| 
Deník Vánoční recepty ... a nejen cukroví
  Články 1 až 9 z 9 
	
 |  
|  Zdravější mlsání | Vánoční recepty |   
 |  
| Co jsem našla po "Rodince" Ovocné kuličky 250g sušených švestek 250g sušených datlí 250g sušených meruněk kůra z citronu 2 lžíce medu 80g mletých mandlí nebo vlašských ořechů ovoce odpeckujeme a umeleme mlýnkem na maso, přidáme strouhanou kůru a med. Mokrýma rukama děláme z prohněteného těsta kuličky, obalujeme v mletých mandlích. Necháme rozležet.
  Ovoce v čokoládě Rozpustíme čokoládu na vaření a opatrně ji rozředíme trochou mléka (aby tuhla, ale nepraskala při lámání), připravíme si kousky různého ovoce: banán, pomeranč, mandarinku, ananas, hroznové víno …jednotlivé kousky ovoce napichujeme střídavě na párátka a máčíme v čokoládě.
  Fíkové kuličky 250g namočených fíků, 200g oříšků (lískové, vlašské)  2 polévkové lžíce karobu, troška mandlové esence 
  Vše umixujeme a tvoříme kuličky, obalujeme v rozemletých oříšcích nebo kokosu. Můžeme vytvořit i váleček, který obalíme v kokosu, zabalíme do fólie a necháme ztuhnout. Krájíme na kolečka vlhkým nožem.
  Mlynářové pusinky 100 g ramy 250 g nasucho opražených ovesných vloček 80 g cukru 1 vanilkový cukr 80g hladké mouky 1/2 kypřícího prášku 2 vejce 1 lžíce hrozinek 50 g posekaných ořechů
  vše smíchat a lžící vykrajujeme na plech placičky, pečeme v troubě, ještě horké sundat z plechu, možno zdobit čokoládovou polevou
  Celozrnné placičky 200g pšeničné celozrnné mouky 100 g nasucho opražených ovesných vloček (dát do utěrky a podrtit válečkem) 100 g cukru 70 g hery 2 vejce 50g spařených a oloupaných mandlí šťáva z 1 citronu 1 lžička prášku do pečiva 1 lžička jedlé sody čokoláda na strouhání kandované ovoce
  vejce, tuk a cukr utřeme a přidáme mouku se sodou a kypřícím práškem, vločky a citron.šťávu. Na vymazaném plechu tvoříme hromádky, zdobíme mandlemi čokoládou a ovocem, nakonec upečeme.
  Kuličky z ovesných vloček II. 1 balík ovesných vloček upražit utřít 250g másla, 1 bílek, 1 lžíce ovocné marmelády, podle chuti osladit medem, přidat mleté ořechy kuličky obalovat v kakau s cukrem nebo kokosu
  Kuličky z ovesných vloček III. 200g ovesných vloček nasucho upražit smíchat s 4 lžícemi medu, 2 lžíce rozehřátého másla, a šťávou z 1 pomeranče a 1 citronu, obalovat v kokosu nebo čokorýži
 
  moje bebe dobré ráno :o))) 1 solamyl 3 lžíce lněného semínka 1 hrnek moučkového cukru 1 hrnek opražených ovesných vloček 1 hrnek hladké mouky 1 vejce 1/2 kostky tuku, rozpustit 2 lžíce mléka 1 kypřící prášek 3 lžíce otrub 3 lžíce pokrájených rozinek vypracovat těsto, vyválet, vykrajovat různé tvary, péct při 180 stupních  je to opravdu moje hatláma patláma a mají docela úspěch :o))) 
  OVESNÉ KOLÁČKY  1 krabice křupavých čokoládových müsli Emco 1 celé vejce 1 prášku do pečiva mouka dle potřeby mléko dle potřeby 2 vanilkové cukry Smíchat veškeré ingredience a vytvořit těsto hustší konzistence tak, aby se daly tvořit na plechu malé koláčky. Pečeme na 200 °C v předehřáté troubě cca 15 min. Těsně před dopečením posypeme kokosem, nastrouhanou čokoládou, nebo oříšky dle chutě. Doba přípravy: cca 20min
  Lupínkové hrudky 150g kukuřičných lupínků, 60g hrubě nasekaných kešu (nebo slunečnicová semínka apod), 40g nakrájených rozinek mají se vmíchat do rozpuštěné čokolády, ale to asi nemůžete, ale myslím ,že když se místo kakaa dá karob, tak by mělo být vše v pořádku tvoří se hrudky, které se nechají ztuhnout v chladu
  Karobovo-arašídové kuličky  1/2 šálku karobového prášku, 1/2 šálku datlí nebo rozinek 1 šálek oříškového másla (arašídy), kokos Dobře rozmixujeme karob se sušeným ovocem a nakonec vmixujeme oříškové máslo.Formujeme kuličky a obalujeme v kokosu, v rozemletých oříšcích.Takto si můžeme vyrobit i karobovou čokoládu s přidáním vanilky nebo karo kávy vždy 1 čajovou lžičku a zjemníme 2 polévkovými lžícemi sojového mléka v prášku.
  Sezamovo-karobové kuličky sezam přírodní 2 š 1 š = 1,4 dcl hrozinky 2 š slunečnice 1 š karobový prášek 1 š ananasová šťáva 1 š karobový prášek na obalování 3 PL vanilkový cukr 1 ks
  1. Sezam opražíme na sucho na pánvi a potom ho semeleme na kávovém mlýnku na prášek, který krásně provoní místnost. 2. Hrozinky s medem částečně umixujeme a přidáme do misky k sezamu. 3. Přidáme celou nebo částečně umixovanou slunečnici, a potom přidáme karobový prášek. 4. Tyto suroviny vypracujeme na lepkavou hmotu za přidání ananasové šťávy. 5. Z hmoty pomocí dvou malých lžiček klademe na plech stejné kousky, ze kterých potom tvarujeme rukama kuličky. 6. Smícháme karobový prášek s vanilkovým cukrem a v této sypké směsi kuličky obalujeme. 7. Hotové kuličky uchováváme lednici.
 
 
   |  
| Více ... |  
| Vložil: Peťa & Ivka dne 10.12.2004 | | Bez komentářů | Přidej komentář |   |  
 
	
	
	 | 
	 
	
 |  
|  ... a další vánoční cukroví. | Vánoční recepty |   
 |  
Makové splepovánky: -------------------------- 30 dkg hladké mouky 8 dkg moučkového cukru 23 dkg másla 13 dkg mletého máku
  Ve všeho těsto, vykrajujeme tvary, upečeme. Slepujeme marmeládou.
  Cukroví ze šlehačky: -------------------------- 50 dkg hladké mouky 25 dkg ztuženého tuku 1 šlehačka 1/2 prášku do pečiva
  Ze všeho těsto, vykrajujeme tvary, plníme nádivkou, přehneme, upečeme a obalujeme v moučkovém cukru. Do té nádivky je psané, rozdrobené piškoty+marmeláda. Ale může se dát jakákoliv plňka. Taky se to dá jen vykrájet a upéct. Tohle je fakt dobrý. 
  Kokosové věnečky: ------------------------ 40 dkg hladké mouky 10 dkg moučkového cukru 25 dkg hery 11 dkg kokosu
  ze všeho těsto a přes strojek děláme dlouhé hady, na plechu stočíme do věnečku. Upéct a cukruje se to moučkovým cukrem. Pokud nemáš mlínek a strojek, tak se z toho dají dělat rukou klasické rohlíčky. 
  Vykrajovánky z ovesných vloček: ----------------------------------------- 13 dkg hladké mouky 4 dkg moučkového cukru 10 dkg hera 10 dkg ovesných vloček (můžou být jakékoliv pohankové, sojové...) 4 lžíce vody 1/2 vanilkového cukru
  vločky nasucho lehce opražíme, umeleme. Cukr rozpustíme do vody, přidáme vločky, mouku, tuk. Zpracujeme těsto. Necháme 2 hodiny odpočinout. Vykrajujeme tvary, pečeme.  
Ovocené kuličky: --------------------- 175 gr     hrozinek 100 gr     meruněk 100 gr     mletých mandlí 100 gr     nasekaných opražených lískových oříšků  75 gr      mírně opraženého kokosu nastrouhaná kůra z 1/2 pomeranče šťáva z 1/2 pomeranče
  všechno spojit pomocí pomerančové štávy, děláme kuličky.
  
Mandlové houbičky: ------------------------- 450 gr     mletých mandlí    8 lžic   sladidla    8 lžic   zakysané smetany 1/4 lžičky oleje 48 ks      mandlí    2 lžíce kakaa 
mandle+cukr+smtana+olej spojit v těsto. 1/3 obarvíme kakaem. Z bílé hmoty tvoříme nožičky hříbky, do nožičky schováme celou mandličku. A z tmavé děláme kloboučky. 
Kokosové foukané rohlíčky: ----------------------------------- 20 dkg     hl.mouky 50 dkg     moučky 25 dkg     tuku 15 dkg     strouhaný kokos 1/2 lžičky sody 1 lžička prášku do pečiva 
   |  
| Více ... |  
| Vložil: Peťa & Ivka dne 6.12.2004 | | Bez komentářů | Přidej komentář |   |  
 
	
	
	 | 
	 
	
 |  
|  Recepty od Perdity. | Vánoční recepty |   
 |  
Burizonové hrudky: balíček burizonů… (obyčejných bílých) čokoláda mléčná, hořká nebo na vaření,  10 dkg ztuženého tuku (omega nebo jiný). Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu a tuk‚ přisypeme burizony tak, aby se daly tvořit kopečky. No a pak jen lžičkou ty kopečky tvoříme na tácek vyloženě alobalem a dáme ztuhnout do chladničky. Je to moc dobré‚ a rychlé.
  Burizonové kuličky 3 balení karamel (já bych řekla, že doma urobené budou nejlepší, jinak Toffo) 1/8 másla 1 a 1/2 balení neslazených burizonů strouhané ořechy (není nutné) Ve vodní lázni necháme rozpustit karamely, přidáme máslo a ušleháme kaši. Do směsi vysypeme burizony, promícháme a tvoříme kuličky(, které obalujeme ve strouhaných ořechách). Kuličky necháme vychladnout. Skladujeme v chladu.  (Pozn. Jde to prý i bez vodní lázně a dá se to prý taky dělat do formy na srnčí hřbet a nakrájet na plátky)
  Burisonové košíčky 7 dkg barevných burisonů, 1/2 másla, 4 lžíce kakaa, 2 vanilkové cukry, 1 dl sladké smetany, 1  balíček lískových oříšků, sáček barevných kuliček na zdobení  Burisony zalijeme smetanou. Máslo našleháme s kakaem a vanilkovými cukry. V mícháme polovinu nastrouhaných oříšků, burisony, promícháme. Kousky směsi dáváme do papírových košíčků, posypeme barevnými kuličkami, doprostřed dosadíme celý lískový oříšek.
  Dětské mléčné bonbóny speciál 5 dl plnotučného mléka, 8-10 lžic cukru krupice, 1 plátek másla, 2 lžíce mletého kokosu, instantní káva či skořice nebo kakao, čtvrt plechovky kondenzovaného mléka Tatra. Na hlubokou teflonovou pánev nalijeme mléko, přidáme cukr, máslo, mléko Tatra a  za stálého míchání vaříme. Až hmota začne houstnout, přidáme ještě půl lžičky  instantní kávy (skořice, kakaa) a mícháme dál. Jakmile je hmota hustá, odstavíme  nádobu a mírně zchladíme. Ve vodě namočenou lžičkou nabereme teplou směs,  obalíme v kokose a vyválíme kuličku. Vložíme ji do papírového košíčku na bonbóny  a pokračujeme až do vypotřebení suroviny. Ideální dezert na dětskou oslavu.
  Ježci asi 15 dkg švestkových povidel či ještě lépe mletých datlí stejná váha mletých ořechů 5 dkg cukru 1-2 lžíce kakaa trochu rumu nebo citronové šťávy jeden bílek  Vše se zpracuje ve vláčnou hmotu.Lžičkou vykrajujeme kousky, formujeme tělíčko ježka  protažené do čenichu. Čenich můžeme smočit do čokoládové polevy nebo do moučkového  cukru.Do tělíčka třemi řadami zapícháme nudličky ze spařených loupaných mandlí a necháme sušit na teplém místě. 
  Kakaová tlačenka 1 másla 20 dkg moučkového cukru 4 dkg kakaa nebo 2dkg karobu 30 dkg piškotů nebo sušenek mandle a kandované ovoce  Máslo utřeme s cukrem. Přidáme ostatní přísady. Zpracujeme hmotu, utvoříme váleček a uhladíme. Zabalíme do alobalu a dáme do chladu. Před servírováním nakrájíme na plátky nebo kostičky 
 
  Kokosové kuličky 3 dkg másla 10dkg moučkového cukru lžíce kakaa 5 dkg kokosové moučky trochu kávy trochu rumu event. trochu mletých ořechů asi půl bílku  Máslo se utře s cukrem, kakaem, kokosovou moučkou, kávou, rumem, trochou mletých ořechů a s bílkem a spojí se v hmotu. Lžičkou se ukrajují malé kousky, dovnitř se vloží kousky kandovaného ovoce nebo želé cukroví. V kokosové moučce nasypané na papír se uválí malé kuličky, které se nechají schnout do rána na plechu v teplém místě, např. na topení.
  Kuličky 4 dkg másla 15 dkg moučkového cukru 1 puding (Dr. Oetker)(neuvařený) 1 lž. rumu – to bych nahradila koncentr. jablečnou šťávou:-) trochu cukru krupice na obalení  Máslo, moučkový cukr a rum utřeme, pak přisypeme puding a vytvoříme těsto. Z těsta tvoříme kuličky a obalujeme je v cukru krupici. (Kuličky mají žlutou barvu, můžeme použít i puding s příchutí a tak vytvářet i jinak barevné kuličky.) (Kuličky jsou zvláště oblíbené u dětí). 
   |  
| Více ... |  
| Vložil: Peťa & Ivka dne 2.12.2004 | | Bez komentářů | Přidej komentář |   |  
 
	
	
	 | 
	 
	
 |  
|  Dělená strava - cukroví ke zvířátkům. | Vánoční recepty |   
 |  
Kokosové kuličky  ************** 4 dkg másla, 12 dkg fruktózy, 3 dkg kakaa, 1 bílek, 5 dkg kokosu + kokos na obalení  Tvoříme malé kuličky, které necháme na vzduchu zaschnout 
  Nugátové kuličky  ************* 25 dkg 100% tuku, 1 plechovka neslazeného kondenzovaného mléka (v tomto receptu se normálně používá slazené kondenzované mléko, ale já používám normální a trochu ho osladím. Při dělence se změnily chutě a není potřeba tolik sladit. Kdyby jste přece měli jenom dojem, že je to málo, je lepší sladit rozpuštěným medem). 7 dkg fuktózy,  5 dkg kakaa 
  Ve vodní lázni rozpustíme tuk, vmícháme mléko, fruktózu a kakao. Promícháme a necháme odpočinout 8-12 hodin v ledničce.  Tvoříme kuličky - dovnitř oříšky nebo mandle nebo rozinky. Obalujeme v kokosu nebo oříškách. 
  Oříškové rafaelo  ************* V míse smícháme 200g nízkotučného tvarohu s 3 lžícemi sušeného mléka, přisladíme 3  lžícemi medu, pak přimícháme 3 lžíce kokosu a lžíci strouhané citrónové kůry. Ze směsi  vytvarujeme kuličky do kterých vkládáme oříšek nebo mandli, obalíme v kokosu a  ukládáme do papírových košíčků. 
  Skořicové pralinky  *************** pralinková hmota: 1/8 l smetany, 200g tmavé polevy nebo hořké čokolády dia, 30 g másla o pokojové teplotě,  1/4 lžičky skořice  na obalení: 2 lžíce fruktózy +1/2 lžičky skořice 
  Smetanu v hrnci krátce povaříme a pak odstavíme. Čoko polevu nakrájíme a za stáleho míchání rozpustíme ve smetaně. Hmotu necháme ochladit až se jí můžeme dotknout. Potom vmícháme máslo a skořici. Hmotu necháme v ledničce asi 1 hodinu ztuhnout. Pak lžičkou bereme kousky asi jako třešně, rukama formujeme kuličky (ruce oplachujeme studenou vodou - hmota se rychle rozpouští). Na plech nasypeme směs z fruktózy a skořice, kuličky v ní vyválíme a dáme do papírových košíčků. Uchováváme v chladu. 
  Rafaelo II  ******** 200 g nízkotučného tvarohu, 3 lžíce sušeného mléka, 3 až 4 lžíce medu, 100 g lískových ořechů nebo mandlí nebo kuliček hroznů, 3 lžíce strouhaného kokosu, lžíce strouhané citrónové kůry, kokos na obalení, papírové cukrářské košíčky 
  V míse smíchejte tvaroh se sušeným mlékem, oslaďte ho medem a pak do něj vmíchejte kokos a citrónovou kůru. Směsí obalte oříšek (mandli, kuličku vína), vytvarujte kuličky (průměr jako desetikoruna), každou ještě obalte kokosem a usaďte do papírového košíčku. Pak je dejte ztuhnout do ledničky. 
  Sušené mandlové hříbky  ******************* 120 g loupaných jemně strouhaných mandlí, 120 g fruktózy, 1 bílek, 50 g kakaa (nebo dia čokolády) 
  Z mandlí, cukru a bílku vypracujeme těsto, které rozdělíme na dva díly. Z bílého dílu uděláme válečky (nožičky) a druhý smícháme s kakaem a vytvarujeme kuličky (hlavičky) a spojíme. Stavíme na plech vyložený pečícím papírem a ve vlažné troubě sušíme (nesmí se péci!). 
  Čokoládové košíčky s tvarohovým krémem  ********************************* Papírové košíčky vytřeme hořkou dia čokoládou, naplníme měkkým tvarohem smíchaným s vanilkovým cukrem a uzavřeme opět hořkou čokoládou. Po ztuhnutí v chladu vyloupneme z papírových košíčků a dáme do nových jen tak volně. 
  Čokoládové kuličky  *************** 2 hrnky nastrouhaných ořechových jader, ¾ hrnku fruktózy, 4 lžíce rumu, 2 lžíce másla, 1 tabulka dia čokolády na vaření, 1 bílek, na obalení strouhaný kokos nebo strouhaná dia čokoláda 
  Změklé máslo utřeme s cukrem, přidáme ořechy, nastrouhanou čokoládu, vmícháme bílek a ochutíme rumem (nemusí být, nebo přidat jen rumové aroma). Tvarujeme kuličky, které necháme ztuhnout. 
  Mangové žele bonbonky  ******************* 1 celé mango, 1 sáček želatiny, 300 ml vody, 2 lžíce lesního medu, 1 lžíce strouhané citrónové kůry, papírové košíčky 
  Mango oloupeme a ½ rozmixujeme. Želatinu namočíme ve vodě, až nabobtná, tak ji dáme do vodní lázně. Rozpustíme a vmícháme do ní ½ rozmixovaného manga, citrónovou kůru, osladíme medem a promícháme. Kastrol vyndáme z vodní lázně a necháme trochu vychladnout (pozor, želatina nesmí ztvrdnout) a po zchladnutí vmícháme druhou polovinu manga nakrájeného na drobné kousky. Naléváme směs do košíčků a necháme ztuhnout v lednici. 
  Mandlovo – čokoládová bonboniera  **************************** 250 g 100% tuku, 15 g lesního medu, 90 g kakaa, 50 g mletých mandlí, 1 lžíce rumu (nemusí být, nebo použít jen aroma), mandle na ozdobu, prázdné plato od bonboniery 
  Ve vodní lázni rozpustíme 100% tuk, do něj přidáme med a pečlivě mícháme. Obě suroviny se musí dokonale spojit. Potom přidáme proseté kakao, mandle, promícháme a nakonec pomalu lžíci rumu (používám jen aroma). Vyndáme z vodní lázně a za občasného míchání (je nutné promíchávat, jinak tuk vyplave na povrch!) necháme vystydnout, ale jen tak, aby se dala stále nalévat.  Do každého prázdného prostoru po bonbonu vložíme mandli a zalijeme čokoládou. Nejdříve nechat zchladnout a pak ztuhnout v lednici. 
   |  
| Více ... |  
| Vložil: Peťa & Ivka dne 2.12.2004 | | Bez komentářů | Přidej komentář |   |  
 
	
	
	 | 
	 
	
 |  
|  Cukroví z ovesných vloček I. | Vánoční recepty |   
 |  
Placičky 
2 hrnky ovesných vloček, 3/4 hrnku moučkového cukru, 1/2 kostky másla, 2 vejce, balíček prášku do pečiva, 2 PL polohrubé mouky, tuk na vymazání plechu, pikantní zavařenina. 
Máslo utřeme s cukrem a vejci do pěny. Vmícháme ovesné vločky a mouku promíchanou s práškem do pečiva. těsto necháme asi 15 minut odpočinout. Poté lžičkou vykrajujeme kousky těsta a klademe je dál od sebe na tukem vymazaný plech. Pečeme v mírně vyhřáté troubě asi 20 minut dozlatova. Placičky necháme na plechu a spojíme vždy po dvou pikantní zavařeninou.
  Tlapky
  3/4 hrnku hladké mouky, 1/2 hrnku ovesných vloček, 6 PL rozpuštěného medu, 4 PL nastrouhané čokolády, 2 PL silné černé kávy, 1 ČL moučkového cukru, 1/3 kostky másla, 1/2 balíčku prášku do pečiva, na špičku nože mletého hřebíčku, na špičku nože skořice, tuk na vymazání formiček, moučkový a vanilkový cukr na obalení cukroví. 
Ovesné vločky nasucho upražíme, necháme vychladnout a umeleme. Poté je smícháme s moukou promíchanou s práškem do pečiva, cukrem, čokoládou a kořením. Přidáme změklé máslo, zpracujeme černou kávu a rozpuštěný med. Z vypracovaného těsta vyválíme váleček a pokrájíme jej na stejně velké díly. Vtlačíme je do tukem vymazaných formiček a upečeme ve středně vyhřáté troubě. Teplé tlapky vyklopíme a obalíme ve směsi moučkového a vanilkového cukru.
  Vanilkové hrudky
  2 hrnky ovesných vloček, 1 hrnek moučkového cukru, 1/2 kostky másla, 1 vejce, 1 balíček vanilkového cukru, tuk na vymazání plechu.
  Změklé máslo, cukr, vanilkový cukr a vejce utřeme. Vmícháme ovesné vločky a vypracujeme tuhé těsto. Tvoříme z něj malé kuličky, klademe je na tukem vytřený plech a upečeme v mírně vyhřáté troubě dorůžova.
  Kakaové hrudky
  2 hrnky ovesných vloček, 1/2 hrnku pískového cukru, 2 PL kakaa, 1/2 kostky másla, 2 vejce,  tuk na vymazání plechu. 
Změklé máslo, cukr a žloutky utřeme do pěny. Vmícháme kakao, umleté ovesné vločky a tuhý sníh z bílků. na tukem vymazaný plech klademe lžičkou dostatečně daleko od sebe malé hromádky těsta. Zvolna upečeme ve středně vyhřáté troubě.
  Kopečky
  1 1/2 hrnku ovesných vloček, 1/2 hrnku polohrubé mouky, 1/4 hrnku moučkového cukru, 3 PL másla, 2-3 PL ovocného sirupu, 1 vejce, 1/2 balíčku dobře omytých a osušených rozinek, 1 1/2 ČL prášku do pečiva, na špičku nože mleté skořice, na špičku nože mletého zázvoru, tuk na potření alobalu, oloupané mandle na ozdobení. 
Mouku smíchanou s práškem do pečiva promícháme s cukrem, skořicí, zázvorem, ovesnými vločkami a nadrobno pokrájenými rozinkami. Přidáme máslo a zpracujeme drobenku. Vmícháme vlažný sirup, vejce a vypracujeme vláčné těsto. Pomocí dvou lžiček zvoříme z těsta kopečky. Klademe je na plech vyložený alobalem, který jsme potřeli tukem a každý kopeček ozdobíme polovinou mandle. Upečeme ve středně vyhřáté troubě dorůžova.
  Oválky
  1 1/2 hrnku ovesných vloček, 1 hrnek hladké mouky, 1/2 hrnku nastrouhaných ořechových jader, 3/4 hrnku moučkového cukru, 1 balíček vanilkového cukru, 1/2 kostky másla, 2 vejce, špetka soli, hladká mouka na posypání válu, tuk na potření alobalu, ořechová jádra na ozdobení. 
Mouku promícháme s cukrem, vanilkovým cukrem, ovesnými vločkami a s ořechy. Přidáme změklé máslo, vejce, špetku soli a vypracujeme těsto. Necháme je nejméně 2 hodiny odpočinout v chladničce. Poté těsto rozdělíme na dva stejné díly. Z každého dílu vyválíme váleček o průměru 3-4 cm a nakrájíme jej na kolečka silná asi 1 cm. Plech vyložíme alobalem, potřeme jej rozehřátým tukem a klademe na něj kolečka. Vidličkou z nich vytvarujeme oválky a každý oválek ozdobíme polovinou ořechu. Upečeme v mírně vyhřáté troubě dorůžova. Oválky nenecháme dlouho rozležet
 
  
  |  
| Více ... |  
| Vložil: Peťa & Ivka dne 19.10.2004 | | Bez komentářů | Přidej komentář |   |  
 
	
	
	 | 
	 
	
 |  
|  Cukroví z ovesných vloček II. | Vánoční recepty |   
 |  
Rohlíčky
  2 hrnky hladké mouky, 1 hrnek ovesných vloček, 1/4 hrnku moučkového cukru, 1 PL krystalového cukru, 1/2 kostky másla, 1 balíček vanilkového cukru, 2 vejce, citronová kůra z 1/2 dobře omytého citronu, mléko na zadělání těsta, moučkový cukr na posypání rohlíčků.
 Ovesné vločky nasucho opražíme. Ke konci pražení k nim přidáme 1 lžíci krystalového cukru a mícháme, až cukr zkaramelizuje. Vločky necháme vychladnout a umeleme. Smícháme je s moukou, moučkovým cukrem, vanilkovým cukrem, změklým máslem, citronovou kůrou, vejci a s takovým množstvím mléka, aby vzniklo vláčné těsto. Z těsta tvoříme rukama nebo pomocí strojku s nástavcem na tvarování cukroví rohlíčky. Přeneseme je na suchý plech a upečeme v mírně vyhřáté troubě dorůžova. Vychladlé rohlíčky pocukrujeme nebo je do poloviny namočíme v rozehřáté čokoládě.
  Kokosky
  2 hrnky ovesných vloček předem namočených v mléce, 1 hrnek moučkového cukru, 6 PL strouhaného kokosu, 2 PL rozpuštěného medu, 1/4 kostky másla, 1/2 ČL prášku do pečiva, hladká mouka na zahuštění těsta. 
Nabobtnalé ovesné vločky promícháme s kokosem, práškem do pečiva, cukrem, medem a změklým máslem. Do směsi zapracujeme tolik mouky, aby vzniklo vláčné těsto. Lžičkou z něj tvoříme na plech vyložený papírem na pečení v dostatečné vzdálenosti od sebe malé hromádky. Upečeme je v mírně předehřáté troubě dorůžova.
  Pusinky
  2 hrnky ovesných vloček, 1 hrnek hladké mouky, 3/4 hrnku moučkového cukru, 1/2 kostky másla, 2 vejce, tuk na vymazání plechu. 
Ovesné vločky nasucho opražíme, necháme vychladnout a polovinu z nich umeleme. Umleté i neumleté vločky smícháme s moukou, cukrem, změklým máslem a vejci. Vypracujeme těsto, lžičkou z něj vykrajujeme malé kousky a klademe je na tukem vymazaný plech. Pusinky upečeme ve středně vyhřáté troubě dorůžova.
  Karolínky
  2 hrnky ovesných vloček, 2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek moučkového cukru, 3/4 hrnku rozehřátého másla, 2-3 vejce, 1 balíček dobře omytých a osušených hrozinek, 1/2 balíčku prášku do pečiva, 1/2 ČL mleté skořice, špetka soli, tuk na vymazání plechu. 
Máslo utřeme s cukrem a postupně vmícháme vejce. Třeme, až je hmota hustá. Vmícháme nasucho opražené ovesné vločky, které jsme nechali vychladnout, nadrobno pokrájené rozinky a mouku smíchanou s práškem do pečiva, solí a skořicí. Vypracujeme těsto. Lžičkou z něj vykrajujeme hromádky, klademe je na tukem vymazaný plech a upečeme ve velmi mírně vyhřáté troubě dorůžova.
  Florentinky
  1 hrnek ovesných vloček, 1/2 hrnku mléka, 5 PL rozpuštěného medu, 2 PL pokrájeného kandovaného ovoce, 1/2 kostky másla, nastrouhaná kůra z 1/2 dobře omytého citronu, 1 balíček oloupaných a posekaných mandlí, hladká mouka na vyválení těsta,  tuk na potření alobalu, 1 tabulka čokolády na vaření. 
Z másla oddělíme 1 lžíci a za stálého míchání na něm dozlatova opražíme ovesné vločky a mandle. Zbývající máslo, mléko a med vaříme 5 minut. Medovou směs necháme trochu vychladnout, poté do ní vmícháme opražené ovesné vločky a mandle, citronovou kůru a kandované ovoce. Vychladlé těsto rozdělíme na čtyři díly. Z každého dílu vyválíme váleček a ten nakrájíme na čtrnáct koleček. Tlakem dlaně z nich vytvarujeme placičky velikosti pětikoruny. Plech vyložíme alobalem, slabě jej potřeme tukem a placičky na něj urovnáme v dostatečné vzdálenosti od sebe. Upečeme je v mírně předehřáté troubě dorůžova. Placičky necháme na plechu vychladnout. Poté je opatrně sejmeme z plechu a spodní část potřeme rozehřátou čokoládou.
 
   |  
| Více ... |  
| Vložil: Peťa & Ivka dne 19.10.2004 | | Bez komentářů | Přidej komentář |   |  
 
	
	
	 | 
	 
	
 |  
|  Cukroví z ovesných vloček III. | Vánoční recepty |   
 |  
Vločkové tyčinky Moudré sovy
  150 g mletých ovesných vloček, 50 g mletých ořechů, 100 g másla, 50 g medu, 100 g polohrubé mouky, 1 vejce, 1 drcený hřebíček, čokoládová poleva.
  Všechny suroviny promísíme a těsto necháme odpočinout. Potom strojkem tvarujeme tyčinky (nebo jiné tvary) a upečeme je ve vyhřáté troubě dorůžova. Po vychladnutí je máčíme v čokoládové polevě.
  Ovesné cukroví
  200 g tuku, 150 g kokosové moučky, 60 g ovesných vloček, 1 PL drobně nakrájeného kandovaného ovoce, 1/2 sáčku skořicového cukru, 2 PL smetany ke šlehání, 1 vejce, čokoládová poleva.
  Kousky tuku smícháme s kokosovou moučkou, vločkami, kandovaným ovocem, skořicovým cukrem, vejcem, smetanou. Zpracujeme těsto a necháme ho chvíli odležet. Na plech vyložený pečícím papírem klademe lžičkou hrudky a ty pečeme ve středně vyhřáté troubě dorůžova. Po vychladnutí je částečně máčíme v čokoládové polevě a necháme ztuhnout. 
 Poznámka: 1 hrnek = čtvrtlitráček, 1 balíček ořechových jader = 100 g, 1 balíček rozinek = 100 g, 1 tabulka čokolády = 100 g, 1 kostka másla = 250 g, 1 balíček vanilkového cukru = cca 25 g 1 balíček prášku do pečiva = cca 13 g.  |  
| Více ... |  
| Vložil: Peťa & Ivka dne 19.10.2004 | | Bez komentářů | Přidej komentář |   |  
 
	
	
	 | 
	 
	
 |  
|  Cukroví - vánoční klasika | Vánoční recepty |   
 |  
Vánoční perníčky *************** 400 g  hladké mouky 1  prášek do perníku 100 g  moučkového cukru 1  celé vejce 1  žloutek 150 g  tekutého medu 3-4 lžíce mléka kůra z jednoho citronu, vejce na potření, pečící papír na plech 
cukr, vejce, žloutek utřeme, přidáme tekutý med, citronovou kůru, postupně mouku smíchanou s práškem do pečiva a mléko. Dobře vypracovat (začátek dělám v míse, potom na vál a mňágat, mňágat a mňágat), nechat přes noc uležet v ledničce, druhý den vykrajovat tvary. Na plechu ještě neupečené zdobíme sušeným ovocem a oříšky. Já používám mandle, lískáče, vlašské ořechy a hrozinky. Před upečením potřít rozšlehaným vajíčkem. Potom ještě jednou potřít asi v půlce pečení, pěkně zezlátnou.  Jinak se může péc klasicky a zdobit bílou cukrovou polevou (sníh z bílků + cukr)   Ořechové rohlíčky vyfukované *************************** 200 g  polohrubé mouky 400 g  moučkového cukru 250 g  tuku 250 g  mletých ořechů troška kypřícího prášku do pečiva 
Uděláme těsto, nejlíp nechat přes noc v ledničce. Kousky těsta dáváme do formiček, ale ne do kepečka, spíš na plitko. Pečeme pomaloučku v troubě tak 120-150 st. Po upečení jsou křehké. Po vychladnutí ztuhnou to tím cukrem.  Při první várce, formičku vysypu moukou. Při dalších už ne. Po vytažení z trouby dám formičky pryč z plechu, těstem dolů a zakryji je vlhkou utěrkou. Potom jdou líp vyklepnout. Tohle je trošku mrcha těsto, tak si vždycky (rok od roku) zkouším pár formiček upéct a přidávám nebo ubírám teplotu. Záleží na tuku. Když se peče moc z prudka tak se rychle nafouknou a potom se propadnou. S tímto si fakt vyhrát. Ale jsou strašně moc dobré, nejoblíbenější našeho tatina.  
Kokosky ******** 4  bílky 80 g  krupicového cukru 200 g  moučkového cukru 150 g  kokosu 20g  polohrubé mouky 
Usleháme sníh, do něj všleháme krupicový cukr a potom moučkový cukr. Nádobu se sněhem postavíme do vodní lázně  (hrnec na hrnec) s vařící vodou a na malém plameni šleháme metličkou dokud sníh není prohřátý. Sundáme z lázně a po částech přidáváme kokos a mouku. Odstavíme a šleháme (mícháme vařechou ) do vychladnutí. Nejlíp na balkoně, aby to chládlo rychle a vy si neodrovnaly před svátkama ruky. Na plech vyložený pečícím papírem stříkáme malé kopečky a pečeme (sušíme) v mírně vyhřáté troubě 150 st. až kokosky zrůžový. V orginále mám napsané, že se marmeládou lepí na linedké kolečka. U nás nelepíme, jíme samotné.  
   |  
| Více ... |  
| Vložil: Peťa & Ivka dne 19.10.2004 | | Bez komentářů | Přidej komentář |   |  
 
	
	
	 | 
	 
	
 |  
|  Cukroví - vánoční klasika II. | Vánoční recepty |   
 |  
Vanilkové rohlíčky: **************** 300 g  hladké mouky 40   g  mletého cukru  200 g  tuku 100 g  mletých ořechů 2  žloutky 
Ze všeho uděláme těsto a potom z kousků těsta tvarujeme rohlíčky. Pečeme a ještě teplé obalujeme v moučkovém cukru s vanilkou. 
Linecké - klasika *************** 250 g  hladké mouky 100 g  moučkového cukru 140 g  másla 3  žloutky 
Uděláme těsto a potom vykrajujeme tvary. Po upečení spojujeme dva tvary k sobě marmeládou.  Z lineckého nejraději dělám kytičky, nebo srdíčka. Polovina je plná, druhá je s otvorem. Ještě před slepením  ty děrované pocukruju a až potom slepím.  
Myslivecké knoflíky ****************** Použije se linecké těsto.  vykrajujeme kytičky (hvězdičky), přeneseme na plech, a ještě na neupečené dáváme ořechovou nádivku (sníh ze 3 bílků, 200 g moučkového cukru, 200 g mletých ořechů) Nádivku dáme do pytlíku, ustřihneme rožek a na každý tvar do prostředka prcneme trošku. Navrch zapíchneme hrozinku. Moc pěkně to vypadá.  
Ořechové tlapky ************** 150 g   hladké mouky 1/2 lžičky prášku do pečiva 60 g  mletých ořechů 70 g  moučkového cukru trochu skořice 100 g  tuku 1  celé vejce 
Opět ze všeho těsto. Dáváme do formiček a pečeme na 150 st. Upečené obalujeme v moučkovém cukru s vanilkou 
Žloutkové tyčinky přes strojek *************************** 400 g  hladké mouky 100 g  cukru 3  uvařené žloutky na tvrdo najemno nastrouhat 240 g  tuku 
mouku smícháme s nastrohaným žloutkem, přidáme ostatní a uděláme těsto. Potom přes masový mlínek s tvořítkem uděláme tyčinky dlouhé asi 4 cm (široké 2 cm). Upečeme. Spojujeme dvě tyčinky k sobě marmeládou a oba konce namáčíme v čokoládě. U nás toto cukroví ve větší velikosti prodává normálně v cukrárně. Pokud nemáte to tvořítko na mlínek, to těsto ja fakt dobré, strašně dobře se s tím dělá. Tak dávejte kousek těsta do formičky a vyklepnout na plech. Je to makačka, ale i tak to jde. Dělávám to tak do formiček rohlíčků nebo mušliček. 
   |  
| Více ... |  
| Vložil: Peťa & Ivka dne 19.10.2004 | | Bez komentářů | Přidej komentář |   |  
 
	
	
	 | 
	 
|
   Články 1 až 9 z 9  | 
 |