Deníky Fotoalba Recepty Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Deník Vánoční recepty
... a nejen cukroví


 Články 19 z 9 
 Zdravější mlsáníVánoční recepty
Co jsem našla po "Rodince"

Ovocné kuličky
250g sušených švestek
250g sušených datlí
250g sušených meruněk
kůra z citronu
2 lžíce medu
80g mletých mandlí nebo vlašských ořechů
ovoce odpeckujeme a umeleme mlýnkem na maso, přidáme strouhanou kůru a med. Mokrýma rukama děláme z prohněteného těsta kuličky, obalujeme v mletých mandlích. Necháme rozležet.

Ovoce v čokoládě
Rozpustíme čokoládu na vaření a opatrně ji rozředíme trochou mléka (aby tuhla, ale nepraskala při lámání), připravíme si kousky různého ovoce: banán, pomeranč, mandarinku, ananas, hroznové víno …jednotlivé kousky ovoce napichujeme střídavě na párátka a máčíme v čokoládě.

Fíkové kuličky
250g namočených fíků, 200g oříšků (lískové, vlašské)
2 polévkové lžíce karobu, troška mandlové esence

Vše umixujeme a tvoříme kuličky, obalujeme v rozemletých oříšcích nebo kokosu. Můžeme vytvořit i váleček, který obalíme v kokosu, zabalíme do fólie a necháme ztuhnout. Krájíme na kolečka vlhkým nožem.

Mlynářové pusinky
100 g ramy
250 g nasucho opražených ovesných vloček
80 g cukru
1 vanilkový cukr
80g hladké mouky
1/2 kypřícího prášku
2 vejce
1 lžíce hrozinek
50 g posekaných ořechů

vše smíchat a lžící vykrajujeme na plech placičky, pečeme v troubě, ještě horké sundat z plechu, možno zdobit čokoládovou polevou

Celozrnné placičky
200g pšeničné celozrnné mouky
100 g nasucho opražených ovesných vloček (dát do utěrky a podrtit válečkem)
100 g cukru
70 g hery
2 vejce
50g spařených a oloupaných mandlí
šťáva z 1 citronu
1 lžička prášku do pečiva
1 lžička jedlé sody
čokoláda na strouhání
kandované ovoce

vejce, tuk a cukr utřeme a přidáme mouku se sodou a kypřícím práškem, vločky a citron.šťávu. Na vymazaném plechu tvoříme hromádky, zdobíme mandlemi čokoládou a ovocem, nakonec upečeme.

Kuličky z ovesných vloček II.
1 balík ovesných vloček upražit
utřít 250g másla, 1 bílek, 1 lžíce ovocné marmelády, podle chuti osladit medem, přidat mleté ořechy
kuličky obalovat v kakau s cukrem nebo kokosu

Kuličky z ovesných vloček III.
200g ovesných vloček nasucho upražit
smíchat s 4 lžícemi medu, 2 lžíce rozehřátého másla, a šťávou z 1 pomeranče a 1 citronu, obalovat v kokosu nebo čokorýži


moje bebe dobré ráno :o)))
1 solamyl
3 lžíce lněného semínka
1 hrnek moučkového cukru
1 hrnek opražených ovesných vloček
1 hrnek hladké mouky
1 vejce
1/2 kostky tuku, rozpustit
2 lžíce mléka
1 kypřící prášek
3 lžíce otrub
3 lžíce pokrájených rozinek
vypracovat těsto, vyválet, vykrajovat různé tvary, péct při 180 stupních
je to opravdu moje hatláma patláma a mají docela úspěch :o)))

OVESNÉ KOLÁČKY
1 krabice křupavých čokoládových müsli Emco
1 celé vejce
1 prášku do pečiva
mouka dle potřeby
mléko dle potřeby
2 vanilkové cukry
Smíchat veškeré ingredience a vytvořit těsto hustší konzistence tak, aby se daly tvořit na plechu malé koláčky. Pečeme na 200 °C v předehřáté troubě cca 15 min. Těsně před dopečením posypeme kokosem, nastrouhanou čokoládou, nebo oříšky dle chutě.
Doba přípravy: cca 20min

Lupínkové hrudky
150g kukuřičných lupínků,
60g hrubě nasekaných kešu (nebo slunečnicová semínka apod),
40g nakrájených rozinek
mají se vmíchat do rozpuštěné čokolády, ale to asi nemůžete, ale myslím ,že
když se místo kakaa dá karob, tak by mělo být vše v pořádku
tvoří se hrudky, které se nechají ztuhnout v chladu

Karobovo-arašídové kuličky
1/2 šálku karobového prášku, 1/2 šálku datlí nebo rozinek
1 šálek oříškového másla (arašídy), kokos
Dobře rozmixujeme karob se sušeným ovocem a nakonec vmixujeme oříškové
máslo.Formujeme kuličky a obalujeme v kokosu, v rozemletých oříšcích.Takto si můžeme vyrobit i karobovou čokoládu s přidáním vanilky nebo karo kávy vždy 1 čajovou lžičku a zjemníme 2 polévkovými lžícemi sojového mléka v
prášku.

Sezamovo-karobové kuličky
sezam přírodní 2 š 1 š = 1,4 dcl
hrozinky 2 š
slunečnice 1 š
karobový prášek 1 š
ananasová šťáva 1 š
karobový prášek na obalování 3 PL
vanilkový cukr 1 ks

1. Sezam opražíme na sucho na pánvi a potom ho semeleme na kávovém mlýnku na prášek, který krásně provoní místnost.
2. Hrozinky s medem částečně umixujeme a přidáme do misky k sezamu.
3. Přidáme celou nebo částečně umixovanou slunečnici, a potom přidáme
karobový prášek.
4. Tyto suroviny vypracujeme na lepkavou hmotu za přidání ananasové šťávy.
5. Z hmoty pomocí dvou malých lžiček klademe na plech stejné kousky, ze
kterých potom tvarujeme rukama kuličky.
6. Smícháme karobový prášek s vanilkovým cukrem a v této sypké směsi kuličky
obalujeme.
7. Hotové kuličky uchováváme lednici.


Více ...
Vložil: Peťa & Ivka dne 10.12.2004| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 ... a další vánoční cukroví.Vánoční recepty

Makové splepovánky:
--------------------------
30 dkg hladké mouky
8 dkg moučkového cukru
23 dkg másla
13 dkg mletého máku

Ve všeho těsto, vykrajujeme tvary, upečeme. Slepujeme marmeládou.

Cukroví ze šlehačky:
--------------------------
50 dkg hladké mouky
25 dkg ztuženého tuku
1 šlehačka
1/2 prášku do pečiva

Ze všeho těsto, vykrajujeme tvary, plníme nádivkou, přehneme, upečeme a obalujeme v moučkovém cukru.
Do té nádivky je psané, rozdrobené piškoty+marmeláda. Ale může se dát jakákoliv plňka. Taky se to dá jen vykrájet a upéct. Tohle je fakt dobrý.

Kokosové věnečky:
------------------------
40 dkg hladké mouky
10 dkg moučkového cukru
25 dkg hery
11 dkg kokosu

ze všeho těsto a přes strojek děláme dlouhé hady, na plechu stočíme do věnečku. Upéct a cukruje se to moučkovým cukrem. Pokud nemáš mlínek a strojek, tak se z toho dají dělat rukou klasické rohlíčky.

Vykrajovánky z ovesných vloček:
-----------------------------------------
13 dkg hladké mouky
4 dkg moučkového cukru
10 dkg hera
10 dkg ovesných vloček (můžou být jakékoliv pohankové, sojové...)
4 lžíce vody
1/2 vanilkového cukru

vločky nasucho lehce opražíme, umeleme. Cukr rozpustíme do vody, přidáme vločky, mouku, tuk. Zpracujeme těsto. Necháme 2 hodiny odpočinout. Vykrajujeme tvary, pečeme.

Ovocené kuličky:
---------------------
175 gr     hrozinek
100 gr     meruněk
100 gr     mletých mandlí
100 gr     nasekaných opražených lískových oříšků
 75 gr      mírně opraženého kokosu
nastrouhaná kůra z 1/2 pomeranče
šťáva z 1/2 pomeranče

všechno spojit pomocí pomerančové štávy, děláme kuličky.

Mandlové houbičky:
-------------------------
450 gr     mletých mandlí
   8 lžic   sladidla
   8 lžic   zakysané smetany
1/4 lžičky oleje
48 ks      mandlí
   2 lžíce kakaa

mandle+cukr+smtana+olej spojit v těsto. 1/3 obarvíme kakaem. Z bílé hmoty tvoříme nožičky hříbky, do nožičky schováme celou mandličku. A z tmavé děláme kloboučky.

Kokosové foukané rohlíčky:
-----------------------------------
20 dkg     hl.mouky
50 dkg     moučky
25 dkg     tuku
15 dkg     strouhaný kokos
1/2 lžičky sody
1 lžička prášku do pečiva

 

Více ...
Vložil: Peťa & Ivka dne 6.12.2004| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Recepty od Perdity.Vánoční recepty

Burizonové hrudky:
balíček burizonů… (obyčejných bílých)
čokoláda mléčná, hořká nebo na vaření,
10 dkg ztuženého tuku (omega nebo jiný).
Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu a tuk‚ přisypeme burizony tak, aby se daly tvořit kopečky. No a pak jen lžičkou ty kopečky tvoříme na tácek vyloženě alobalem a dáme ztuhnout do chladničky. Je to moc dobré‚ a rychlé.

Burizonové kuličky
3 balení karamel (já bych řekla, že doma urobené budou nejlepší, jinak Toffo)
1/8 másla
1 a 1/2 balení neslazených burizonů
strouhané ořechy (není nutné)
Ve vodní lázni necháme rozpustit karamely, přidáme máslo a ušleháme kaši. Do směsi vysypeme burizony, promícháme a tvoříme kuličky(, které obalujeme ve strouhaných ořechách). Kuličky necháme vychladnout. Skladujeme v chladu.
(Pozn. Jde to prý i bez vodní lázně a dá se to prý taky dělat do formy na srnčí hřbet a nakrájet na plátky)

Burisonové košíčky
7 dkg barevných burisonů, 1/2 másla, 4 lžíce kakaa, 2 vanilkové cukry, 1 dl sladké smetany, 1
balíček lískových oříšků, sáček barevných kuliček na zdobení
Burisony zalijeme smetanou. Máslo našleháme s kakaem a vanilkovými cukry. V mícháme polovinu nastrouhaných oříšků, burisony, promícháme. Kousky směsi dáváme do papírových košíčků, posypeme barevnými kuličkami, doprostřed dosadíme celý lískový oříšek.

Dětské mléčné bonbóny speciál
5 dl plnotučného mléka, 8-10 lžic cukru krupice, 1 plátek másla, 2 lžíce mletého kokosu, instantní káva či skořice nebo kakao, čtvrt plechovky kondenzovaného mléka Tatra.
Na hlubokou teflonovou pánev nalijeme mléko, přidáme cukr, máslo, mléko Tatra a
za stálého míchání vaříme. Až hmota začne houstnout, přidáme ještě půl lžičky
instantní kávy (skořice, kakaa) a mícháme dál. Jakmile je hmota hustá, odstavíme
nádobu a mírně zchladíme. Ve vodě namočenou lžičkou nabereme teplou směs,
obalíme v kokose a vyválíme kuličku. Vložíme ji do papírového košíčku na bonbóny
a pokračujeme až do vypotřebení suroviny. Ideální dezert na dětskou oslavu.

Ježci
asi 15 dkg švestkových povidel či ještě lépe mletých datlí
stejná váha mletých ořechů
5 dkg cukru
1-2 lžíce kakaa
trochu rumu nebo citronové šťávy
jeden bílek
Vše se zpracuje ve vláčnou hmotu.Lžičkou vykrajujeme kousky, formujeme tělíčko ježka
protažené do čenichu. Čenich můžeme smočit do čokoládové polevy nebo do moučkového
cukru.Do tělíčka třemi řadami zapícháme nudličky ze spařených loupaných mandlí a necháme sušit na teplém místě.

Kakaová tlačenka
1 másla
20 dkg moučkového cukru
4 dkg kakaa nebo 2dkg karobu
30 dkg piškotů nebo sušenek
mandle a kandované ovoce
Máslo utřeme s cukrem. Přidáme ostatní přísady. Zpracujeme hmotu, utvoříme váleček a uhladíme. Zabalíme do alobalu a dáme do chladu. Před servírováním nakrájíme na plátky nebo kostičky


Kokosové kuličky
3 dkg másla
10dkg moučkového cukru
lžíce kakaa
5 dkg kokosové moučky
trochu kávy
trochu rumu
event. trochu mletých ořechů
asi půl bílku
Máslo se utře s cukrem, kakaem, kokosovou moučkou, kávou, rumem, trochou mletých ořechů a s bílkem a spojí se v hmotu.
Lžičkou se ukrajují malé kousky, dovnitř se vloží kousky kandovaného ovoce nebo želé cukroví. V kokosové moučce nasypané na papír se uválí malé kuličky, které se nechají schnout do rána na plechu v teplém místě, např. na topení.

Kuličky
4 dkg másla
15 dkg moučkového cukru
1 puding (Dr. Oetker)(neuvařený)
1 lž. rumu – to bych nahradila koncentr. jablečnou šťávou:-)
trochu cukru krupice na obalení
Máslo, moučkový cukr a rum utřeme, pak přisypeme puding a vytvoříme těsto. Z těsta tvoříme kuličky a obalujeme je v cukru krupici. (Kuličky mají žlutou barvu, můžeme použít i puding s příchutí a tak vytvářet i jinak barevné kuličky.) (Kuličky jsou zvláště oblíbené u dětí).

Více ...
Vložil: Peťa & Ivka dne 2.12.2004| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Dělená strava - cukroví ke zvířátkům.Vánoční recepty

Kokosové kuličky
**************
4 dkg másla, 12 dkg fruktózy, 3 dkg kakaa, 1 bílek, 5 dkg kokosu + kokos na obalení
Tvoříme malé kuličky, které necháme na vzduchu zaschnout

Nugátové kuličky
*************
25 dkg 100% tuku, 1 plechovka neslazeného kondenzovaného mléka (v tomto receptu se normálně používá slazené kondenzované mléko, ale já používám normální a trochu ho osladím. Při dělence se změnily chutě a není potřeba tolik sladit. Kdyby jste přece měli jenom dojem, že je to málo, je lepší sladit rozpuštěným medem). 7 dkg fuktózy,
5 dkg kakaa

Ve vodní lázni rozpustíme tuk, vmícháme mléko, fruktózu a kakao. Promícháme a necháme odpočinout 8-12 hodin v ledničce.
Tvoříme kuličky - dovnitř oříšky nebo mandle nebo rozinky. Obalujeme v kokosu nebo oříškách.

Oříškové rafaelo
*************
V míse smícháme 200g nízkotučného tvarohu s 3 lžícemi sušeného mléka, přisladíme 3
lžícemi medu, pak přimícháme 3 lžíce kokosu a lžíci strouhané citrónové kůry. Ze směsi
vytvarujeme kuličky do kterých vkládáme oříšek nebo mandli, obalíme v kokosu a
ukládáme do papírových košíčků.

Skořicové pralinky
***************
pralinková hmota: 1/8 l smetany, 200g tmavé polevy nebo hořké čokolády dia, 30 g másla o pokojové teplotě,
1/4 lžičky skořice
na obalení: 2 lžíce fruktózy +1/2 lžičky skořice

Smetanu v hrnci krátce povaříme a pak odstavíme. Čoko polevu nakrájíme a za stáleho míchání rozpustíme ve smetaně. Hmotu necháme ochladit až se jí můžeme dotknout. Potom vmícháme máslo a skořici. Hmotu necháme v ledničce asi 1 hodinu ztuhnout. Pak lžičkou bereme kousky asi jako třešně, rukama formujeme kuličky (ruce oplachujeme studenou vodou - hmota se rychle rozpouští). Na plech nasypeme směs z fruktózy a skořice, kuličky v ní vyválíme a dáme do papírových košíčků. Uchováváme v chladu.

Rafaelo II
********
200 g nízkotučného tvarohu, 3 lžíce sušeného mléka, 3 až 4 lžíce medu, 100 g lískových ořechů nebo mandlí nebo kuliček hroznů, 3 lžíce strouhaného kokosu, lžíce strouhané citrónové kůry, kokos na obalení, papírové cukrářské košíčky

V míse smíchejte tvaroh se sušeným mlékem, oslaďte ho medem a pak do něj vmíchejte kokos a citrónovou kůru. Směsí obalte oříšek (mandli, kuličku vína), vytvarujte kuličky (průměr jako desetikoruna), každou ještě obalte kokosem a usaďte do papírového košíčku. Pak je dejte ztuhnout do ledničky.

Sušené mandlové hříbky
*******************
120 g loupaných jemně strouhaných mandlí, 120 g fruktózy, 1 bílek, 50 g kakaa (nebo dia čokolády)

Z mandlí, cukru a bílku vypracujeme těsto, které rozdělíme na dva díly. Z bílého dílu uděláme válečky (nožičky) a druhý smícháme s kakaem a vytvarujeme kuličky (hlavičky) a spojíme. Stavíme na plech vyložený pečícím papírem a ve vlažné troubě sušíme (nesmí se péci!).

Čokoládové košíčky s tvarohovým krémem
*********************************
Papírové košíčky vytřeme hořkou dia čokoládou, naplníme měkkým tvarohem smíchaným s vanilkovým cukrem a uzavřeme opět hořkou čokoládou. Po ztuhnutí v chladu vyloupneme z papírových košíčků a dáme do nových jen tak volně.

Čokoládové kuličky
***************
2 hrnky nastrouhaných ořechových jader, ¾ hrnku fruktózy, 4 lžíce rumu, 2 lžíce másla, 1 tabulka dia čokolády na vaření, 1 bílek, na obalení strouhaný kokos nebo strouhaná dia čokoláda

Změklé máslo utřeme s cukrem, přidáme ořechy, nastrouhanou čokoládu, vmícháme bílek a ochutíme rumem (nemusí být, nebo přidat jen rumové aroma). Tvarujeme kuličky, které necháme ztuhnout.

Mangové žele bonbonky
*******************
1 celé mango, 1 sáček želatiny, 300 ml vody, 2 lžíce lesního medu, 1 lžíce strouhané citrónové kůry, papírové košíčky

Mango oloupeme a ½ rozmixujeme. Želatinu namočíme ve vodě, až nabobtná, tak ji dáme do vodní lázně. Rozpustíme a vmícháme do ní ½ rozmixovaného manga, citrónovou kůru, osladíme medem a promícháme. Kastrol vyndáme z vodní lázně a necháme trochu vychladnout (pozor, želatina nesmí ztvrdnout) a po zchladnutí vmícháme druhou polovinu manga nakrájeného na drobné kousky. Naléváme směs do košíčků a necháme ztuhnout v lednici.

Mandlovo – čokoládová bonboniera
****************************
250 g 100% tuku, 15 g lesního medu, 90 g kakaa, 50 g mletých mandlí, 1 lžíce rumu (nemusí být, nebo použít jen aroma), mandle na ozdobu, prázdné plato od bonboniery

Ve vodní lázni rozpustíme 100% tuk, do něj přidáme med a pečlivě mícháme. Obě suroviny se musí dokonale spojit. Potom přidáme proseté kakao, mandle, promícháme a nakonec pomalu lžíci rumu (používám jen aroma). Vyndáme z vodní lázně a za občasného míchání (je nutné promíchávat, jinak tuk vyplave na povrch!) necháme vystydnout, ale jen tak, aby se dala stále nalévat.
Do každého prázdného prostoru po bonbonu vložíme mandli a zalijeme čokoládou. Nejdříve nechat zchladnout a pak ztuhnout v lednici.

Více ...
Vložil: Peťa & Ivka dne 2.12.2004| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Cukroví z ovesných vloček I.Vánoční recepty

Placičky

2 hrnky ovesných vloček,
3/4 hrnku moučkového cukru,
1/2 kostky másla,
2 vejce,
balíček prášku do pečiva,
2 PL polohrubé mouky,
tuk na vymazání plechu,
pikantní zavařenina.

Máslo utřeme s cukrem a vejci do pěny. Vmícháme ovesné vločky a mouku promíchanou s práškem do pečiva. těsto necháme asi 15 minut odpočinout. Poté lžičkou vykrajujeme kousky těsta a klademe je dál od sebe na tukem vymazaný plech. Pečeme v mírně vyhřáté troubě asi 20 minut dozlatova. Placičky necháme na plechu a spojíme vždy po dvou pikantní zavařeninou.

Tlapky

3/4 hrnku hladké mouky,
1/2 hrnku ovesných vloček,
6 PL rozpuštěného medu,
4 PL nastrouhané čokolády,
2 PL silné černé kávy,
1 ČL moučkového cukru,
1/3 kostky másla,
1/2 balíčku prášku do pečiva,
na špičku nože mletého hřebíčku,
na špičku nože skořice,
tuk na vymazání formiček,
moučkový a vanilkový cukr na obalení cukroví.

Ovesné vločky nasucho upražíme, necháme vychladnout a umeleme. Poté je smícháme s moukou promíchanou s práškem do pečiva, cukrem, čokoládou a kořením. Přidáme změklé máslo, zpracujeme černou kávu a rozpuštěný med. Z vypracovaného těsta vyválíme váleček a pokrájíme jej na stejně velké díly. Vtlačíme je do tukem vymazaných formiček a upečeme ve středně vyhřáté troubě. Teplé tlapky vyklopíme a obalíme ve směsi moučkového a vanilkového cukru.

Vanilkové hrudky

2 hrnky ovesných vloček,
1 hrnek moučkového cukru,
1/2 kostky másla,
1 vejce,
1 balíček vanilkového cukru,
tuk na vymazání plechu.

Změklé máslo, cukr, vanilkový cukr a vejce utřeme. Vmícháme ovesné vločky a vypracujeme tuhé těsto. Tvoříme z něj malé kuličky, klademe je na tukem vytřený plech a upečeme v mírně vyhřáté troubě dorůžova.

Kakaové hrudky

2 hrnky ovesných vloček,
1/2 hrnku pískového cukru,
2 PL kakaa,
1/2 kostky másla,
2 vejce,
tuk na vymazání plechu.

Změklé máslo, cukr a žloutky utřeme do pěny. Vmícháme kakao, umleté ovesné vločky a tuhý sníh z bílků. na tukem vymazaný plech klademe lžičkou dostatečně daleko od sebe malé hromádky těsta. Zvolna upečeme ve středně vyhřáté troubě.

Kopečky

1 1/2 hrnku ovesných vloček,
1/2 hrnku polohrubé mouky,
1/4 hrnku moučkového cukru,
3 PL másla,
2-3 PL ovocného sirupu,
1 vejce,
1/2 balíčku dobře omytých a osušených rozinek,
1 1/2 ČL prášku do pečiva,
na špičku nože mleté skořice,
na špičku nože mletého zázvoru,
tuk na potření alobalu,
oloupané mandle na ozdobení.

Mouku smíchanou s práškem do pečiva promícháme s cukrem, skořicí, zázvorem, ovesnými vločkami a nadrobno pokrájenými rozinkami. Přidáme máslo a zpracujeme drobenku. Vmícháme vlažný sirup, vejce a vypracujeme vláčné těsto. Pomocí dvou lžiček zvoříme z těsta kopečky. Klademe je na plech vyložený alobalem, který jsme potřeli tukem a každý kopeček ozdobíme polovinou mandle. Upečeme ve středně vyhřáté troubě dorůžova.

Oválky

1 1/2 hrnku ovesných vloček,
1 hrnek hladké mouky,
1/2 hrnku nastrouhaných ořechových jader,
3/4 hrnku moučkového cukru,
1 balíček vanilkového cukru,
1/2 kostky másla,
2 vejce,
špetka soli,
hladká mouka na posypání válu,
tuk na potření alobalu,
ořechová jádra na ozdobení.

Mouku promícháme s cukrem, vanilkovým cukrem, ovesnými vločkami a s ořechy. Přidáme změklé máslo, vejce, špetku soli a vypracujeme těsto. Necháme je nejméně 2 hodiny odpočinout v chladničce. Poté těsto rozdělíme na dva stejné díly. Z každého dílu vyválíme váleček o průměru 3-4 cm a nakrájíme jej na kolečka silná asi 1 cm. Plech vyložíme alobalem, potřeme jej rozehřátým tukem a klademe na něj kolečka. Vidličkou z nich vytvarujeme oválky a každý oválek ozdobíme polovinou ořechu. Upečeme v mírně vyhřáté troubě dorůžova. Oválky nenecháme dlouho rozležet

Více ...
Vložil: Peťa & Ivka dne 19.10.2004| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Cukroví z ovesných vloček II.Vánoční recepty

Rohlíčky

2 hrnky hladké mouky,
1 hrnek ovesných vloček,
1/4 hrnku moučkového cukru,
1 PL krystalového cukru,
1/2 kostky másla,
1 balíček vanilkového cukru,
2 vejce,
citronová kůra z 1/2 dobře omytého citronu,
mléko na zadělání těsta,
moučkový cukr na posypání rohlíčků.

Ovesné vločky nasucho opražíme. Ke konci pražení k nim přidáme 1 lžíci krystalového cukru a mícháme, až cukr zkaramelizuje. Vločky necháme vychladnout a umeleme. Smícháme je s moukou, moučkovým cukrem, vanilkovým cukrem, změklým máslem, citronovou kůrou, vejci a s takovým množstvím mléka, aby vzniklo vláčné těsto. Z těsta tvoříme rukama nebo pomocí strojku s nástavcem na tvarování cukroví rohlíčky. Přeneseme je na suchý plech a upečeme v mírně vyhřáté troubě dorůžova. Vychladlé rohlíčky pocukrujeme nebo je do poloviny namočíme v rozehřáté čokoládě.

Kokosky

2 hrnky ovesných vloček předem namočených v mléce,
1 hrnek moučkového cukru,
6 PL strouhaného kokosu,
2 PL rozpuštěného medu,
1/4 kostky másla,
1/2 ČL prášku do pečiva,
hladká mouka na zahuštění těsta.

Nabobtnalé ovesné vločky promícháme s kokosem, práškem do pečiva, cukrem, medem a změklým máslem. Do směsi zapracujeme tolik mouky, aby vzniklo vláčné těsto. Lžičkou z něj tvoříme na plech vyložený papírem na pečení v dostatečné vzdálenosti od sebe malé hromádky. Upečeme je v mírně předehřáté troubě dorůžova.

Pusinky

2 hrnky ovesných vloček,
1 hrnek hladké mouky,
3/4 hrnku moučkového cukru,
1/2 kostky másla,
2 vejce,
tuk na vymazání plechu.

Ovesné vločky nasucho opražíme, necháme vychladnout a polovinu z nich umeleme. Umleté i neumleté vločky smícháme s moukou, cukrem, změklým máslem a vejci. Vypracujeme těsto, lžičkou z něj vykrajujeme malé kousky a klademe je na tukem vymazaný plech. Pusinky upečeme ve středně vyhřáté troubě dorůžova.

Karolínky

2 hrnky ovesných vloček,
2 hrnky polohrubé mouky,
1 hrnek moučkového cukru,
3/4 hrnku rozehřátého másla,
2-3 vejce,
1 balíček dobře omytých a osušených hrozinek,
1/2 balíčku prášku do pečiva,
1/2 ČL mleté skořice,
špetka soli,
tuk na vymazání plechu.

Máslo utřeme s cukrem a postupně vmícháme vejce. Třeme, až je hmota hustá. Vmícháme nasucho opražené ovesné vločky, které jsme nechali vychladnout, nadrobno pokrájené rozinky a mouku smíchanou s práškem do pečiva, solí a skořicí. Vypracujeme těsto. Lžičkou z něj vykrajujeme hromádky, klademe je na tukem vymazaný plech a upečeme ve velmi mírně vyhřáté troubě dorůžova.

Florentinky

1 hrnek ovesných vloček,
1/2 hrnku mléka,
5 PL rozpuštěného medu,
2 PL pokrájeného kandovaného ovoce,
1/2 kostky másla,
nastrouhaná kůra z 1/2 dobře omytého citronu,
1 balíček oloupaných a posekaných mandlí,
hladká mouka na vyválení těsta,
tuk na potření alobalu,
1 tabulka čokolády na vaření.

Z másla oddělíme 1 lžíci a za stálého míchání na něm dozlatova opražíme ovesné vločky a mandle. Zbývající máslo, mléko a med vaříme 5 minut. Medovou směs necháme trochu vychladnout, poté do ní vmícháme opražené ovesné vločky a mandle, citronovou kůru a kandované ovoce. Vychladlé těsto rozdělíme na čtyři díly. Z každého dílu vyválíme váleček a ten nakrájíme na čtrnáct koleček. Tlakem dlaně z nich vytvarujeme placičky velikosti pětikoruny. Plech vyložíme alobalem, slabě jej potřeme tukem a placičky na něj urovnáme v dostatečné vzdálenosti od sebe. Upečeme je v mírně předehřáté troubě dorůžova. Placičky necháme na plechu vychladnout. Poté je opatrně sejmeme z plechu a spodní část potřeme rozehřátou čokoládou.

Více ...
Vložil: Peťa & Ivka dne 19.10.2004| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Cukroví z ovesných vloček III.Vánoční recepty

Vločkové tyčinky Moudré sovy

150 g mletých ovesných vloček,
50 g mletých ořechů,
100 g másla,
50 g medu,
100 g polohrubé mouky,
1 vejce,
1 drcený hřebíček,
čokoládová poleva.

Všechny suroviny promísíme a těsto necháme odpočinout. Potom strojkem tvarujeme tyčinky (nebo jiné tvary) a upečeme je ve vyhřáté troubě dorůžova. Po vychladnutí je máčíme v čokoládové polevě.

Ovesné cukroví

200 g tuku,
150 g kokosové moučky,
60 g ovesných vloček,
1 PL drobně nakrájeného kandovaného ovoce,
1/2 sáčku skořicového cukru,
2 PL smetany ke šlehání,
1 vejce,
čokoládová poleva.

Kousky tuku smícháme s kokosovou moučkou, vločkami, kandovaným ovocem, skořicovým cukrem, vejcem, smetanou. Zpracujeme těsto a necháme ho chvíli odležet. Na plech vyložený pečícím papírem klademe lžičkou hrudky a ty pečeme ve středně vyhřáté troubě dorůžova. Po vychladnutí je částečně máčíme v čokoládové polevě a necháme ztuhnout.

Poznámka:
1 hrnek = čtvrtlitráček,
1 balíček ořechových jader = 100 g,
1 balíček rozinek = 100 g,
1 tabulka čokolády = 100 g,
1 kostka másla = 250 g,
1 balíček vanilkového cukru = cca 25 g
1 balíček prášku do pečiva = cca 13 g.

Více ...
Vložil: Peťa & Ivka dne 19.10.2004| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Cukroví - vánoční klasikaVánoční recepty

Vánoční perníčky
***************
400 g  hladké mouky
1  prášek do perníku
100 g  moučkového cukru
1  celé vejce
1  žloutek
150 g  tekutého medu
3-4 lžíce mléka
kůra z jednoho citronu, vejce na potření, pečící papír na plech

cukr, vejce, žloutek utřeme, přidáme tekutý med, citronovou kůru, postupně mouku smíchanou s práškem do pečiva a mléko. Dobře vypracovat (začátek dělám v míse, potom na vál a mňágat, mňágat a mňágat), nechat přes noc uležet v ledničce, druhý den vykrajovat tvary. Na plechu ještě neupečené zdobíme sušeným ovocem a oříšky. Já používám mandle, lískáče, vlašské ořechy a hrozinky. Před upečením potřít rozšlehaným vajíčkem. Potom ještě jednou potřít asi v půlce pečení, pěkně zezlátnou.
Jinak se může péc klasicky a zdobit bílou cukrovou polevou (sníh z bílků + cukr)
 
Ořechové rohlíčky vyfukované
***************************
200 g  polohrubé mouky
400 g  moučkového cukru
250 g  tuku
250 g  mletých ořechů
troška kypřícího prášku do pečiva

Uděláme těsto, nejlíp nechat přes noc v ledničce. Kousky těsta dáváme do formiček, ale ne do kepečka, spíš na plitko. Pečeme pomaloučku v troubě tak 120-150 st. Po upečení jsou křehké. Po vychladnutí ztuhnou to tím cukrem.
Při první várce, formičku vysypu moukou. Při dalších už ne. Po vytažení z trouby dám formičky pryč z plechu, těstem dolů a zakryji je vlhkou utěrkou. Potom jdou líp vyklepnout. Tohle je trošku mrcha těsto, tak si vždycky (rok od roku) zkouším pár formiček upéct a přidávám nebo ubírám teplotu. Záleží na tuku. Když se peče moc z prudka tak se rychle nafouknou a potom se propadnou. S tímto si fakt vyhrát. Ale jsou strašně moc dobré, nejoblíbenější našeho tatina.

Kokosky
********
4
  bílky
80 g  krupicového cukru
200 g  moučkového cukru
150 g  kokosu
20g  polohrubé mouky

Usleháme sníh, do něj všleháme krupicový cukr a potom moučkový cukr. Nádobu se sněhem postavíme do vodní lázně  (hrnec na hrnec) s vařící vodou a na malém plameni šleháme metličkou dokud sníh není prohřátý. Sundáme z lázně a po částech přidáváme kokos a mouku. Odstavíme a šleháme (mícháme vařechou ) do vychladnutí. Nejlíp na balkoně, aby to chládlo rychle a vy si neodrovnaly před svátkama ruky. Na plech vyložený pečícím papírem stříkáme malé kopečky a pečeme (sušíme) v mírně vyhřáté troubě 150 st. až kokosky zrůžový. V orginále mám napsané, že se marmeládou lepí na linedké kolečka. U nás nelepíme, jíme samotné.

 

Více ...
Vložil: Peťa & Ivka dne 19.10.2004| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Cukroví - vánoční klasika II.Vánoční recepty

Vanilkové rohlíčky:
****************
300 g  hladké mouky
40   g  mletého cukru
200 g  tuku
100 g  mletých ořechů
2  žloutky

Ze všeho uděláme těsto a potom z kousků těsta tvarujeme rohlíčky. Pečeme a ještě teplé obalujeme v moučkovém cukru s vanilkou.

Linecké - klasika
***************
250 g  hladké mouky
100 g  moučkového cukru
140 g  másla
3  žloutky

Uděláme těsto a potom vykrajujeme tvary. Po upečení spojujeme dva tvary k sobě marmeládou.
Z lineckého nejraději dělám kytičky, nebo srdíčka. Polovina je plná, druhá je s otvorem. Ještě před slepením  ty děrované pocukruju a až potom slepím.

Myslivecké knoflíky
******************
Použije se linecké těsto.
vykrajujeme kytičky (hvězdičky), přeneseme na plech, a ještě na neupečené dáváme ořechovou nádivku (sníh ze 3 bílků, 200 g moučkového cukru, 200 g mletých ořechů)
Nádivku dáme do pytlíku, ustřihneme rožek a na každý tvar do prostředka prcneme trošku. Navrch zapíchneme hrozinku. Moc pěkně to vypadá.

Ořechové tlapky
**************
150 g   hladké mouky
1/2 lžičky prášku do pečiva
60 g  mletých ořechů
70 g  moučkového cukru
trochu skořice
100 g  tuku
1  celé vejce

Opět ze všeho těsto. Dáváme do formiček a pečeme na 150 st. Upečené obalujeme v moučkovém cukru s vanilkou

Žloutkové tyčinky přes strojek
***************************
400 g  hladké mouky
100 g  cukru
3  uvařené žloutky na tvrdo najemno nastrouhat
240 g  tuku

mouku smícháme s nastrohaným žloutkem, přidáme ostatní a uděláme těsto. Potom přes masový mlínek s tvořítkem uděláme tyčinky dlouhé asi 4 cm (široké 2 cm). Upečeme. Spojujeme dvě tyčinky k sobě marmeládou a oba konce namáčíme v čokoládě. U nás toto cukroví ve větší velikosti prodává normálně v cukrárně.
Pokud nemáte to tvořítko na mlínek, to těsto ja fakt dobré, strašně dobře se s tím dělá. Tak dávejte kousek těsta do formičky a vyklepnout na plech. Je to makačka, ale i tak to jde. Dělávám to tak do formiček rohlíčků nebo mušliček.

Více ...
Vložil: Peťa & Ivka dne 19.10.2004| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Články 19 z 9 
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.