200ml vařící vody
  300ml vlažné vody
  250g červené FINAX (s mlékem)
  250g mouky Michalík (nebo jakákoliv světlá mouka – Jizerka apod.)
  100ml pohanky lámanky
  50ml lněného semínka
  50ml oleje (másla)
  20g čerstvého droždí (půl kostky)
  1 lžíce Psyllia
  lžička cukru
  lžíce octa (ovocného, vinného, klasického…)
  sůl, kmín, semínka dle chuti
 
 
 
  Pohankovou lámanku a len přeliji v kastrolku 200ml vařící vody, přikryji utěrkou a nechám zchladnout (téměř, může zůstat mírně teplé).
  Do 300ml vlažné vody rozmíchám Psyllium a droždí se lžičkou cukru. Nechám 10 minut bobtnat. Poté přidám odstátou pohanku se lnem a zbylé přísady. Vymíchám el. hnětačem těsto, asi 5 minut.
  Rozdělím těsto do dvou chlebíčkových forem (používám silikonové, ale nejsou podmínkou, plechové stačí vyložit pečícím papírem), dám formy na pekáč (lepší manipulace) na teplé místo cca 30 minut kynout. (ideální místo je na sporák a zapnout troubu)
  Peču na 200° na dolním roštu, je možno přikrýt povrch chlebů pečícím papírem. Konec pečení prozradí vůně a barva.
  Nechám zcela vystydnout na mřížce, krájím na plátky a uskladňuji v mrazáku. Několik plátků dám do dózy do ledničky, na denní spotřebu.
  |