300ml vody 
 
 100ml mléka 
 
 40g droždí 
 
 50g měkkého másla nebo rostlinného tuku 
 
 1 PL melasy nebo karubového sirupu (nedávám) 
 
 2 lžičky soli 
 
 chlebové koření (nebo jen kmín) 
 
 300g červené FINAX (s mlékem) 
 
 300g zelené FINAX (hrubá) 
 
 
 
 
 Do vlažné tekutiny rozmíchat droždí, přidat ostatní suroviny, mouku nakonec. Důkladně promíchat hnětačem, nejméně 5 minut. Mísu přikrýt utěrkou a nechat v klidu cca 25-30 minut. Pak vyklopit těsto na pomoučený vál a vytvarovat tři bochníky, přendat na plech, opět přikrýt utěrkou a nechat 25-30 minut odpočívat. Péct v předehřáté troubě na 250° asi 10-15 minut.  |