Zdroj: Apetit
Pro 4 osoby, Příprava 40 minut+cca 2 hodiny na vaření masa
500g hovězího masa s kostí 150g kořenové zeleniny 1-2 červené řepy, nakrájené na kostky 40g sádla nebo oleje 4 lžíce rajčatového protlaku 20g hladké mouky 3 větší brambory, nakrájené na kostky 150g bílého hlávkového zelí 1 bobkový list 2 rajčata, oloupaná a nakrájená 2 rozdrcené stroužky česneku ocet podle chuti pepř a sůl 200ml zakysané smetany k podávání
1. Do velkého hrnce vlijte dva litry vody, vložte omyté maso, osolte a přiveďte k varu. Na mírném plameni ho povařte do změknutí (trvá to asi dvě hodiny). Pak vývar přeceďte a oberte maso. Vývar si můžete připravit i den předem; jen z něj před použitím seberte ztuhlý tuk.
2. V pánvi rozehřejte polovinu sádla či oleje a pět minut na něm opékejte řepu a kořenovou zeleninu, také nakrájenou na kostky. Pak přidejte protlak a všechno přesuňte do hrnce s vývarem. V rendlíku si z mouky a zbytku tuku připravte jíšku a rozmíchejte ji do polévky. Přisypte brambory, nakrájené zelí, bobkový list, pepř a rajčata.
3. Polévku povařte přibližně čtvrt hodiny, tak, aby brambory změkly. Na závěr ochuťte česnekem, octem a podle potřeby dosolte. Podávejte s kopečkem zakysané smetany.
Nemám vyzkoušeno, ale Pavlinda a Bára ano a doporučují VAŘIT! |