Deníky Fotoalba Recepty Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Deník Recepty pro dětičky


 Články 110 z 12 [Dalších 2 >>] 
 Kuřecí masíčko na smetaně s NIVOU.Recepty pro dětičky

kuřecí prsíčka
mrkev
brokolice
olivový olej
zakysaná smetanu
voda
NIVA - 1 lžička

Kuřecí prsíčka nakrájet hodně na drobno, mrkev nastrouhat, brokolici předem trošku podusit.
Na olivovém oleji osmahnout mrkev, maso. Přidat brokolici. Podusit do změknutí. Podlít trošku vodou, přidat zakysanou smetanu, stačí dvě polévkové lžíce a lžičku NIVY.

Jídlo není po nivě slané. Je tam toho jen trošku, ale chuťově to udělá své. Je to moc dobré.

Jako příloha buď vařené těstoviny, nebo brambory.

 

Více ...
Vložil: Peťa & Ivka dne 27.8.2004| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Rajská polévkaRecepty pro dětičky

Původní dospělácký recept upravený pro děti.

spařená a oloupaná rajčata
středně velká cibule
malá karotka
řapíkatý celer
2 lžíce olivového oleje
2 lžíce rajčatového pyré
1 lžička cukru
2 bobkové listy
horký zeleninový vývar z kostky

spařená rajčata zbavíme zeleného místečka po stopce a nakrájíme na čtvrtky cibuli, mrkev a řapíkatý celer nakrájíme nadrobno

Do hrnce dáme olivový olej, na něm orestujeme nadrobno nakrájenou zeleninu (cibule, mrkev, celer), podusíme do změknutí.
Přilijeme rajčatové pyré a zamícháme dokud se směs zeleniny nespojí.
Nakrájená rajčata posypeme lžičkou cukru, přidáme do hrnce spolu s bobkovým listem.
Pod poklicí dusíme dokud si rajčata nepustí štávu. Přidáme vroucí zeleninový vývar. Vaříme velmi zvolna ještě 25 minut.
Hrnec sundáme z ohně, necháme mírně vychladnout, vyjmeme bobkový list a rozmixujeme. 

MOJE TIPY:

Na vývar z kostky používám zeleninový bujon WURZL BIO. Neobsahuje glutaman sodný a použitá zelenina je produktem kontrolovaného ekologického zemědělství.

Rajčatové pyré používám od firmy VALFRUTTA. Dělají i jiné výborné rajčatové výrobky, např. konzervovaná loupaná rajčata.

Polévku už nijak nepřisoluji, v bujonu je mořská sůl. A rajčatové pyré je taky lehce osolené.

Neměla jsem řapíkatý celer, tak jsem přidala místo toho zelenou celerovou nať, kterou jsem po vyvaření vyjmula.

A protože polévka je na můj vkus (s ohledem na krmení prcka) hodně řídká, tak jsem uvařila rýži a dala ji do polévky. Stejným způsobem se dají použít i těstoviny.

 Do polevky lze přidat lžičku zakysané smetany. Nebo další obměna je lžička bazalkového pesta.

S bazalkovým pestem jsem to jedla já a nemá to chybu.

Polévka v jednom hrnci se dá ve finále upravit podle chuti a potřeby jedlíků:-)

Více ...
Vložil: Peťa & Ivka dne 30.7.2004| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 RATATOUILLE (ratatuj) - francouzské lečo.Recepty pro dětičky

Zajímavé je, že je bez masa a vajíčka.

Podle mě není ve složení nic nevhodného pro děti. Jen to koření (sůl, pepř). Pepř se dá použít až na talíři a troška soli neublíží.

lilek
středně velké cukety
zralá rajčata
velké červené papriky
plechovka loupaných rajčat
4 stroužky česneku
olivový olej
cibule
rozmarýn, timián
sůl, pepř.

Nakrájíme lilek, rajčata a cibule na kostičky, papriku na proužky, 3 stroužky česneku na plátky. Cuketu na menší špalíčky.

V hrnci rozpalíme olivový olej, dozlatova opečeme lilek, pak papriky, rajčata, cibuli a nakonec česnek a cuketa.

Zalijeme rajčaty z plechovky včetně štávy a polodkryté půl hodiny dusíme. Šťava by měla být pryč a mělo by to mít docela hustou konzistenci.

Přidáme dvě lžíce studeného olivového oleje, zbylý rozdrcený česnek a bylinky.

Podáváme horké s pečivem.

JAK JSEM SI RECEPT UPRAVILA JA?:

- neměla jsem konzervované rajčata, jen pyré, tak jsem přidala víc čerstvým rajčat a k tomu přiměřeně pyré. Rajčata jsem spařila a zbavila slupek.

- protože se mnou bude jíst i Ivuška, tak jsem nedala poslední česnek a nepepřila.

- rozmarýn a timián taky nebyl, lehce jsem použila bylinkovou sůl, která tyto bylinky obsahuje.

- dělala jsem to ne v hrnci ale na velké panvici. Vzhled nádherný a ta vůně a chuť. Paráda.

Více ...
Vložil: Peťa & Ivka dne 30.7.2004| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Těstoviny a majdy k tomu.Recepty pro dětičky

Těstoviny vařím VRTULE zn. Panzani. Jsou bezvaječné, obsahují lepek. Vrtule jsou dobré, protože se na ně dobře zachytí omáčka.

Uvařené těstoviny rozdělím na dva díly, větší přidám k omáčce, menší dám do misky a Ivetce na stoleček k židličce. Krásně se těmi vrtulkami sama krmí:o)

Zatím jsem dělala omáčky dvě.

Omáčka rajčatová.

Potřebujeme jedno spařené rajské jablíčko. Nakrájíme ho na malé kostičky. Pecičky nechávám, nevadí nám. Když nejsou rajčata, tak je možné použít rajčatovou dřeň od firmy Valfrutta. Je bez šupek a zrníček. Ale pozor tyto rajčata jsou jemně solené, tak už nepřidávat do jídla sůl.

Na olivový olej dáme orestovat cibulku, přidáme nakrájenou cuketu (možná by byla lepší nastrouhaná) a po orestování přidáme rajčata. Zakryjeme a dusíme.
Do hotové omáčky přidáme uvařené těstoviny, důkladně spojíme. Posypeme nadrobno nakrájenou pažitkou nebo kouskem bazalky.

Omáčka špenátová.

Na tuto omáčku potřebujeme dvě zmrzlá "vajíčka" listového špenátu. Špenát necháme lehce povolit. Na olivový olej dáme špenát podusit. Potom ho rozmixujeme a přidáme zakysanou smetanu, případně umělé mléko. Můžeme přidat i natvrdo uvařený žloutek.
Omáčku spojíme s těstovinama.

Spenát upravený do vajíček je naprosto ideální. Vezmu kolik potřebuji. Jinak se dělá v kostkách a toho je moc. A navíc špatně se z něj ukrajuje.

Více ...
Vložil: Peťa & Ivka dne 25.7.2004| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Ovocná přesnídavka.Recepty pro dětičky

Ovoce dozrává v plném proudu, tak se podělím s našim ovocným čarováním.

Základní recept na přesnídávku.

1 kg očištěných a na kostičky nakrájených jablek.
1 kg dalšího očištěného ovoce (jahody, merunky, broskve, borůvky.....)

Ovoce se rozvaří, rozmixuje, podle potřeby se přisladí hroznovým cukrem. Podle receptu se má přidat prášek vanilkovového pudingu.  Poprvé jsem dala, zhoustlo to víc, ale myslím, že kvůli hustotě tam být nemusí. V další várce zkusím bez. Směsí naplníme přesnídávkové skleničky, uzavřeme a 20 minut sterilizujeme. Já zavařuji v troubě. Troubu rozpálím na 150-200 stupnů. Vysoký plech vyložím novinama, naskládám sklenice, zaleji vodou. Vody tolik, aby skleničky byly ponořené asi 1-2 cm. Nechám v troubě 20 minut. Pokud je to jen jedna várka, tak nechám do rána. Pokud bude plechů více, tak si do bedýnky dám deku, na deku naskládám skleničky víčkem dolů, přikryji dekou a nechám do druhého dne vychladnout.

Jahodová je hotová už víc jak měsíc a drží se. Žadné kvašení ani jiné kažení.

A protože máme teprve léto a jablka jsou pekelně drahá, tak zatím zpracovávám jen tu druhou ovocnou složku.

Hodně zralé ovoce se rozvaří, případně přisladí, dá do skleniček sterilizovat. Mám tak zatím udělané jahody, meruňky. Budu vařit ještě broskne, zelené ringle, červené ringle.

Ovocné přesnídávky dovařím na podzim, až budou jablka.

Ovocný základ se dá použít do jogurtů, kaší. Do sladké rýže (nevím jak se origoš jmenuje).

 

 

Více ...
Vložil: Peťa & Ivka dne 25.7.2004| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Príma svačinkaRecepty pro dětičky

U nás hodně oblíbená.

Do hrníčku dám dvě polévkové lžíce ovesných vloček (EMCO), zaliju horkou vodou a nechám nabobtnat. Sliju přebytečnou vodu.

Dál použiju ovoce. Jakékoliv, fantazii se meze nekladou.  Nejlíp podle sezony, nebo je možné použít mražené, nebo zavařené ovoce.

Tak např.
banán, broskev, merunky, nektarinka, hroznové víno, ringle, maliny, jahody, jablka.
Libovolné kombinace.

Ovoce zbavím šlupek, pecek nebo peciček a rozmixuji. Jablka jen nastrouhám. Přidám namočené ovesné vločky.

A je to hotové.

 

Více ...
Vložil: Peťa & Ivka dne 25.7.2004| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Brokolicová polévka.Recepty pro dětičky

cibulka, brambory, brokolice

cibulku orestujeme na olivovém oleji, přidáme nadrobno nakrájené brambory a brokolici. Zalejeme vodou. Vody jen těstě nad zeleninu. Vaříme do změknutí. Vše rozmixujeme a zjemníme zakysanou smetanou.

Nedávám příliš moc vody, polévka je potom řídká a i zeleninová chuť je rozředěná.

Tuhle polívku máme rádi všichni. Vařím plný hrnec. Nám přidám na talíři koření a orestované kostičky rohlíku.

Více ...
Vložil: Peťa & Ivka dne 20.7.2004| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Nejoblíbenější BRKAŠERecepty pro dětičky

 

Jednoduché jídlo. U nás velká hitovka. Někdy se jí samotná, někdy k tomu kousek masa, nebo rybu.

Uvaří se brambory, brokolice, mrkev. Od všeho stejné množství.Uvařenou zeleninu rozmačkat vidličkou, přidat trošku olivového oleje a pomocí mlíka (umělé mleko, nebo BIO OLMA) udělat kaši.

Je pěkně barevná a chutově není vůbec jednotvárná. Na každé lžičce je trošku jinačí poměr zeleninky.

Více ...
Vložil: Peťa & Ivka dne 19.7.2004| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Zeleninový mozeček.Recepty pro dětičky

květák
cuketa
mrkev
vajíčko (případně jen žloutek).

Mrkev nastrouhat a dát orestovat na olivový olej, přidat nakrájenou nebo na hrubo nastrouhanou očištěnou cuketu. Pod pokličku a dusit do změknutí. Zvlášť uvařit květák. Do změklé zeleniny rozmačkat uvařený květák.

Základ je hotový. Navařila jsem toho víc, rozdělila do kelímků a zamrazila. Natvrdo uvařený žloutek jsem přidávala do rozmražené a prohřáté směsi.

Pokud se dělá oběd jen jednorázový, tak do základu klepnout vajíčko a pořádně provařit.

Posypat nasekanou pažitkou.

Příloha chlebík, nebo vařené bramborky.

Více ...
Vložil: Peťa & Ivka dne 19.7.2004| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 MIMI dort - narozeninovýRecepty pro dětičky

2 kg jablek oloupat, nakrájet na kostičky, zalít tak 3/4 litrem vody a uvařit.
Uvařené jablka rozmixovat nebo propasírovat. Já mixovala.
Znovu hmotu zahřát, podle potřeby přisladit hroznovým cukrem.
Asi ve dvou decích rozmýchat tři pudingy a dát k jablkům. Svařit do husta. Dost do husta. Raději víc jak míň. Formu vyložit potravinovou folii. Na dno naskládat piškoty (dala jsem obyčejné), zalít pudingem, na puding naskládat nakrájené kolečka babánu, dál vrstva piškotů, vrstva pudingu, nakrájená broskev, a poslední vrstva piškotů. Poslední řadu piškotů dát kulatým dolů. Aby se vytvořila nahoře rovná plocha.
Po vychladnutí dát do ledničky. Tohle udělat den předem.

Druhý den. Vyšlehala jsem zakysaný krém od Ramy a bílý jogurt. Toho jogurtu míň než zakysané smetany. Maximálně 1:1. Přisladila trošku hroznovým cukrem. Nechala vychladit. Před oslavou, jsem krém nanesla na dort. A ozdobila ovocem. Jahody jsou rozpůlené. Pěkně přidržovaly a jistily svíčku, hrozno oloupané, rozpůlené a vypeckované. Další ovoce byla broskev a kiwi.

Tak a to je všechno.

Více ...
Vložil: Peťa & Ivka dne 18.7.2004| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Články 110 z 12 [Dalších 2 >>] 
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.