od Babelle
zelňačka podle babiččina receptu: 1 sáček kysaného zelí jíška (může být, nemusí, dle chuti) 1 - 2 kelímky smetany (na šlehání nebo do vaření, nemá být zakysaná!) Klasický postup, uděláme jíšku (mouka, máslo), dám vařit vodu (cca 1 litr), jakmile se vaří, k jíšce přihodím zelí i s případnou vyloučenou šťávou, zaliji vodou (stačí, aby bylo zelí celé ponořené), dle chuti přisolím a krátce povařím (zelí by mělo zůstat křupavé). Odstavím, po chvíli přidám smetanu (jinak se srazí a udělá neestetické sraženinky), zamíchám. Samostatně vařím brambory (oloupané i neoloupané, dle chuti), nakrájím, na talíři zaliji zelňačkou. Nejlepší je odloželá (a studená...to je zase dědečkův recept). |