| 500g polohrubé mouky 
 150 g změklého másla 
 70 g moučkového cukru + 1 sáček vanilkového cukru 
 30 g droždí 
 2 vejce + 1 na potření 
 150 ml smetany 
 70 g loupaných sekaných mandlí 
 70 g rozinek nebo nakrájených sušených meruněk, naložených v rumu 
 špetka soli 
 trochu citrónové kůry 
 ½ lžičky směsi mletého anýzu, hřebíčku, fenyklu a muškátového oříšku 
   
 Plech na muffiny vymažeme a vysypeme hrubou moukou nebo použijeme papírové košíčky. Droždí rozdrobíme do mísy, přidáme trochu cukru, špetku soli a trochu smetany, rozšleháme na tekutou hmotu a necháme pár minut kynout (jde to velmi rychle, pozor ať neuteče !) Pak postupně dáme vejce, hodně měkké máslo, přidáme prosátou mouku, zbytek cukru, kůru, koření – ředíme smetanou, až vše zpracujeme. Necháme ½ hodiny kynout, pak zapracujeme polovinu mandlí a ovoce. Uděláme malé bochánky, dáme do forem do 2/3 a necháme kynout cca 20 minut. Pak potřeme vejcem, posypeme zbylými mandlemi a pečeme v troubě na 170 C zhruba 20 minut.    
   
 Tohle  těsto je super i na normální vánočku, jen místo moučkového cukru použít normální krupici. |