|
Deník Receptíky II.

[<<Předchozích 60] Články 61 až 70 z 86 [Dalších 16 >>]
|
| Steak z tuňáka s omáčkou z uzené slaniny... | Receptíky II. |
|
Suroviny:
600 g očištěného filetu z tuňáka, olivový olej, Čerstvě mletá mořská sůl a černý pepř
Postup:
1. Filet z tuňáka zprudka opečeme ze všech stran na olivovém oleji.
2. Doporučuji kořenit až před podáváním a propékat tak, aby maso zůstalo uvnitř vlažné a syrové. Jen tak si tuňák udrží svou charakteristickou chuč a jemnost masa.
Omáčka z uzené sIanin
100 g uzené alaniny, I stroužek česneku, 250 ml mléka, sül a černý pepř
1. Do mléka nakrájíme slaninu a přivedeme do varu.
2. Po zavařeni omáčku rozmixujeme ponorným mixérem
a dochutíme podle potřeby soli (není většinou již potřeba], černým pepřem a třeným česnekem.
Blanžírovaná zelenina:
50 g zeleniny na I porci dle vlastní chuti (chřest, fazolky, mrkev, tomaty)
1. Spaříme ve vroucí vodě, dochutíme solí a podáváme.
|
| Více ... |
| Vložil: Libča+holčinky dne 15.4.2008 | | Bez komentářů | Přidej komentář |  |
|
|
| Sýrová omáčka... | Receptíky II. |
|
Suroviny:
1 smetana,
6 trojúhelníčků taveného sýru,
1 cibule,
1 malá plechovka zavařené kukuřice,
pepř,
vegeta,
máslo.
Postup:
Na rozehřátém másle usmažíme dozlatova nadrobno nakrájenou cibulku, zalijeme smetanou a přidáme sýr. Zvolna, za stálého míchání vaříme do doby rozehřátí sýrů. Ochutíme pepřem a vegetou. Poté přidáme zavařenou kukuřici. Jestliže omáčka příliš zhoustne je možné ji zředit mlékem.
|
| Více ... |
| Vložil: Libča+holčinky dne 15.4.2008 | | Bez komentářů | Přidej komentář |  |
|
|
| Šťavnaté chuťovky s uzenou rybou... | Receptíky II. |
|
Suroviny:
100g měkkého másla,20g strouhaného křenu,půl lžičky soli,
2lžíce pažitky,1stroužek česneku,6plátků moskevského chleba,
400g uzené ryby,2rajčata,kopr,listy salátu,černý pepř.
Postup:
1.Máslo utřete,přidejte křen,drobně pokrájenou pažitku a
česnek utřemý se solí.Promíchejte,ochuťte.
2.Z moskevského nebo jiného chleba ve tvaru cihly nakrájejte
plátky,namažte je bylinkovým máslem a každý krajíc dvakrát úhlopříčně překrojte na 4 trojúhelníky.Na každý položte kousek uzené ryby.
3.Na každou jednohubku položte plátek rajčete,něktaré posypte hrubě mletým pepřem,zbylé ozdobte listy salátu a snítkou čertvého kopru.
4.Chuťovky poskládejte na tácek,pokryjte průsvitnou fólií a
12hodin chlaďte.Půl hodiny před podáním je přeneste na místo s pokojovou teplotou.
Poznámka:
Vhodná příloha:Suchý sekt nebo sherry,hodí se také pivo.
|
| Více ... |
| Vložil: Libča+holčinky dne 15.4.2008 | | Bez komentářů | Přidej komentář |  |
|
|
| Štika na sádle a kyselých houbách... | Receptíky II. |
|
Suroviny:
Štika,sádlo,sůl,drcený kmín,2 větší mrkve,1 petržel,cca 2dcl vody,houby v kyselém nálevu, citrón,kadeřavá petržel
Postup:
Očištěnou a osušenou štiku v pekáčku osolíme a okmínujeme. Poklademe kousky sádla ( i uvnitř) a posypeme nahrubo nastrouhanou zeleninou. Podlijeme vodou,přikryjeme horním dílem pekáče a v troubě podusíme. Po změknutí zeleniny odstraníme přikrytí pekáče a zprutka pečeme za častého polévání rozpuštěnou směsí.
Zhruba 10 min. před koncem pečení posypeme rybu houbami i s nálevem a za častého polévání dopečeme do zlatova.
Poznámka:
Zdobíme kolečky citrónu, kadeřavou petrželí a zapečenými houbami. Příloha vařené brambory, noky apod.
|
| Více ... |
| Vložil: Libča+holčinky dne 15.4.2008 | | Bez komentářů | Přidej komentář |  |
|
|
| Tetin zázrak... | Receptíky II. |
|
Suroviny:
5 vajec
20 dkg ml. cukru
30 dkg polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
1 vanilkový cukr
Postup:
Do misky dáme žloutky, mletý cukr ,vanilkový cukr a při šlehání přilijeme 5 lžic horké vody. Vyšleháme do husté pěny.V jiné misce vyšleháme bílky s 5 lžícemi studené vody v pevný sníh.Do pěny postupně vmícháme mouku s práškem do pečiva a sníh.
Nalejeme na vymaštěný a vysypaná plech, poklademe ovocem a zvolna upečeme.
|
| Více ... |
| Vložil: Libča+holčinky dne 12.4.2008 | | Bez komentářů | Přidej komentář |  |
|
|
| Tokajské - kořeněné víno... | Receptíky II. |
|
Suroviny:
1000 ml bílého vína
100 g cukru
4-6 g medu
50 ml lihu 96%
3 g pražených sladkých mandlí
2 g pražených hořkých mandlí
0,1 g borového květu
0,1 g lipového květu
Postup:
Světoznámé maďarské víno vyráběné z přezrálých hroznů pozdních kultivarů, případně s přídavkem hrozinek. Charakteristickou chuť tohoto vína můžeme v domácích podmínkách s určitou mírou tolerance napodobit. K přípravě Tokaje použijeme bílé révové víno, případně ovocné víno jablečné nebo z bílého rybízu. Zvláště se osvědčilo víno kvašené s přídavkem medu.
Postup: Mandle a květy macerujeme v lihu 8 dní, pak zfiltrujeme a přidáme do vína. Přisladíme cukrem a medem. |
| Více ... |
| Vložil: Libča+holčinky dne 12.4.2008 | | Bez komentářů | Přidej komentář |  |
|
|
|
Suroviny:
200g malin, 200ml mléka, citrónová šťáva, cukr nebo sladidlo
Postup:
Maliny rozmačkáme vidličkou a osladíme. Polovinu malin dáme do koktejlových sklenic, druhou polovinu rozmixujeme s mlékem, ochutíme citrónovou šťávou a přisladíme a opatrně přelijeme ovoce ve sklenicích.
|
| Více ... |
| Vložil: Libča+holčinky dne 12.4.2008 | | Bez komentářů | Přidej komentář |  |
|
|
| Třešňové halušky... | Receptíky II. |
|
Suroviny:
Těsto: 400-500g polohrubé mouky, 1 lžíce moučkového cukru, 1 vejce, trochu vlažného mléka, asi 700g čerstvých (nejlépe) divokých třešní.
Na posypání: 1-2 tvarohy, vanilkový cukr, moučkový cukr podle chuti.
Postup:
Vypracujeme těsto, které musí být trochu řídčí
než na klasické halušky. Opatrně přimícháme omyté třešně.
Házíme z prkénka do vařící, mírně osolené vody. Promícháme,
necháme chvíli projít varem. Ještě horké posypeme tvarohem
s cukrem a promícháme. Podáváme horké.
|
| Více ... |
| Vložil: Libča+holčinky dne 12.4.2008 | | Bez komentářů | Přidej komentář |  |
|
|
| Tříbarevné tvarohové řezy | Receptíky II. |
|
Suroviny (těsto): 2 hrnky polohrubé mouky 1 hrnek cukru krupice 1 hrnek oleje 1 hrnek vlažné vody 3 celá vejce 2 lžíce kakaa prášku do pečiva Krém: 250 g másla 750 g tvarohu (3 ks) 200 g mletého cukru 2 lžíce rumu (popř.mandlové tresti) Všechny ingredience důkladně vymíchejte Želé: 1 l vody 3 pudingy v prášku (ovocné) 2 vitacity (nebo 5 lžic sirupu) Postup: Žloutky třete s cukrem, přidejte olej a vlažnou vodu. Smíchejte si mouku s kakaem a práškem do pečiva a přidejte ke směsi. Nakonec vmíchejte sníh z bílků. Těsto vlijte do máslem vymazané a moukou vysypané kruhové formy. Pečte asi 20 minut ve vyhřáté troubě. Vychladlé potřete krémem a nalijte želé. Poznámka: Pudingy vařte ve vodě současně s vitacity (či sirupem) za neustálého míchání až do zhoustnutí. Po vychladnutí nalijte na moučník. Dobrou chuť k odpolední kávičce!
|
| Více ... |
| Vložil: deníkMělníka dne 12.4.2008 | | Bez komentářů | Přidej komentář |  |
|
|
|
Suroviny:
Velký kelímek bílého jogurtu, 2 menší okurky, 6 stroužků česneku, 1 polévková lžíce vinného octa, 2 polévkové lžíce olivového oleje, sůl
Postup:
Oloupané okurky nastrouháme na jemném struhadle, vymačkáme šťávu a osolíme. Jogurt s nakrájeným česnekem, smíchaný s octem přidáme do mísy k okurkám. Vše dobře promícháme a přilijeme olej. Znovu smícháme a dáme do ledničky. Před podáváním ozdobíme olivami.
|
| Více ... |
| Vložil: Libča+holčinky dne 12.4.2008 | | Bez komentářů | Přidej komentář |  |
|
|
[<<Předchozích 60] Články 61 až 70 z 86 [Dalších 16 >>] |
|