|
Všechny naše deníky
-
*Co na mimi
(4 články)
užitečné informace co koupit, kde koupit a tak ;-)
|
-
*Informace
(6 článků)
o těhu a miminkách (hodnoty HCG, testy, výsledky, tabulky velikostí ...)
|
-
*Jména
(2 články)
jaké jméno vybrat, kde hledat, kde se inspirovat (odkazy, statistiky a tak)
|
-
*kočárky a autosedačky
(8 článků)
vše o velkém problému zvaném kočárky a autosedačky ;-)
|
-
*Kontakty
(3 články)
kontakty pro případ potřeby....
|
-
*Miminka
(11 článků)
seznámek narozených miminek
|
-
*Odkazy a návody
(2 články)
internet a jak na něj
|
|
-
*Rady (mimi)
(9 článků)
miminka: co dělat když..., na co si dát pozor..., kojení...
|
-
*Rady (těhu)
(15 článků)
v těhotenství: co dělat když..., na co si dát pozor...
|
|
|
|
-
*Srazíky
(8 článků)
nápady, místa, termíny a tak...
|
-
*Tajné vzkazy
(4 články)
jen mezi námi, něco co nechcete dávat na diskusi ani jinak veřejně řešit....
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
-
Jana, zbojníci a překvápko
(9 článků)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
[<<Předchozích 10] Poslední články ze všech deníků 11 až 20 z 29 [Dalších 9 >>]
|
| Příkrmy v souhrnu-4 | *Příkrmy |
|
ČÍM ZAPÍJET?
Kojené děti maminkou - dítě dokonce nemusí v průběhu prvních 2 let poznat jiný nápoj než mateřské mléko, ovšem za předpokladu, že by mu byla maminka stále a často k dispozici na uhašení žízně. Ale cca od 10. měsíce může dítě začít zapíjet jídlo kojeneckou vodou (do 1 roku převářet – né dlouho vařit, pak už se převářet nemusí).
Pokud chceme mermomocí dát šťávičku, což je sice zbytečné a naučí to dítě na sladkou chuť nápojů, použijeme jen tehdy jestliže dítě snáší celé ovoce ze kterého je připravena.
Pro běžné pití lze doporučit i čaj/nečaj roiboos.
Opravdu se snažíme nepřehánět to s podáváním šťáv či džusů, tyto nápoje mohou vyvolat pocit sytosti (neposkytují dítěti vlastně nic jiného než energii), což vede k nahrazování výživnějších a prospěšnějších potravin.
Nekojené děti starší půl roku potřebují k denní stravě přídavek nejméně 400-600 ml tekutin denně, nejlépe samozřejmě kojenecké vody.
UCHOVÁVÁNÍ POTRAVIN:
Pro naše drobečky je samozřejmě nejlepší čerstvě připravovaná strava, někdy mi to ale připadá jako nedosažitelný ideál – jen ať si to páni výživáři pár dní za sebou zkusí. Zvláště začátky přikrmování bývají krušné. Půl hodiny připravujete 2 lžičky pyré, které Vám pak mrňous - s noblesou sobě vlastní – ve vteřině nahází na hlavu. A tak zbytek pyré rychle zchladíme (hrnec frkneme do většího se studenou vodou) a buď uchováme v lednici a spotřebujeme do 2 dnů (což ale WHO u dětí kojeneckého věku příliš nedoporučuje) a nebo zmrazíme v tácku na led. Můžeme pak rozmrazit jen dávku, kterou zrovna potřebujeme (nejprve jednu kostku, potom dvě…). Zamrazovat můžeme i větší porce ve skleničkách od Hippíků a Hamíků (nebojte se, neprasknou, jen je neplňte až po okraj).
Pozn. k otázce ZAMRAŽOVÁNÍ: Hluboké zmrazení (při –18°C) trvající 1 měsíc uchová v potravinách více vitaminů než jednodenní skladování v lednici.
POZOR!!! Používáte-li kupované výživy a pokud ji miminko ještě nesní celou, příslušnou dávku (kterou stejně nikdy neodhadnete:-)) přendejte před krmením do jiné nádobky. Otevřená lahvička se může skladovat v ledničce 48 hod..
Stejně tak pokud příkrm uvaříme a nepředpokládáme, že by dítě snědlo celou dávku, oddělíme potřebné množství a dítě krmíme ze zvláštní nádoby, aby se zbývající část určená k dalšímu skladování nedostala do kontaktu se slinami. Enzymy obsažené ve slinách totiž mění složení potravy a zkracují její trvanlivost.
Pozn.: ČR má z evropských zemí nejvyšší hlášený výskyt bakteriálních nákaz potravinami!!!
Je velice důležité dodržovat při přípravě, ohřívání i servírování hygienické zásady.
Používání čistého náčiní i nádobí, mytí rukou sobě i dítěti…
|
| Více ... |
| Vložil: Kamila+Lenka 5/04+Lukáš 6/07 dne 11.9.2007 | | Bez komentářů | Přidej komentář |  |
|
|
| Příkrmy v souhrnu-5 | *Příkrmy |
|
JAK PŘEŽÍT ZIMU?
Od jara do podzimu je čerstvé zeleniny dostatek, ale co si počít během zimních měsíců?
Teorie č.1.: V prvé řadě volíme zeleninu, která tzv. přezimovává (můžeme si jí uskladnit i ve vlastním sklepě). Další doporučený způsob uchovávání potravin je sušení a třetí místo obsadily potraviny mražené.
Teorie č.2.: Tvrdí, že skladování ovoce a zeleniny (a zvláště jejich sušení) snižuje obsah některých vitamínů a jako nejšetrnější se tedy jeví mražení. Mražená zelenina (ihned po sklizni) je prý dokonce lepší než ta "čerstvá nesezónní" - kdoví odkud dovezená a kdoví kdy sklizená.
Můžete si zamrazit i zeleninu vlastní, pak se doporučuje pokrájet ji na kostičky a před zamražením kratičce podusit v páře.
Vaříte-li z mražené zeleniny, hoďte ji rovnou z mrazáku do vroucí vody – při tomto postupu dochází k nejmenší ztrátě vitamínů.
Těžko se rozhodnout, já osobně přes zimu (pro klid duše) zvolím kombinaci všech nabízených možností – vařit ze zeleniny uskladněné, mražené, „čerstvé“ a sáhnout i po skleničkách.
OHŘÍVÁNÍ:
Zamražená hotová jídla vyndaná z mrazáku co nejrychleji rozmrazíme a ohřejeme. Nedoporučuje se pozvolné rozmrazování, znovu přihřívání. Pokrm by měl být po ohřátí zkonzumován co nejdříve (zkuste to zdůraznit Vašim malým strávníkům:-)).
Pokud ohříváte jídlo v mikrovlnce – zakryjte ho plastovou pokličkou či poklicí, obsah je třeba pořádně promíchat, pokrm se prohřívá nerovnoměrně. Mezi vypnutím mikrovlnné trouby a podáváním pokrmu dodržujte doporučenou dobu stání jež činí cca 1/3 doby vaření, jinak by mohlo dojít k opaření strávníka, pokrm se totiž ještě „dovařuje“, molekuly kmitají:-)
Já osobně se přimlouvám za starou dobrou vodní lázeň.
Při ohřívání zahřejte pokrm na bod varu a řádně promíchejte, aby se celý důkladně prohřál.
|
| Více ... |
| Vložil: Kamila+Lenka 5/04+Lukáš 6/07 dne 11.9.2007 | | Bez komentářů | Přidej komentář |  |
|
|
| Příkrmy v souhrnu-6 | *Příkrmy |
|
TEORII MÁME ZA SEBOU A TEĎ JAK NA TO:
Zeleninové pyré:
Do hrnce nalijeme trochu vody, uvedeme do varu a vsypeme nakrájenou zeleninu. Vaříme na mírném ohni do měkka (vlastně spíše v páře). Vše potom rozmixujeme, propasírujeme a nebo jen rozmačkáme vidličkou (každé děcko má na konzistenci stravy jiné požadavky).
Ani vodu na vaření ani zeleninu nesolíme (o koření nemluvě)!
Do hotové zeleniny přidáváme, pro lepší vstřebatelnost vitamínů rozpustných v tucích, několik kapek rostlinného oleje (např. panenský olivový či slunečnicový – je dobré ho skladovat v chladu). Doporučuje se ale i jiskřička másla (což je ovšem sporné v případě vynechání mléčných výrobků). Pokud někdy zapomenete a své dítě po jídle dokojujete, buďte klidná, mateřské mléko tuky obsahuje…
ZELENINA - obvykle nevyvolávající alergické reakce:
artyčoky
baklažán
brokolice*
cuketa*
červená řepa
černý kořen
dýně*
fenykl*
kapusta (!nadýmá! a někdo dokonce nedoporučuje v prvním roce)
kedluben(!nadýmá!)
květák (!nadýmá!)
kapusta růžičková (!nadýmá!)
mrkev*
mangold
pastiňák*
patizón
petržel (kořen)
špenát (nepoužívejte mražený – vysoký obsah dusitanů)
zelí (!nadýmá!)
zelená okurka
zelené luštěniny (někdo v prvním roce nedoporučuje)
zelené saláty (všechny)
zelený hrášek (někdo v prvním roce nedoporučuje) |
| Více ... |
| Vložil: Kamila+Lenka 5/04+Lukáš 6/07 dne 11.9.2007 | | Bez komentářů | Přidej komentář |  |
|
|
| Příkrmy v souhrnu-7 | *Příkrmy |
|
- Začínat se obecně doporučuje těmi, které jsem označila hvězdičkou.
Které zeleniny by se v prvním roce mělo vyvarovat dítě se sklonem k alergii:
Bazalka, celer, cibule, chřest, křen, paprika, pórek, rajčata, ředkvičky, řeřicha, sušené luštěniny,
kyselé zelí
OVOCE
- obvykle nevyvolávající alergické reakce:
Hrušky(!čerstvá nadýmá!), sladká jablka, třešně, švestky, mirabelky, meruňky, hrozny, meloun, vodní meloun (před rozkrojením pořádně odrbejte pod vodou a nikdy nekupujte rozkrájené,), banán (odkrojit 1cm z obou konců), avokádo, borůvky
Kterého ovoce by se v prvním roce mělo vyvarovat dítě se sklonem k alergii:
Citrusové plody, kiwi, ananas, broskve, fíky, datle, bobulovité ovoce (rybíz, angrešt, jahody)
POZN.: Teorie o používání potravin z našeho podnebného pásma není zcestná – jsou na ně zvyklé už generace našich předků a obvykle tak nejsou příčinou alergií. Někdy je to ale věda … viz rajče, kdo by už dnes řekl, že je původem ouplně odjinud.
Malý TIP: Hruškové pyré, případně švestková šťáva Vám může pomoci v případě, že má Vaše malé při přechodu na tuhou stravu problémy se zácpou.
ADD. DUSIČNANY:
Zelenina bohatá na dusík – mrkev (nejvíce ve střední části), špenát, červená řepa, hlávkový salát, zelí, celer, fenykl, cukety. Nejvíce ho nalezneme v té rychlené (skleníkové), pozor ale i např. na zmrazený špenát.
Máte-li obavu, můžete z opatrnosti přidat k této zelenině ovoce, například jemně nastrouhané jablko. Vitamín C zabraňuje „přeměně dusíku na dusičnany“ a zároveň podporuje vstřebávání železa.
Existuje však i teorie, že by se zelenina neměla s ovocem kombinovat, to už ale pak opravdu nevím co si máme počít a jak se rozhodnout a čemu věřit.
|
| Více ... |
| Vložil: Kamila+Lenka 5/04+Lukáš 6/07 dne 11.9.2007 | | Bez komentářů | Přidej komentář |  |
|
|
| Příkrmy v souhrnu-12 | *Příkrmy |
|
SKLENIČKOVÁ STRAVA
Nechci aby to v závěru vyznělo, že jsem nějaká fanatická odpůrkyně kupované stravy. Sama po ní občas s vděčností sáhnu. Pokud však jedna ze zásad zní – zavádět jednotlivé potraviny do stravy postupně, máme tu malý problém. Hotová jídla jsou většinou nejen mnohosložková, ale často obsahují (myslím, že často naprosto zbytečně) i ingredience dětem nedoporučované – smetanu, sůl, koření… Proč a jak je možné, že jsou schválena? Nevím, nechápu!
A tak se vyplatí pečlivě prostudovat skleničku zepředu, zezadu… prostě ze všech stran.
POTRAVINY PRO DĚTIČKY NAPROSTO NEVHODNÉ
(ukažte babičkám:-)) snad to bude něco platné)
Obecně pro všechny kojence (tedy děti do jednoho roku věku) platí, že by jejich strava neměla obsahovat následující…
Mléko (kravské, kozí, ovčí i sójové).
Mléčné výrobky (tvaroh, smetana, všechny sýry a všechny potraviny mléko obsahující).
Jogurty - u atopiků v prvním roce vynecháme.
Celá vejce a všechny potraviny obsahující vejce. (viz. výše).
Margaríny (ztužené pokrmové tuky).
Sója (např. tofu).
Uzeniny a všechny průmyslové výrobky obsahující maso (i taková šunka je nevhodná, přestože na ní píšou, že je Baby).
Zelenina + ovoce – viz. výše.
Potraviny obsahující umělá sladidla, konzervační látky, barviva – nechvalně proslulá Éčka.
Light potraviny.
Kompotované ovoce (obsahuje minimálně přemíru cukru).
Čokoláda, kakao, med.
Koření, kečup, hořčice.
Ořechy.
Ryby i ty sladkovodní – u atopiků v prvním roce vynecháme.
Žampiony vynecháme v prvním roce.
Houby sbírané ve volné přírodě se nedoporučují min. v prvních 2 letech.
|
| Více ... |
| Vložil: Kamila+Lenka 5/04+Lukáš 6/07 dne 11.9.2007 | | Bez komentářů | Přidej komentář |  |
|
|
| Příkrmy v souhrnu-13 | *Příkrmy |
|
U dětí ohrožených alergiemi zavádíme uvedené potraviny ještě později a postupujeme dvojnásob opatrně. Bez některých dobrůtek zde uvedených se můžeme dost dobře obejít i v dalších letech života našeho drobečka. Pamatujte, že dětští gastroenterologové se snaží již nějaký čas změnit staré pravidlo, které hlásalo – po roce již může to co ostatní členové rodiny. Dětské zažívání se vyvíjí postupně a plné zralosti dosahuje prakticky až ve třech letech věku dítěte.
Pozn.: Pokud jsou na nějakém produktu pěkné barevné obrázky a v televizi nám tvrdí, že je tento výrobek pro naše nejmenší to nejlepší, buďme ostražité minimálně dvojnásob!!!
Piškoty, Kinder mléčné pochoutky, čokolády plné mléka, Jupíky, nepřeberné množství jiných sladkostí a další zvrhlosti nemají v jídelníčku kojence co pohledávat.
Bez záruky zpracovala a uvedené zdroje „vykradla“:
Stáňa T. (stanaticha@seznam.cz) - vděčná za každou Vaši připomínku!!!
Zdroje:
Kurz Laktační ligy
Zkušené maminky
Internet – www.emimino.cz (Pupina – SOS maminek , Alice – deníčky), www.kojeni.cz, www.rodina.cz
RNDr. Petr Fořt, CSc. – Moderní výživa v praxi pro těhotné, kojící ženy a děti (pro někoho trochu moc alternativní pán, ale o výživě ví určitě svoje)
MUDr. Martin Gregora, MUDr. Magdalena Paulová, CSc. – Výživa kojenců, Maminčina kuchařka
Firma Nestlé – Program výživy pro děti ohrožené alergickými onemocněními
Pavel Frühauf, Jiří Nevoral, Magdalena Paulová (všichni MUDři a CSc. :-))
Výživa novorozenců a kojenců – současný pohled
MUDr.Eva Kudlová, MUDr. Anna Mydlilová Výživové poradenství u dětí do dvou let.
Horan, Momčilová – Vaříme dětem chutně a zdravě
Betynka – poradna
A další zdroje na které si teď už bohužel nemohu vzpomenout.
P.S.:
V dobrém nedoporučuji zavádět příkrmy podle těchto publikací:
Elizabeth Fenwicková - Velká kniha o matce a dítěti
MUDr. Karel Bečka - Dítě
Eva Stluková - Kuchařka – vaříme pro děti |
| Více ... |
| Vložil: Kamila+Lenka 5/04+Lukáš 6/07 dne 11.9.2007 | | Bez komentářů | Přidej komentář |  |
|
|
| Pribináček domácí | *Recepty ("dětské") |
|
Pribináček domácí
Ingredience: 250 g netučného tvarohu, 1 šlehačka, 2 lžíce moučkového cukru
Postup přípravy: Vše šleháme v elektrickém šlehači dohladka, chceme-li pribináček s příchutí, přidáme současně se základními surovinami příslušné dochucovadlo (džem, kakao, žloutek, vanilkový cukr, banány...).
Vypočítala jsem, že tento pribináček vyjde o 60% levněji než stejné množství v obchodě. |
| Více ... |
| Vložil: KačkaAš-Kačka 2/04+Anežka 7/07 dne 8.9.2007 | | Bez komentářů | Přidej komentář |  |
|
|
| Jáhlový hrnec se zeleninou | *Recepty ("dospělé") |
|
Jáhlový hrnec se zeleninou pro 4 os. :
1 cibule, 1 lžíce másla nebo rostlinného tuku, 200g jáhel, 600ml zelenin.vývaru z kostky, 2 červené paprky,balíček zmraženého hrášku (nebo třeba celý balíček mix zmrazené směsi, kde je i kukuřice...), sůl, pepř, sýr (Eidam, Gouda...), 1 lžíce hl. mouky
Cibuli oloupat, nakrájet na jemno. V hrnci rozehřát tuk, přidat cibuli, nechat zeskovatět.Do hrnce nasypat jáhly, krátce podusit a potom zalít zelenin. vývarem připraveným z vody a instant. kostky podel návodu na krabičce. Vše necháme vařit na mírném ohni 8-10min. Potom nechat hrnec odstavit a směs nechat asi 20min chladnout. Červenou papriku očistit, nakrájet na malé kousky. Zmraz. hrášek (zeleninu), pokrájenou papriku přimíchat k jáhlám. Směs mírně osolit a opepřit. Ohnivzdornou nádobu o oabjemu asi 1-1,5l vymazat tuke a naplnit připravenou zeleninovou směsí. Nastrouhaný Eidam smíchat s moukou a posypat povrch nákypu. Pečeme v el. troubě asi na 200°, 30min
|
| Více ... |
| Vložil: Naja & holky 7/04+5/07 dne 6.5.2007 | | Bez komentářů | Přidej komentář |  |
|
|
| Pizza | *Recepty ("dospělé") |
|
PIZZA:
30 dkg hladké mouky
1 dkg (i méně) droždí
3 lžíce olivového oleje
1,5 dcl vody
1 zarovnaná lžička soli
Postup:
Těsto zaděláme běžným způsobem a vypracujeme v míse vařečkou aby bylo krásně vláčné. Zpracované ještě párkrát "vyboucháme" na vále. Chytneme a párkrát ho kodíme na vál a ještě propracujeme :-) Přikrejeme a necháme cca hodinu vykynout na teplém místě (topení je ideální).
Vykynuté těsto si rozdělíme na díly podle velikosti plechu a rozválíme do tenka. Při válení si pomáháme i natahováním těsta rukama. Obecně platí že čím tenší těsto tím lepší pizza ale těsto nesmí být průhledné :-) Tipla bych tak 3mm. Pokládáme na olejem vymazané plechy.
Potřeme rajčatovou omáčkou a poklademe surovinami podle chuti. My dáváme témeř vždy omáčku, šunkový salám na nudličky tvrdý sýr nebo mozarellu na kolečka (ta je lepší) a olivy (kdo má rád - já teda jo). Hlavně nakonec nezapomeneme vše posypat ideálně čerstvým nebo i sušeným oreganem.Omáčky dáme asi tolik aby neprosvítalo dole těsto ale zase aby jí nebylo moc, pizza by se rozmočila. Holé okraje potřeme ještě olivovým olejem a můžeme nechat ještě 20 min. vykynout. Pizzu dáme do spodní části trouby a pečeme cca 15 min. při 180-200 stupních podle trouby. Podáváme s bílým vínem a zeleninovým salátem všech druhů :-)
A kdo by chtěl tak ještě recept na rajčatovou omáčku:
Na olivovém oleji zpěníme cibulku nakrájenou na kostičky a přidáme 1/4kg povařených loupaných rajčat. Přidáme 1 lžíci rajského protlaku, 2 stroužky česneku nakrájeného na tenké plátečky, cukr, (rajčata jsou někdy dost kyselá) sůl a pepř na dochucení.Vše povaříme a nakonec přidáme nakrájenou čerstvou nebo sušenou bazalku. Kdyby byla omáčka chuťově nevýrazná, můžeme přidat ještě půl kostky zel. masoxu nebo trochu vegety.
Dobrou chuť ;-) |
| Více ... |
| Vložil: správce červen07 dne 24.4.2007 | | Bez komentářů | Přidej komentář |  |
|
|
| Ovocný sněhový koláč | *Recepty ("dospělé") |
|
| Určitě ho vyzkoušejte je to výborný osvěžující koláč. Podáváme ho nejlépe v létě - chlazený z ledničky. Dobrou chuť! Množství na dortovou formu:
4 žloutky
15 dkg cukru krupice
15 dkg másla (nastrouháme)
Přísady utřeme šlehačem do hladka a poté přidáme:
25 dkg polohrubé mouky
1/2 prášku do pečiva
1/4 l mléka
Vlejeme do dortové formy (nevymazávat, těsto je dostatečně mastné) a pečeme cca 30 min. na 175` C - záleží podle trouby.
Hotový piškot poklademe nejlépe jahodami rozkrojenými napůl nebo malinami. Já jsem zkoušela zatím jen jahody ty jsou nejchutnější :-) ale myslím že se může použít libovolné čerstvé ovoce.
Ušleháme sníh ze 4 bílků. Když je ušlehaný, z lehka do něj přimícháme 4 lžíce moučkového cukru. Sněhem pokryjeme celou plochu dortu a dáme zapéct do trouby do růžova - stačí tak 8 min. záleží zase na troubě.
Množství na plech:
6 žloutků, 22 dkg cukru, 22 dkg másla, 37 dkg polohrubé mouky, 3/4 prášku do pečiva, 3/4 l mléka, sníh ze 6 bílků. |
| Více ... |
| Vložil: Putunka+Karin06/07+Laura05/10 dne 15.3.2007 | | Bez komentářů | Přidej komentář |  |
|
|
[<<Předchozích 10] Poslední články ze všech deníků 11 až 20 z 29 [Dalších 9 >>] Upozornění: Dalších 118 článků v tomto výběru je soukromých (nemáte k jejich prohlížení oprávnění).
|
|
|