| Rady nad zlato 
   
 Protože jsem pořád chtěla vědět, jak co nahradit, myslím jak nahradit v bezlepkovém to, co je běžně v lepkovém, tak jsem poprosila mou kamarádku, která je ve styku s pekaři a cukráři aby mi odpověděla co jak nahradit a zároveň i poradila náplně do oplatek Ty už jsem zveřejnila v receptech. 
   
 Lecitin nahrazuje  žloutek. 
   
 Aby se sušenky nesypaly, zkus dát trochu  méně  tuku. 
   
 Syrovátka zvláčňuje těsto, prodlužuje jeho trvanlivost  a také  ho mírně okyseluje. Používá se hlavně na pečení  chleba. Množství se dává podle  receptury - sušená asi 3-5%  na kilo mouky. Na zvláčnění je dobré do těsta přidat  ve  slupce uvařenou a najemno nastrouhanou brambory - je to déle čerstvé(  mám  osobní zkušenost, funguje to ). Prý je dobré zadělávat  chleba podmáslím (  jmenuje se to přímo podmáslový chléb  ) a tam je dávka 200ml podmáslí na kilo  mouky. 
   
 Melasa  a glukózový sirup je to samé ( v podstatě ). 
   |