Ingredience: 1/2 kg polohrubé mouky, 1 dcl oleje, 20 g droždí, 1 vejce, 1/4 l mléka, 2-3 lžíce cukru, 1 vanilkový cukr, citronová kůra |
|
|
Postup přípravy: Z vlažného mléka, trošky cukru a droždí necháme vzejít kvásek. Do prosáté mouky přidáme cukr, nastrouhanou citronovou kůru, vejce, olej a vzešlý kvásek. Vypracujeme těsto, které se nelepí a necháme vykynout asi 1 a 1/2 hod. Potom vyválíme na pečící papír, dáme na plech a můžeme dát ovoce, tvarohovou nebo makovou náplň - na co máte zrovna chuť. Na ovoce přidáme ještě drobenku. Pečeme na 170 °C do růžova. |
Vychytávky: na pečící papír obkreslím tvar mělkého talíře a to celé nastříhám 4x (z 1/2 kila mouky vyjdou krásně 4 velké koláče)
Náplně:
Tvarohová: klasika tvaroh, vejce, přidávám lžíci rumu, vanilkový cukr a vanilkový puding (prášek), cukr
Maková: do mletého máku přidám cukr, mléko a lžíci povidel
Povidlová: přidám trošku rumu na ovonění a také se krásně rozmatlají:)
Drobenka: 80 g cukru, 80 g másla - to rozpustím a povařím na pánvi, pak přidám 200gr polohrubé mouky, možná by stačilo tak 170gr a zamíchám, nechám vychladnout a pak šoupnu na koláč před pečením.
Dobrou chuť (na 4 koláče jsem dala do náplní 2 měkké tvarohy, 1 povidla, 100 gr. máku a 100 gr. višňového džemu od tchýně:)
|