dvou let (na první vánoce bych kapra určitě nedávala), podle Fořta „první rybou by mělo být velmi kvalitní filé“
 
 * houbám (jsou velmi obtížně stravitelné, hromadí se v nich těžké kovy) – určitě ne do 3 let
 
 * ořechům (často mohou být napadeny plísněmi, jsou alergenní)
 
 * reveni (= rebarbora) – obsahuje velké množství kyseliny šťavelové, dle Fořta až po 6. roce
 
 * taveným sýrům a plísňovým sýrům – až po 6. roce
 
 * tvrdým sýrům – jsou příliš slané s velkým množstvím fosforu (dle Fořta až po 3. roce, já dávám Vojtovi tak od 2 let a ne moc často)
 |  |  Zobrazeno doposud 614 x. |  |