Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
    

Patří do deníku

IVČE - PETRŽELOVÁ OMÁČKA


Zdroj: Horan, P., Momčilová, P.: Vaříme dětem chutně a zdravě, Nakladatelství Pavla Momčilová.

Autor: PetraSluníčko+KVítek02+Toník12 , 21.10.2005

Omáčka z petržele s knedlíčky


600 g petrželového kořene, 10 g Solčanky, 1/2 ČL listu libečku, 50 g oleje, 50 g polohrubé mouky, sůl.


Knedlíčky: 50 g vařených jahel, 1 malé vejce, 30 g krupice, 30 g sójové mouky hladké, 20 g sušeného droždí Tebi, 1 PL sekané petrželové nati, sůl.


Nejdřív si připravíme knedlíčky: Vařené jáhly rozmačkáme vidličkou, přidáme vejce, krupici, sójovou mouku, droždí, část sekané petrželové nati, osolíme špetkou soli. Vypracujeme vláčné těstíčko, necháme chvíli odpočinout a tvarujeme malé knedlíčky. Petržel oloupeme, nakrájíme na kousky a uvaříme v 1 l vody se Solčankou a libečkem hodně do měkka. (Během vaření petržele jsem si připravila ty knedlíčky, viz. výše.) Mouku krátce osmahneme na oleji. Přidáme vývar, do kterého jsme propasírovali uvařenou petržel (můžeme též rozmixovat). Promícháme a přivedeme k varu. Šleháme metlou, aby se neutvořily žmolky. Do vroucí omáčky zaváříme malé kulaté knedlíčky, které povaříme 15 minut na mírném ohni. Hotovou omáčku ochutíme solí a jemně sekanou petrželovou natí. Omáčka s knedlíčky chutná hlavně menším dětem.


Pozn.: Ideální je rozmixovat uvařený kořen petržele tyčovým mixérem. Místo sójové mouky hladké je možné použít kteroukoliv jinou hladkou, kukuřičnou, rýžovou anebo i bílou. Sušeného droždí jsem nedávala tolik. A petrželovou natí nešetři!


Pozn.2: Solčanka je podobná Podravce, Vegete apod. Rozdíl je v tom, že v Solčance není glutaman sodný!

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 1 čtenářů)
Zobrazeno doposud 624 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.