Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
    

Patří do deníku

POLÉVKY Z CUKETY II.

Autor: PetraSluníčko+KVítek02+Toník12 , 18.10.2005

Polévka z cukety (Š)


2 cukety, 1 l vody, masox, cibule, máslo, dětská krupička.


Na másle zpěněnou cibuli a nakrájené cukety dusíme chvíli s kostkou masoxu, pak zalijeme vodou a asi půl hodiny vaříme. Rozmixujeme, zahustíme jíškou z másla a dětské krupičky a ještě chvíli povaříme. Můžeme dochutit vegetou, zjemnit trochou smetany, přidat petrželovou nať a servírovat s osmaženou houskou.


Bramboro-cuketový krém (Š)


2 cukety, 3 střední brambory, cibule, 5 PL kyselé smetany, máslo, pepř, muškátový oříšek, sůl.


Cukety a brambory nakrájíme na kostky. Osmahneme cibuli, cukety na ní podusíme, zalijeme 3/4 l vody, přidáme brambory, sůl, pepř a uvaříme. Rozmixujeme, zalijeme zakysanou smetanou, dochutíme muškátovým oříškem a na talíři zasypeme kostičkami opečeného chleba.


Cuketová polévka krémová s cibulí (Š)


3 cukety, 1/4 kg cibule, 1/2 l mléka, paprika, sůl.


Cukety a cibuli nakrájíme a rozvaříme v malém množství vody, rozmixujeme, zaprášíme paprikou, osolíme, zalijeme mlékem a ještě chvíli povaříme.


Cuketová italská polévka (Š)


cuketa, 20 g másla, cibule, 1/4 l smetany na šlehání, 1 PL hladké mouky, 2 vařené brambory, mletá paprika, petržel nebo kopr, sůl.


Na másle zpěníme cibuli (je to chuťový rozdíl oproti na oleji), přidáme papriku a nakrájenou cuketu, zalijeme vodou, osolíme a vaříme. Zjemníme smetanou, ve které jsme rozmíchali hladkou mouku, a ještě chvíli povaříme. Do hotové polévky přidáme na kostičky nakrájené vařené brambory a petržel nebo kopr.


Cuketová polévka zvaná Naděje (Š)


2 cukety, 200 g brambor, petržel, mrkev, menší celer, cibule, 200 g rajčat, 3 PL másla, kysaná smetana, naťová zelenina, 1,5 l vývaru, sůl.


Kořenovou zeleninu a cibuli nakrájíme a mírně osmahneme na másle. Brambory nakrájíme na kostky a vše vložíme do vroucího vývaru. Omyté cukety opečeme v troubě a oloupeme, nakrájíme na tenké plátky a povaříme ve vývaru spolu s nakrájenými rajčaty ještě asi 5 minut. Před podáním zjemníme smetanou a posypeme jemně sekanou zelenou natí.


Cuketová houbová polévka (Š)


cuketa, hrst předem namočených sušených hub, cibule, krupička, žloutek, smetana nebo Tatra, kmín, pepř, sůl.


Cuketu neloupeme, nakrájíme na kolečka asi tak 3/4 cm silná, osmažíme na oleji dohněda, a pak nůžkami nastříháme na proužky. Houby podusíme na cibuli, zalijeme vodou, přidáme sůl, pepř, kmín a vaříme. Zahustíme dětskou krupičkou nebo jíškou a ještě povaříme. Nakonec přidáme nastříhanou cuketu a zjemníme smetanou a žloutkem.


Minestrone jako pro batolata (Š)


2 cukety, malá cibule, mrkev, celer, brambor, 120 g hrášku, 3/4 l vývaru, 15 g másla, 90 g vařených těstovin, strouhaný ementál, petrželka, sůl.


Nakrájenou cibuli, celer, mrkev, cukety, brambor a hrášek vložíme do vřelého vývaru a vaříme. Zeleninu v polévce rozmixujeme, přidáme máslo, sůl a předem uvařené těstoviny a přihřejeme. Před podáváním vmícháme strouhaný sýr a petrželku.


Cuketová polévka krémová s pórkem (Š)


2 cukety, 150 g pórku, 125 g fazolek, 3 PL hladké mouky, 5 PL másla, 1/4 l smetany, žloutek, osmažená houska, sůl.


Nakrájené cukety a pórek mírně osmahneme, podlijeme vývarem nebo vodou, osolíme, přidáme část másla, podusíme a rozmixujeme. Fazolky nakrájíme a uvaříme zvlášť. Vodu neslijeme. Přidáme rozmixovanou zeleninu, zahustíme jíškou z hladké mouky a povaříme. Zjemníme smetanou se žloutkem a podáváme s osmaženou houskou.


Cuketová bílá polévka (Š)


cuketa, kedlubna, kousek celeru, petržel, pórek, 2 PL ovesných vloček, tavený sýr, 1 ČL kari, 1/4 l mléka, sůl.


Zeleninu nastrouháme na hrubším struhadle a s nakrájeným pórkem uvaříme ve slané vodě. Ovesné vločky rozmixujeme v mléce, sýr nakrájíme vidličkou na plátky, aby se lépe rozvařil, a přidáme do polévky. Okořeníme a ještě krátce povaříme.

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 1 čtenářů)
Zobrazeno doposud 657 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.