Strakaté žemle
250g Mix B od Schäru
10g čerstvého droždí
3 lžíce oleje
200 ml vlažné vody
1 lžička vlákniny Psylium
půl lžičky cukru
sůl
Psylium namočíme do vody na 10 minut přidáme kvasnice cukr sůl a olej. Přidáme mouku a zpracujeme v těsto. Pomoučněnýma rukama vytvarujeme malé bochánky nebo žemle, rohlíky či uzly. Položíme na plech vyložený pečícím papírem a necháme vykynout (v troubě nebo na topení) Až bulky zhruba zdvojnásobí svůj objem nařízneme je do kříže potřeme mlékem, olejem nebo jen vodou posypeme různými druhy semínek a dáme péct. V předehřáté troubě pečeme asi 20 minut při 180 stupních.
Jsou dobré i několikátý den, když se opět trošku rozpečou v troubě. Pak jsou jak čerstvé.
Autorka: Vierka |