|
|
|
IVČE - PETRŽELOVÁ OMÁČKA |
 Zdroj: Horan, P., Momčilová, P.: Vaříme dětem chutně a zdravě, Nakladatelství Pavla Momčilová.
|
|
| Autor: PetraSluníčko+KVítek02+Toník12 , 21.10.2005 | |
|
Omáčka z petržele s knedlíčky
600 g petrželového kořene, 10 g Solčanky, 1/2 ČL listu libečku, 50 g oleje, 50 g polohrubé mouky, sůl.
Knedlíčky: 50 g vařených jahel, 1 malé vejce, 30 g krupice, 30 g sójové mouky hladké, 20 g sušeného droždí Tebi, 1 PL sekané petrželové nati, sůl.
Nejdřív si připravíme knedlíčky: Vařené jáhly rozmačkáme vidličkou, přidáme vejce, krupici, sójovou mouku, droždí, část sekané petrželové nati, osolíme špetkou soli. Vypracujeme vláčné těstíčko, necháme chvíli odpočinout a tvarujeme malé knedlíčky. Petržel oloupeme, nakrájíme na kousky a uvaříme v 1 l vody se Solčankou a libečkem hodně do měkka. (Během vaření petržele jsem si připravila ty knedlíčky, viz. výše.) Mouku krátce osmahneme na oleji. Přidáme vývar, do kterého jsm e propasírovali uvařenou petržel (můžeme též rozmixovat). Promícháme a přivedeme k varu. Šleháme metlou, aby se neutvořily žmolky. Do vroucí omáčky zaváříme malé kulaté knedlíčky, které povaříme 15 minut na mírném ohni. Hotovou omáčku ochutíme solí a jemně sekanou petrželovou natí. Omáčka s knedlíčky chutná hlavně menším dětem.
Pozn.: Ideální je rozmixovat uvařený kořen petržele tyčovým mixérem. Místo sójové mouky hladké je možné použít kteroukoliv jinou hladkou, kukuřičnou, rýžovou anebo i bílou. Sušeného droždí jsem nedávala tolik. A petrželovou natí nešetři!
Pozn.2: Solčanka je podobná Podravce, Vegete apod. Rozdíl je v tom, že v Solčance není glutaman sodný! |
|
Zobrazeno doposud 624 x.
|
|