POLÉVKY Z CUKETY II. |
|
| Autor: PetraSluníčko+KVítek02+Toník12 , 18.10.2005 | |
|
Polévka z cukety (Š)
2 cukety, 1 l vody, masox, cibule, máslo, dětská krupička.
Na másle zpěněnou cibuli a nakrájené cukety dusíme chvíli s kostkou masoxu, pak zalijeme vodou a asi půl hodiny vaříme. Rozmixujeme, zahustíme jíškou z másla a dětské krupičky a ještě chvíli povaříme. Můžeme dochutit vegetou, zjemnit trochou smetany, přidat petrželovou nať a servírovat s osmaženou houskou.
Bramboro-cuketový krém (Š)
2 cukety, 3 střední brambory, cibule, 5 PL kyselé smetany, máslo, pepř, muškátový oříšek, sůl.
Cukety a brambory nakrájíme na kostky. Osmahneme cibuli, cukety na ní podusíme, zalijeme 3/4 l vody, přidáme brambory, sůl, pepř a uvaříme. Rozmixujeme, zalijeme zakysanou smetanou, dochutíme muškátovým oříškem a na talíři zasypeme kostičkami opečeného chleba.
Cuketová polévka krémová s cibulí (Š)
3 cukety, 1/4 kg cibule, 1/2 l mléka, paprika, sůl.
Cukety a cibuli nakrájíme a rozvaříme v malém množství vody, rozmixujeme, zaprášíme paprikou, osolíme, zalijeme mlékem a ještě chvíli povaříme.
Cuketová italská polévka (Š)
cuketa, 20 g másla, cibule, 1/4 l smetany na šlehání, 1 PL hladké mouky, 2 vařené brambory, mletá paprika, petržel nebo kopr, sůl.
Na másle zpěníme cibuli (je to chuťový rozdíl oproti na oleji), přidáme papriku a nakrájenou cuketu, zalijeme vodou, osolíme a vaříme. Zjemníme smetanou, ve které jsme rozmíchali hladkou mouku, a ještě chvíli povaříme. Do hotové polévky přidáme na kostičky nakrájené vařené brambory a petržel nebo kopr.
Cuketová polévka zvaná Naděje (Š )
2 cukety, 200 g brambor, petržel, mrkev, menší celer, cibule, 200 g rajčat, 3 PL másla, kysaná smetana, naťová zelenina, 1,5 l vývaru, sůl.
Kořenovou zeleninu a cibuli nakrájíme a mírně osmahneme na másle. Brambory nakrájíme na kostky a vše vložíme do vroucího vývaru. Omyté cukety opečeme v troubě a oloupeme, nakrájíme na tenké plátky a povaříme ve vývaru spolu s nakrájenými rajčaty ještě asi 5 minut. Před podáním zjemníme smetanou a posypeme jemně sekanou zelenou natí.
Cuketová houbová polévka (Š)
cuketa , hrst předem namočených sušených hub, cibule, krupička, žloutek, smetana nebo Tatra, kmín, pepř, sůl.
Cuketu neloupeme, nakrájíme na kolečka asi tak 3/4 cm silná, osmažíme na oleji dohněda, a pak nůžkami nastříháme na proužky. Houby podusíme na cibuli, zalijeme vodou, přidáme sůl, pepř, kmín a vaříme. Zahustíme dětskou krupičkou nebo jíškou a ještě povaříme. Nakonec přidáme nastříhanou cuketu a zjemníme smetanou a žloutkem.
Minestrone jako pro batolata (Š)
2 cukety, malá cibule, mrkev, celer, brambor, 120 g hrášku, 3/4 l vývaru, 15 g másla, 90 g vařených těstovin, strouhaný ementál, petrželka, sůl.
Nakrájenou cibuli, celer, mrkev, cukety, brambor a hrášek vložíme do vřelého vývaru a vaříme. Zeleninu v polévce rozmixujeme, přidáme máslo, sůl a předem uvařené těstoviny a přihřejeme. Před podáváním vmícháme strouhaný sýr a petrželku.
Cuketová polévka krémová s pórkem (Š)
2 cukety, 150 g pórku, 125 g fazolek, 3 PL hladké mouky, 5 PL másla, 1/4 l smetany, žloutek, osmažená houska, sůl.
Nakrájené cukety a pórek mí rně osmahneme, podlijeme vývarem nebo vodou, osolíme, přidáme část másla, podusíme a rozmixujeme. Fazolky nakrájíme a uvaříme zvlášť. Vodu neslijeme. Přidáme rozmixovanou zeleninu, zahustíme jíškou z hladké mouky a povaříme. Zjemníme smetanou se žloutkem a podáváme s osmaženou houskou.
Cuketová bílá polévka (Š)
cuketa, kedlubna, kousek celeru, petržel, pórek, 2 PL ovesných vloček, tavený sýr, 1 ČL kari, 1/4 l mléka, sůl.
Zeleninu nastrouháme na hrubším struhadle a s nakrájeným pórkem uvaříme ve slané vodě. Ovesné vločky rozmixujeme v mléce, sýr nakrájíme vidličkou na plátky, aby se lépe rozvařil, a přidáme do polévky. Okořeníme a ještě krátce povaříme. |
|