Den první: 
 Maso prošpikujeme, důkladně osolíme. Nastrouháme 2 mrkve, 1 petržel, ½ celeru a 1 velkou cibuli. Do hrnce dáme na dno promíchanou zeleninu, maso a zasypeme zbytkem zeleniny. Do ½ l vody dáme asi 1 cm octa (do klasického půllitru na pivo) a nalijeme na maso. Přidáme 8 pepřů, 4 nová koření, 2 bobkové listy. Maso musí být pod nálevem. Necháme v chladu odležet. 
   
 Den druhý: 
 Do tlakového hrnce dáme uvařit do měkka, maso vyjmeme a s trochou vývaru a lžící sádla můžeme dát opéct do trouby. Vývar slejeme a vybereme ze zeleniny koření. Do hrnce dáme sádlo a usmažíme zeleninu. Do mixeru dáme osmaženou zeleninu, trochu vývaru a 4 lžíce hladké mouky (většinou mám vývaru víc, takže přidávám ještě trochu mouky), 1 šlehačku a rozmixujeme. Dáme povařit a doplníme zbylým vývarem. POZOR NA MASO V TROUBĚ (ale nemusí se opékat, stačí nakrájet a prohřát v omáčce).  
   
 Tak to je recept od mé tchýně. Doslova opsaný… tu poznámku pozor na maso v troubě neberte osobně, to mi připsala tchýně neb ví, že kolikrát odběhnu za Kačkou a jsem schopná na troubu zapomenout…  
   
 Moje poznámky… : 
 MASO: kupuju klasické hovězí zadní a je důležité ho prošpikovat, ale už jsem zjistila, že když zapomenu, tak to prošpikuju až druhý den a taky to bylo dobré :-) 
 OCET:  já dávám o malinko víc, neb dosladit to jde snadno, ale ocet do hotové omáčky se bojím – hodně záleží na množství masa. To samé to koření, vždy dám o pár kuliček pepře a nového koření víc…  
 SÁDLO: opravdu doporučuju zeleninu osmažit, ale opravdu na sádle. Už jsem se několikrát přesvědčila, že sádlo ničím nenahradím…  
 ŠLEHAČKU: používám Smetanu na šlehání z Mlékárny Kunín tu s tukem 31%. 
 Kdyby se Vám náhodou v omáčce udělali pucky, tak se to jednoduše znovu přemixuje a je to :-) 
   
 Dělám většinou mezi půl kilem a třičtvrtě kilem masa. Když se Vám bude zdát masa víc, nebo třeba nebude ponořené do nálevu, tak klidně přidejte ještě vodu s octem a kořením, ale vždy ve stejném poměru.  
   
 Jo ještě knedlíky :-) Nevím, jestli děláte domácí nebo z pytlíku nebo kupované, ale já dělám tyto: naše zhýčkaná Kačenka už se nad knedlíkama z pytlíku ušklíbá, ale tohle netrvá zas o tolik dýl, jen to musí kynout, ale přitom se dá zvládnout spousta jiných věcí… 
   
 KYNUTÉ (HOUSKOVÉ) KNEDLÍKY: 
 500 g hrubé mouky, 1 vejce, sůl, cca ¼ l mléka, 1 rohlík na kostičky. Kvásek z mléka, trochu cukru a necelá půlka droždí. Udělám kvásek, nechám ho tak 10 minut a pak naliju do mouky se solí, vajíčkem a rohlíkem. Prodělám a dám k topení vykynout.  
   
 Pokud to máme na víc jak jeden den nebo přijde náhodou můj bratr, tak dělám minimálně z 1 a ½ dávky, neb jen Kačka má jednu porci cca 4 knedlíky… o bratrových 14 ani nemluvím.  
   
 Holky, doufám, že budete minimálně tak úspěšné jako já :-)  Není to sice nic extra dietního, ale já jí zbožňuju, a to natolik, že jsem se jí naučila vařit. A jestli se odhodláte na to vrhnout, tak mi pak prosím dejte vědět, jak se povedlo a jak chutnala :-) 
 ahoj Mmiky  |