|
Deník Receptíky I. Kdo umí nějakou specialitku a rád se o ní podělí.. Šup sem s ní

[<<Předchozích 50] Články 51 až 60 z 100 [Dalších 40 >>]
|
| Levný dort... | Receptíky I. |
|
Suroviny:
45 dkg hladké mouky, 16 dkg cukru, 5 dkg tuku, l lžička jedlé sody, 2 vejce, trochu mleté skořice, citrónová kůra.
Rozpis surovin na krém:
ze 1/4 l mléka a 4 lžíce hrubé mouky uvaříme kaši do které po vychladnutí přidáme 16 dkg cukru a 15 dkg másla a vše řádné vyšleháme.
Postup:
Ze surovin zhotovíme těsto, které vyválíme po částech na
plát asi 0,5 cm silný a vykrojíme kolečko asi 22-25 cm, dáme
na suchý plech ( pro rychlejší pečení lze dát dvě kolečka na
jeden plech) a pečeme při 180 st. C. Po vychladnutí sundáme
z plechu. Takto postupně z těsta uděláme 12 placek. Placky
potom pomažeme nejlépe rybízovou marmeládou (nebo nějakou
kyselejší směsí) a na toto ještě namažeme již vychladlý krém
a pak postupně další placky a další vrstvy marmelády a krému.
Po dokončení celý dort namažeme čokoládovou polevou,
ozdobíme a dáme do chladu nejméně přes noc změknout.
|
| Více ... |
| Vložil: Libča+holčinky dne 7.4.2008 | | Bez komentářů | Přidej komentář |  |
|
|
| Linecké košíčky... | Receptíky I. |
|
Suroviny:
4-5 lžic moučkového cukru
1 a 1/4 hrnku mouky
1 žloutek
1/2 kostky másla
špetka citronové kůry
tuk na vymazání formiček
Postup:
Mouku s cukrem a citrónovou kúrou promícháme.Přidáme změklé máslo a rychle zpracujeme v těsto.Necháme v chladu odležet asi 30min.Pak vtlačujeme do formiček dobře vymazaných tukem.Pečeme ve vyhřáté troubě a ješte teplé vyklopíme.
|
| Více ... |
| Vložil: Libča+holčinky dne 7.4.2008 | | Bez komentářů | Přidej komentář |  |
|
|
| Linecký tvarohový koláč... | Receptíky I. |
|
Suroviny:
lenecké těsto podle základního receptu, mouka na vál
Tvarohová hmota:
500g měkkého tvarohu
3 vejce
150g krupicového cukru
1 sáček vanilinového cukru
Piškotová hmota:
2 vejce
100g hladké mouky
80g krupicového cukru
Postup:
Linecké těsto rozválíme na pomoučeném válu na plát silný 5 mm, přeložíme ho na plech vyložený papírem na pečení, propícháme vidličkou a v troubě vyhřáté na 200 C upečeme. V míse smícháme všechny suroviny na tvarohovou hmotu a vypracujeme hladký krém, který naneseme na upečený plát lineckého těsta. Připravíme piškotovou hmotu. Z vajec oddělíme bílky a ušleháme je spolu s cukrem na pevný sníh. Lehce vmícháme žloutky a hladkou mouku, hmotu naplníme do cukrářského sáčku a hladkou trubičkou ji nastříkáme do tvaru mřížky na tvarohovou hmotu. Koláč vložíme do trouby vyhřáté na 180 C a pečeme 20 - 30 minut.
|
| Více ... |
| Vložil: Libča+holčinky dne 7.4.2008 | | Bez komentářů | Přidej komentář |  |
|
|
|
Suroviny:
1/2kg listového těsta 1/2kg jemného tvarohu trochu mléka 1 lžíce vanilkového pudinkového prášku nebo 1 sáček vanilkové šodó asi 8 větších jablek 125g másla 100g mletých ořechů (lepší je s lískovými oříšky) skořice, cukr podle chuti polohrubá mouka na žmolenku
Postup:
Listové těsto vyválíme a přeneseme do plechu s vyšším okrajem, okraje necháme asi 2,5cm, několikrát propíchneme vidličkou. Tvaroh smícháme s trochou mléka na krém řídší konzistence (nesmí téct), vmícháme pudinkový prášek nebo šodó a osladíme podle chuti. Natřeme na listové těsto. Jablka oloupene a odjadřincujeme, nakrájíme na osminky a hustě poklademe na tvaroh. Posypeme skořicí (je možno přidat i rozinky). Z másla, mletých ořechů mouky a cukru podle chuti (záleží na kyselosti jablek) připravíme žmolenku, kterou rozprostřeme na jablka. Pečeme při 200 asi půl hodiny.
|
| Více ... |
| Vložil: deníkMělníka dne 7.4.2008 | | Bez komentářů | Přidej komentář |  |
|
|
| Maso se šlehačkou zapečené v troubě... | Receptíky I. |
|
Suroviny:
Brambory,vepřová kotleta,kmín,2 smetany ke šlehání,sůl
Postup:
Brambory oloupeme nakrájíme na plátky,plátky masa naklepeme a osolíme.
Do pekáče postiupně vkládáme vrstvu brambor, které osolíme a okmínujem a vrstvu masa poslední vrstvu tvoří opět brambory
Když je vše připraveno vše zalijeme šlehačkou přikryjeme poklicí a dáme do trouby na 200 stupňů.Po půl hodině sundáme víko z pekáče a necháme dopéct aby maso bylo měkké.
|
| Více ... |
| Vložil: Libča+holčinky dne 5.4.2008 | | Bez komentářů | Přidej komentář |  |
|
|
| Medové certle... | Receptíky I. |
|
Suroviny:
1 díl včelího medu
1 díl burských oříšků
Postup:
Postup:
---------------
V menším hrníčku vaříme med tak dlouho, až se začne škvařit.
Když voní jako přeškvařené máslo, hrníček odstavíme z ohně
a přisypeme strouhané oříšky.Rychle promícháme a lžičkou
namočenou ve studené vodě nabíráme hmotu a lijeme do hromádek
na plech, který jsme potřeli voskem. Necháme ztuhnout a poté
odlupujeme nožem |
| Více ... |
| Vložil: Libča+holčinky dne 5.4.2008 | | Bez komentářů | Přidej komentář |  |
|
|
| Metrový zákusek | Receptíky I. |
|
Suroviny:
5 žloutků 26 dkg cukru - třít 3/4 skleničky mléka 3/4 skleničky oleje 26 dkg polohrubé mouky 3/4 prášku do pečiva z 5-ti bílků sníh
Postup:
Vše se peče ve dvou formách srnčích hřbetů - do druhé se přidá kakao (rozmícháme v misce) V případě většího množství upečeme z jedné dávky (5 žloutků) 2 žluté hřbety a z druhé (5 žloutků) 2 hnědé hřbety. Potom hřbety rozkrájíme podle žeber, plníme krémem a střídavě slepujeme žlutý a kakaový řez. Polijeme čokoládovou polevou a řežeme do šikma.
KRÉM - ze slabého 1/2 l mléka a 5 lžic hrubé mouky uvaříme kaši, kterou po vychladnutí zašleháme do 1/4 kg másla utřeného s cukrem dle chuti (cca 15 dkg). ČOKOLÁDA - 10 dkg čokolády rozpustíme v 6 dkg 100% tuku (hřbety se nejlépe potírají mašlovaškou z peří).
|
| Více ... |
| Vložil: deníkMělníka dne 7.4.2008 | | Bez komentářů | Přidej komentář |  |
|
|
| Metrový zákusek... | Receptíky I. |
|
5 žloutků
26 dkg cukru - třít
3/4 skleničky mléka
3/4 skleničky oleje
26 dkg polohrubé mouky
3/4 prášku do pečiva
z 5-ti bílků sníh
Postup:
Vše se peče ve dvou formách srnčích hřbetů - do druhé se přidá kakao (rozmícháme v misce)
V případě většího množství upečeme z jedné dávky (5 žloutků) 2 žluté hřbety a z druhé (5 žloutků) 2 hnědé hřbety.
Potom hřbety rozkrájíme podle žeber, plníme krémem a střídavě slepujeme žlutý a kakaový řez. Polijeme čokoládovou polevou a řežeme do šikma.
KRÉM - ze slabého 1/2 l mléka a 5 lžic hrubé mouky uvaříme kaši, kterou po vychladnutí zašleháme do 1/4 kg másla utřeného s cukrem dle chuti (cca 15 dkg).
ČOKOLÁDA - 10 dkg čokolády rozpustíme v 6 dkg 100% tuku (hřbety se nejlépe potírají mašlovaškou z peří).
|
| Více ... |
| Vložil: Libča+holčinky dne 5.4.2008 | | Bez komentářů | Přidej komentář |  |
|
|
| Minižemlovky... | Receptíky I. |
|
Suroviny:
Balíček toaustového chleba,1/8 másla , 10 pěkných jablek , skořicový cukr , rozinky namočené v rumu , nasekané ořechy
Postup:
Plátky toastového chleba potřeme po obou stranách změklým máslem.Jablka oloupeme a nastrouháme na nudličky.Každý plátek posypeme nastrouhanými jablky a skořicovým cukrem,přidáme několik rozinek předem spařených horkou vodou a poté namočenych do rumu a lžičku nasekanych ořechů. Asi šest plátků spojíme dohromady a ostrým nožem nakrájíme tak, aby na řezech vznikly proužky jablečné náplně.Postupně vkládáme do toastovače akrátce zapečeme , aby povrch plátků mírně zezlátl a jablečná náplň se lehce rozpekla.Podáváme k čaji.
|
| Více ... |
| Vložil: Libča+holčinky dne 7.4.2008 | | Bez komentářů | Přidej komentář |  |
|
|
| Mlynářovy pusinky... | Receptíky I. |
|
Suroviny:
250g ovesne vlocky, 100g maslo, 80g mandle, lzice medu, 1 vanilkovy cukr, 80g cukr krystal, pul prasku do peciva, lzicka lnene semeno nebo sezam, 2 vajicka, hrozinky
Postup:
na roztopene maslo hodime ovesne vlocky, oprazime asi 5 min, pridame cukr, nechame zkaramelizovat, vysypeme do misky, pridame ostatne ingredience, nakonec vmichame vejce a zahustime moukou, dame na vymasteny plech a peceme 20 min
|
| Více ... |
| Vložil: Libča+holčinky dne 11.4.2008 | | Bez komentářů | Přidej komentář |  |
|
|
[<<Předchozích 50] Články 51 až 60 z 100 [Dalších 40 >>] |
|