| Vepřová krkovice se sýrovou kůrkou
 1,5kg vepřové krkovice, 200g strouhaného sýra, 6 stroučků česneku, 3
 rajčata, 3 lžíce olivového oleje, 1 lžíce oregana, 1 lžíce šalvěje, 1 lžíce
 bazalky, 1 lžíce strouhané citrónové kůry, 4cl koňaku, 1/4 l červeného vína,
 petrželka, pažitka, sůl, pepř.
 POSTUP PŘÍPRAVY
 Maso prošpikujeme česnekem, v oleji utřeme bylinky, koňak a citrónovou kůru,
 v pekáči zprudka opečeme. Dopékáme 80 minut a podléváme vínem. Rajčata
 rozetřeme se sýrem, potřeme maso a zapékáme 10 minut.
 
 Vepřová panenka s ananasem
 
 4 menší vepřové panenky, 150 g mletého vepřového masa, 4 kolečka
 kompotovaného ananasu, 200 ml červeného vína, 1 lžíce medu, šalvěj, sůl,
 bílý pepř, olej.
 POSTUP PŘÍPRAVY
 Do připravených otvorů v panence naplníme směs z vepřového masa, ananasu na
 kostičky, šalvěje. Soli a pepře. Zprudka opečeme a necháme zapéct v troubě.
 Výpek zalijeme vínem, přidáme med, šťávu z ananasu. Krátce povaříme.
 
 Božské koule
 
 1/2 kg mletého masa, sůl, pepř, 1 vejce, 80 g strouhanky, 2-4 lžíce dětské
 krupičky, 3-4 cibule, lák z 1 sklenice okurek, 4 kuličky pepře, 2 kuličky
 nového koření, 2 bobkové listy
 POSTUP PŘÍPRAVY
 Maso podle chuti osolíme, opepříme, přidáme vejce, strouhanku, dětskou
 krupici, 1 posekanou cibuli a vše promícháme. Ze směsi utvoříme koule
 velikosti ping-pongového míčku a na oleji je ze všech stran osmažíme.
 Osmažené koule dám do větší uzavíratelné nádoby, poklademe je kolečky
 cibule, kořením a zalijeme lákem. Zavřeme a necháme 2-3 týdny uležet v
 lednici.
 
 Opilá vepřová
 
 1 kg vepřového Masa, mletý pepř, 2 česneky, 1 lžíce zelené sekané petržele,
 2 lžíce olivového oleje, sůl, 1/2 litru chianti.
 POSTUP PŘÍPRAVY
 Maso v celku posolíme, opepříme, pomoučíme, zprudka opečeme, přidáme na
 plátky krájený česnek, za chvíli přidáme petržel a zalijeme červeným vínem,
 necháme povařit. Pečeni přendáme do pekáče, zalijeme šťávou, dáme do trouby,
 pečeme do měkka, občas obracíme a podléváme šťávou.
 
 Kuřecí závitky se zelím
 
 Kuřecí prsa, tvrdý sýr, jablko, kyselé zelí, strouhanka, vajíčko, hladká
 mouka, sůl, pepř, 1 dl mléka, cibule.
 POSTUP PŘÍPRAVY
 Kuřecí prsa naklepeme, osolíme, opepříme, poklademe na hrudo strouhaným
 sýrem, kyselým zelím a plátky jablka. Zamotáme, obalíme v trojobalu. Formu
 vymažeme máslem, poklademe kolečky cibule, vložíme závitky, posypeme sýrem,
 zalijeme mlékem a zakryté pečeme 45 minut. 10 minut dopečeme odkryté.
 Podáváme s brambory a zeleninovým salátem.
 
 Curry kuličky se sýrem
 
 1/2 kg vepřového mletého masa, 1 lžička curry, 1 lžíce hladké mouky, 100 g
 tvrdého sýra, 1 vejce, hrst nasušených hub (před přípravou namočíme do horké
 vody), trošku sladké papriky, sůl, pepř, strouhanka na obalení, olej na
 smažení
 POSTUP PŘÍPRAVY
 Maso smícháme s vejcem, kořením a moukou, přidáme na kostičky nakrájený sýr
 a pokrájené houby. Vytvarujeme kuličky (velikosti desetikoruny) a obalíme ve
 strouhance. Smažíme dozlatova v rozpáleném oleji. Výborně chutnají k vínu a
 pivu.
 
 Fantastické řízky
 
 1 kg vepřové kýty, 4 vejce, sůl, 2 lžíce majoránky, 4 lžíce pálivé papriky,
 1 lžička kari koření, 7 stroužků česneku, 1 lžička mletého kmínu, 1-2 lžičky
 solamylu
 POSTUP PŘÍPRAVY
 Kýtu nakrájíme na plátky a naklepeme. Vejce rozšleháme přidáme sůl, koření,
 solamyl, utřený česnek, zamícháme a vložíme maso. Necháme 24 hodin uležet v
 chladu a poté smažíme v rozpáleném tuku. Podáváme s brambory.
 
 Gizdíkovy závitky
 
 4 plátky hovězího nebo vepřového masa, 100 g uzené slaniny nebo bůčku, 3
 větší cibule, 3 hrsti rýže, 2 kostky masoxu, sladká paprika
 POSTUP PŘÍPRAVY
 Maso nakrájíme na větší plátky, naklepeme, osolíme, přidáme rovnoměrně
 cibuli nakrájenou na kostičky, uzenou slaninu nakrájenou na proužky,
 zasypeme rovnoměrně syrovou rýží, opepříme a celé smotáme do válečku a
 převážeme nití, aby se nám obsah nevysypal. Rozehřejeme tuk a závitky
 osmahneme, vyjmeme, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, osmahneme, zasypeme
 paprikou, zalijeme vodou a přidáme závitky a masox. Dusíme doměkka v
 tlakovém hrnci asi 3/4 hodiny. Podáváme s dušenou rýží nebo chlebem.
 
 Bomba Malakoff
 
 1 l mléka, 80 g pískového cukru, 2 sáčky vanilkového pudinku, 100 g kulatých
 piškotů, 1 sáček vanuilkovho cukru, 250 ml smetany ke šlehání, 2-3 lžíce
 rumu, 3 lžičky mleté kávy, 1 chemicky neošetřený pomeranč, několik lístků
 meduňky
 POSTUP PŘÍPRAVY
 Uvaříme 250 ml silné kávy, necháme vychladnout a přidáme rum. V části
 studeného mléka rozmícháme pudinkový prášek, cukr a vanilkový cukr. Zbylé
 mléko přivedeme k varu a zavaříme do něj rozmíchaný pudinkový prášek. Za
 stálého míchání vaříme do zhoustnutí. Na dno nahřáté skleněné mísy rozložíme
 piškoty, pokapeme rumovou kávou a zalijeme částí horkého pudinku. Takto
 pokračujeme, až nemáme žádný pudink, poslední vrstvu tvoří piškoty. Mísu
 uložíme nejméně na 12 hodin do chladničky. Před podáváním bombu vyklopíme na
 mísu, ozdobíme ušlehanou smetanou, ozdobně nakrájenou pomerančovou kůrou a
 meduňkou.
 
 Zuppa Inglese
 
 2 lžíce kukuřičné mouky, 570 ml mléka, 2 vejce, 2 lžíce cukru, kůra z 1/2
 citronu, špetka muškátového oříšku, košíček zralých jahod, 16 cukřářských
 piškotů, amaretto, 140 ml šlehačky
 POSTUP PŘÍPRAVY
 Mouku smícháme s trochou mléka. Vejce ušleháme spolu s cukrem a strouhanou
 citronovou kůrou, přidáme muškátový oříšek a zbytek mléka. Směs smícháme v
 hlubší pánvi s kukuřičnou směsí a na mírném ohni mícháme, dokud než zhoustne
 a nezačne se vařit. Vaříme asi minutu a poté necháme zakryté papírem
 vychladnout. Na dno poháru položíme polovinu piškotů a pokapeme je
 amarettem. Pokryjeme částí omytých jahod, na ně nalijeme vrstvu krému a vše
 opakujeme. Poslední je vrstva krému. Necháme úplně vychladnout. Hotové
 zdobíme šlehačkou a jahodami.
 
 Tvarohová buchta
 
 1 kg měkkého tvarohu, 300 g moučkového cukru, 1 prášek do pečiva, 1
 vanilkový cukr, 8 lžic dětské krupičky nebo hrubé mouky, 1 balení rozinek, 6
 celých vajec, 250 g Hery
 POSTUP PŘÍPRAVY
 Heru roztopíme a k ní postupně přidáváme ostatní suroviny. Vlejeme na
 vymaštěný a moukou vysypaný plech a upečeme.
 
 
 |