|
Deník *Recepty ("dospělé") mňamky pro všechny bez rozdílu věku
Články 1 až 10 z 10
|
| Guláš bez míchání | *Recepty ("dospělé") |
|
Zkopírováno z MMB
Opravdu to funguje - moooc jsme si pošmákli
GULÁŠ BEZ MÍCHÁNÍ - OPRAVDU, SKVĚLÝ !!!!!!!!
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
1 kg vepř. masa - nejlepší je z plecka, 3 větší cibule, 5 stroužků česneku, 2 čaj. lžičky guláš koření (může být i kari), 3 čaj. lžičky sladké ml. papriky, 3 polévkové lžíce solamylu, sůl, pepř, 2 masoxy , feferonka, 0,75-1 l vody - DĚKUJI Marcelce (sarrafince) - OPRAVENO solamyl !!!!!
POSTUP PŘÍPRAVY
tento receptík není můj, ale objevila jsem ho na babinetu, takže si ho dovoluji tady zveřejnit, protože je opravdu skvělý a ohlasy měl obrovské, nejdříve jsem měla strach "nekoukat" pod alobal, ale vydržela jsem a povedlo se. doporučuji vyzkoušet, nenáročné na čas !!!! a je úplně jiný než klasický guláš.
maso a cibuli nakrájet, smíchat ostatní suroviny, pořádně promíchat (masoxy rozpustím v malém hrníčku a pak doliju do 1 l vodu), dát vše do pekáče, je lepší do simaxové misky, přikrýt alobalem a péct na 250 st. asi 1,5 hodiny. NEDOLÍVAT VODU, NEMÍCHAT, NESUNDÁVAT ALOBAL. Výborné s chlebem, těstovinama, rýží, knedlíkem. |
| Více ... |
| Vložil: MartinaM+Ondra05+Matěj07 dne 17.11.2007 | | Bez komentářů | Přidej komentář |  |
|
|
| Krůtí maso na smetanové zelenině | *Recepty ("dospělé") |
|
Ještě jeden z MMB
ještě jsem nezkoušela, ale mám v nejbližší době v plánu
krůtí masíčko na smetanové zelenině
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
kunovjanka/moravanka, krůtí maso, sůl, smetana, knedlíky nejlépe drbáčky
POSTUP PŘÍPRAVY
do skleněné zapékací mísy dáme naklepané masíčko(nesolíme), prskneme na něj celou skleničku kunovjanky nebo moravanky nebo podobné nakládané zeleniny i s nálevem, já jsme se nejdřív bála, aby nebyla omáčka moc kyselá tak jsme ho dávala jen půlku, ale opravdu můžete dát s klidným srdcem celou skleničku, zakryjeme maličko podlejem ještě vodou a dáme péct, když je masíčko měkké, vyjmeme ho, do zeleniny a výpeku nalejeme 30% smetanu a ponorným mixérem rozmixujeme, podle chuti dosolíme, obvykle není třeba ani soli ani omáčku hustit, je to opravdu skvělý recept ochutnejte :-) |
| Více ... |
| Vložil: MartinaM+Ondra05+Matěj07 dne 17.11.2007 | | Bez komentářů | Přidej komentář |  |
|
|
| Jáhlový hrnec se zeleninou | *Recepty ("dospělé") |
|
Jáhlový hrnec se zeleninou pro 4 os. :
1 cibule, 1 lžíce másla nebo rostlinného tuku, 200g jáhel, 600ml zelenin.vývaru z kostky, 2 červené paprky,balíček zmraženého hrášku (nebo třeba celý balíček mix zmrazené směsi, kde je i kukuřice...), sůl, pepř, sýr (Eidam, Gouda...), 1 lžíce hl. mouky
Cibuli oloupat, nakrájet na jemno. V hrnci rozehřát tuk, přidat cibuli, nechat zeskovatět.Do hrnce nasypat jáhly, krátce podusit a potom zalít zelenin. vývarem připraveným z vody a instant. kostky podel návodu na krabičce. Vše necháme vařit na mírném ohni 8-10min. Potom nechat hrnec odstavit a směs nechat asi 20min chladnout. Červenou papriku očistit, nakrájet na malé kousky. Zmraz. hrášek (zeleninu), pokrájenou papriku přimíchat k jáhlám. Směs mírně osolit a opepřit. Ohnivzdornou nádobu o oabjemu asi 1-1,5l vymazat tuke a naplnit připravenou zeleninovou směsí. Nastrouhaný Eidam smíchat s moukou a posypat povrch nákypu. Pečeme v el. troubě asi na 200°, 30min
|
| Více ... |
| Vložil: Naja & holky 7/04+5/07 dne 6.5.2007 | | Bez komentářů | Přidej komentář |  |
|
|
| Pizza | *Recepty ("dospělé") |
|
PIZZA:
30 dkg hladké mouky
1 dkg (i méně) droždí
3 lžíce olivového oleje
1,5 dcl vody
1 zarovnaná lžička soli
Postup:
Těsto zaděláme běžným způsobem a vypracujeme v míse vařečkou aby bylo krásně vláčné. Zpracované ještě párkrát "vyboucháme" na vále. Chytneme a párkrát ho kodíme na vál a ještě propracujeme :-) Přikrejeme a necháme cca hodinu vykynout na teplém místě (topení je ideální).
Vykynuté těsto si rozdělíme na díly podle velikosti plechu a rozválíme do tenka. Při válení si pomáháme i natahováním těsta rukama. Obecně platí že čím tenší těsto tím lepší pizza ale těsto nesmí být průhledné :-) Tipla bych tak 3mm. Pokládáme na olejem vymazané plechy.
Potřeme rajčatovou omáčkou a poklademe surovinami podle chuti. My dáváme témeř vždy omáčku, šunkový salám na nudličky tvrdý sýr nebo mozarellu na kolečka (ta je lepší) a olivy (kdo má rád - já teda jo). Hlavně nakonec nezapomeneme vše posypat ideálně čerstvým nebo i sušeným oreganem.Omáčky dáme asi tolik aby neprosvítalo dole těsto ale zase aby jí nebylo moc, pizza by se rozmočila. Holé okraje potřeme ještě olivovým olejem a můžeme nechat ještě 20 min. vykynout. Pizzu dáme do spodní části trouby a pečeme cca 15 min. při 180-200 stupních podle trouby. Podáváme s bílým vínem a zeleninovým salátem všech druhů :-)
A kdo by chtěl tak ještě recept na rajčatovou omáčku:
Na olivovém oleji zpěníme cibulku nakrájenou na kostičky a přidáme 1/4kg povařených loupaných rajčat. Přidáme 1 lžíci rajského protlaku, 2 stroužky česneku nakrájeného na tenké plátečky, cukr, (rajčata jsou někdy dost kyselá) sůl a pepř na dochucení.Vše povaříme a nakonec přidáme nakrájenou čerstvou nebo sušenou bazalku. Kdyby byla omáčka chuťově nevýrazná, můžeme přidat ještě půl kostky zel. masoxu nebo trochu vegety.
Dobrou chuť ;-) |
| Více ... |
| Vložil: správce červen07 dne 24.4.2007 | | Bez komentářů | Přidej komentář |  |
|
|
| Ovocný sněhový koláč | *Recepty ("dospělé") |
|
| Určitě ho vyzkoušejte je to výborný osvěžující koláč. Podáváme ho nejlépe v létě - chlazený z ledničky. Dobrou chuť! Množství na dortovou formu:
4 žloutky
15 dkg cukru krupice
15 dkg másla (nastrouháme)
Přísady utřeme šlehačem do hladka a poté přidáme:
25 dkg polohrubé mouky
1/2 prášku do pečiva
1/4 l mléka
Vlejeme do dortové formy (nevymazávat, těsto je dostatečně mastné) a pečeme cca 30 min. na 175` C - záleží podle trouby.
Hotový piškot poklademe nejlépe jahodami rozkrojenými napůl nebo malinami. Já jsem zkoušela zatím jen jahody ty jsou nejchutnější :-) ale myslím že se může použít libovolné čerstvé ovoce.
Ušleháme sníh ze 4 bílků. Když je ušlehaný, z lehka do něj přimícháme 4 lžíce moučkového cukru. Sněhem pokryjeme celou plochu dortu a dáme zapéct do trouby do růžova - stačí tak 8 min. záleží zase na troubě.
Množství na plech:
6 žloutků, 22 dkg cukru, 22 dkg másla, 37 dkg polohrubé mouky, 3/4 prášku do pečiva, 3/4 l mléka, sníh ze 6 bílků. |
| Více ... |
| Vložil: Putunka+Karin06/07+Laura05/10 dne 15.3.2007 | | Bez komentářů | Přidej komentář |  |
|
|
| Salát RUMCAJS | *Recepty ("dospělé") |
|
65dkg salámu gothaj(nakrájený),20dkg majolky,10dkg cibule,7dkg kyselých okurek,5dkg paprikovýho salátu,sůl,pepř,feferonky.Salám nakrájíme na slabé proužky,zbytek na slabé kostičky,přimícháme majolku,osolíme,opepříme a kdo má rád ostřejší přidá feferonky.Tyhle suroviny jsou na 1kg salátu. |
| Více ... |
| Vložil: KačkaAš-Kačka 2/04+Anežka 7/07 dne 7.3.2007 | | Bez komentářů | Přidej komentář |  |
|
|
| Masové roládky | *Recepty ("dospělé") |
|
Naklepeme plátky masa,osolíme opepříme,poklademe anglickou slaninou ,sýrem a položíme mladou cibulku nebo porek,zavineme ,nakrájíme na kolečka a napíchneme na špejli.Orestujeme zprudka na pánvi,přendáme do pekáčku,zasypeme cibulí nakrájenou na kolečka a dáme péct |
| Více ... |
| Vložil: KačkaAš-Kačka 2/04+Anežka 7/07 dne 7.3.2007 | | Bez komentářů | Přidej komentář |  |
|
|
| PAŘÍŽSKÉ ŘEZY | *Recepty ("dospělé") |
|
Na těsto:2 skleničky polohrubé mouky,1 sklenička cukru,1/2 skleničky oleje,1 sklenička vlažného mléka,2-3 lžíce kakaa,1 prášek do pečiva,3 celá vejce.Na pařížský krém:2 šlehačky na šlehání,2 ledové kaštany.Na posypání: 1 čokoládka MARGOT.Z ingrediencí na těsto vše elektrickým šlehačem vyšleháme a nalijeme na vymazaný a vysypaný pekáč.Upečeme jako piškot.Necháme vychladnout.Den před pečením těchto řezů si svaříme na plotně šlehačky s tyčinkami ledových kaštanů,necháme vychladnout a dáme do lednice do druhého dne.Druhý den,jak si upečeme piškot a necháme ho vychladnout,tak si ty šlehačky vyšleháme do krému.Krém natřeme na vychladlý piškot a hustě postrouháme čokoládou margot. |
| Více ... |
| Vložil: KačkaAš-Kačka 2/04+Anežka 7/07 dne 7.3.2007 | | 1 komentář | Přidej komentář |  |
|
|
| Medovník | *Recepty ("dospělé") |
|
| Je vynikající! Smetol u nás nemají, tak dávám Omegu. Pláty válím přímo na papíře, jsou dost tenoučký, tak milimetr. A hlavně se se musí okrájet hned po vytažení z trouby. Jde to celkem hezky od ruky, než se jeden plát vyválí, tak se druhej upeče... Ve vodní lázni zahříváme směs ze 2 vajec + 10 dkg smetolu + 15 dkg práškového cukru + 1 polévkové lžíce medu.Až je horká, tak jí přidáme do mísy, kde máme 40 dkg hladké mouky +1 kávovou lžičku sody. Vypracujeme těsto.
Těsto rozdělíme na šest dílů.Z každého dílu vyválíme do kulata tenký plát těsta velký jako klasická dortová forma nebo větší poklička (lze to válet už na papíře).Pečeme na pečícím papíře po jednom na 150 stupňů asi 10 – 15 minut.Ještě teplý plát sundáme z papíru, přiložíme formu a nožem okrájíme.Kdybychom to nechali vystydnout, tak pláty ztvrdnou a při okrajování se nám zlomí.Ořezky nevyhazujeme, ale dáme je do igelitového sáčku.
Krém : ve vodní lázni (zaručeně se to nepřipálí) uvaříme na kaši půl litru mléka + 5 lžic polohrubé mouky + vanilka nebo van. cukr.Až je kaše hustá a horká odstavíme z lázně a zašleháme 20 dkg práškového cukru + 1 máslo.
Ořezky v sáčku přejedeme několikrát válečkem nebo naklepeme paličkou, abychom dostali malé drobečky.Pláty na střídačku promazáváme krémem, skončíme vrstvou krému.
Na krém nasypeme drobečky. Okraje dortu pomažeme krémem a rukou připlácáme :-)
drobky. |
| Více ... |
| Vložil: Píďa, Kubásek12/04 Anika5/07 dne 6.3.2007 | | Bez komentářů | Přidej komentář |  |
|
|
| Kokosovník | *Recepty ("dospělé") |
|
| Rychlobuchta...
1,5 hrnku strouhaného kokosu ¼ hrnku oleje 2 hrnky polohrubé mouky 1 hrnel krupicového cukru 1 hrnek mléka 2 vejce 1 prášku do pečiva
čokoláda na polití Příprava: Všechny suroviny smícháme a těsto vlijeme do předem připravené (vymazané a vysypané) formy, nebo na plech. Pečeme ve středně vyhřáté troubě cca 30 minut. Zchladlý moučník polijeme čokoládovou polevou, doporučuji mléčnou. |
| Více ... |
| Vložil: Píďa, Kubásek12/04 Anika5/07 dne 6.3.2007 | | Bez komentářů | Přidej komentář |  |
|
|
Články 1 až 10 z 10 |
|