| Špaldovo kukuřičné linecké sušenky ve 4 variantách 
 Základní těsto: 300 g špaldové celozrnné hladké mouky, 200g rostlinného tuku, 100 g ječmenného sladu (rýžového sirupu) 
   
 Surovinu zpracujeme v těsto a vychladíme 1 hodinu v lednici. Pečeme v troubě při mírné teplotě (150°C) cca 15 minut. 
   
 Varianty: 
 Základní těsto rozválíme a vykrájíme různé motivy. Po upečení slepíme kvalitním džemem nebo oříškovým krémem.  
 Do těsta přidáme 3 lžíce strouhané mrkve a 2 lžíce strouhaného kokosu. Můžeme přidat i 1 lžičku sušeného zázvoru. Vykrájíme sušenky.  
 Odebereme lžíci mouky a přidáme lžíci kakaa (nebo karobu) a 3 lžíce mletých ořechů. Plníme do formiček. Lze přidat i tlučený hřebíček nebo skořici.  
 Na rozválené těsto nasypeme kandovanou citrónovou nebo pomerančovou kůru (jedině v biokvalitě), lehce posypeme skořicí a vykrajujeme sušenky.  
   
 Čokoládové cookies 
 150 ml sezamového oleje BIOLINIE, 10 žic javorového sirupu BIOLINIE, 250 g celozrnné špaldové mouky BIOHARMONIE, 1 lžíce vinného kamene (kypřící prášek bez fosfátů), 3 lžíce kakaa (nebo 2 lžíce karobu), 100 g čokolády 
   
 Olej promícháme metlou s javorovým sirupem. Vmícháme zbytek surovin a čokoládu nakrájenou na malé kousky. Tvarujeme hrudky nebo placičky a pečeme v troubě vyhřáté na 150°C cca 15 minut. Ihned po dopečení se sušenkami nemanipulujte a nechte je zchladnout na plechu, protože jsou zpočátku hodně křehké. 
   
 Mandlové placičky 
 120 g másla, 120 g třtinového cukru BIOHARMONIE, 2 vejce, 1 bílek, mořská sůl Biosal, 200 g špaldové mouky jemně mleté, 200 g strouhaných mandlí, 1 lžíce vinného kamene (kypřící prášek bez fosfátů).  
   
 Máslo utřeme do pěny a po té vmícháme špetku soli, cukr, vejce a ušlehaný bílek. Přidáme mouku, vinný kámen a strouhané mandle a vypracujeme těsto, které necháme 1 hodinu uležet na chladném místě. Těsto vyválíme na tloušťku cca 0,5 cm a vykrájíme placičky. Placičky potřeme žloutkem a ozdobíme mandlemi. Pečeme při 180 °C cca 10 – 12 minut. 
   
 Čokoládové Brownies 
 350 g hořké čokolády, 225g rostlinného tuku, 1 lžíce instatntní kávy, 200g třtinového cukru BIOHARMONIE, 3 vejce, 75g hladké špaldové mouky, vlašské ořechy, 1 polévková lžíce kypřicího prášku (vinný kámen), 25g vanilkového cukru 
   
 Čokoládu rozlámanou na malé kousky rozpusťte společně s tukem ve vodní lázní. Nechte částečně ochladit. V míse smíchejte instantní kávu s trochou vody, vejce, cukr, vanilkový cukr a postupně přidejte k čokoládové směsi. Vsypte mouku, kypřicí prášek a nasekané vlašské ořechy vše důkladně promíchejte. Nalijte na plech vyložený pečícím papírem a při teplotě 190 °C pečte 50-60 min. Po úplném vychladnutí nakrájejte na čtverečky. |