Ingredience:
 
 - 1 kg hladké mouky (speciál) 
 
 - špetka soli 
 
 - 15 dkg cukru krupice 
 
 - 7 dkg droždí 
 
 - 20 dkg másla 
 
 - 1 vanilkový cukr 
 
 - citrónová kůra 
 
 - 2-3 vejce 
 
 - 0,40 litru mléka 
 
 - 15 dkg rozinek 
 
 - hrst sekaných mandlí na posypání
 
 
 Postup:
 Z droždí, mléka, trošky cukru a mouky uděláme kvásek. Přidáme jej do mouky a s dalšími surovinami dobře vymísíme v těsto. Přikryjeme utěrkou a necháme kynout v teplé místnosti asi jednu až půldruhé hodiny. Poté vytvarujeme vánočku, potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme mandlemi a pečeme téměř hodinu při teplotě 170-190 stupňů Celsia.  |