Deníky Fotoalba Recepty Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Deník - Recepty


[<<Předchozích 50] Články 5160 z 63 [Dalších 3 >>] 
 kuřátko- Recepty

jeden recept na kuřátko:
potřebuješ plechovku piva - tu menší, trochu upiješ a nebo uliješ:-)) - přidáš do piva sůl(velmi opatrně:-) - strašně to začně pěnit), nějaké ostré koření, klidně, 2-3 papričky chilli, kuře osušíš, osolíš zvenku, opepříš (nebo třeba potřeš grilovacím koření) a oolejuješ a posadíš (narazíš) na tu plechovku a dáš péct  na plech (někdy je lepší ten plech polít trochou vody, protože to smrdí - kolegyně mi doporučovala dát to místo na plech jenom na keramický talíř, že je to pak super. Vyžaduje trochu šikovnosti, rádo to kuřátko padá - je kluzké a na té plechovce vratké:-)) Dáš péct. Výsledek: nádherně křupavé kuře - jakoby ogrilované a vevnitř úžasně šťavnaté (to pivo jde nahoru a krásně to provlhčí), prostě paráda..., fakt to nemá chybu

Více ...
Vložil: Jity+Beru6/05,Sofi5/08 dne 8.5.2005| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 kuře s citrónem- Recepty

Kuře s citrónem

1 kuře, rozmarýn (nebo jiné bylinky podle chuti - petrželku, pažitku, libeček, ale ten rozmarýn to moc hezky navoní - samozřejmě je lepší čerstvý, ale sušený může být taky - stačí ho pár snítek) - bylinek opravdu hodně - tak 3 hrsti, olivový olej, máslo, 1 citrón, sůl, pepř, slaninka

Citrón pečlivě omyjeme, osušíme a několikrát propíchneme vidličkou. Kuře zevnitř i vně osolíme, potřeme olejem, do břišní dutiny vložíme citrón a bylinky a třeba i kousky slaniny. Pod kůži na prsou dáme osolené  máslo s bylinkami. Svážeme nohy kuřete, vložíme do trouby a pečeme asi 90 minut. Lehce podléváme.

Více ...
Vložil: Jity+Beru6/05,Sofi5/08 dne 8.5.2005| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Křehký tvarohový koláč- Recepty

Podvozek: 25 dkg polohrubé mouky 10 dkg cukr krupice 15 dkg tuku (dávám máslo, je to voňavější) 1 vejce 1 vanilkový cukr 1/2 prášku do pečiva. Zpracujeme těsto a na vysypaný a vymazaný plech ho namačkáme. Na to přijde směs: 50 dkg tvarohu 1/2 l mléka 15 dkg cukr krupice 1 vanilkový pudink 1 vanilkový cukr 1 dl oleje (může být i méně máte-li tučný tvaroh) 1 vejce. Nalijeme na těsto. Pečeme ve středně vyhřáté troubě. Při dávání do trouby, dáváme pozor, abychom tím neklepli. Koláč je hotový, když jsou okraje mírně nazlátlé. Ten vršek nemusí být úplně tuhý, ztuhne díky pudinku, když vychladne.

Více ...
Vložil: lydushe + 3 háďata dne 7.5.2005| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Polévky- Recepty
Tak tyhle polévky se u nás v posledních měsících vaří nejčastěji a mají úspěch (aspoň u nás dvou a bříška :-)

Štědrovečerní polévka pro ty, co nemají rádi ryby

 

1 mrkev, 1 petržel, menší cibuli, kousek celeru, polévkovou lžíci hub (nejlepší jsou čerstvé nebo mražené, ale jinak můžou být i sušené přinejhorším žampióny z konzervy), 1,5 l vody, malou lžičku soli, 3 kuličky nového koření a 2 veliké brambory nasekané na kostičky vaříme až jsou brambory měkké. (lze přidat i hrášek, malé kousky květáku apod.)

Polévkovou lžíci sádla a 1 najemno nastrouhanou mrkev mírně opražit, přidat 1 lžíci hladké mouky, po nažloutnutí vlijeme do polévky a přidáme trochu vegety.

 

Falešný vývar s nudlemi

 

Na nudle uhněteme těsto z hrsti hrubé mouky a 1 vejce (chce to hodně trpělivosti, dost se to lepí. Když tak přidejte víc mouky a nechte to trošku odstát a tuhnout), vyválíme na tenko a nakrájíme (nejl.na mlýnku) na tenké nudle.

Na sádle do červena osmahneme nasekanou cibulku, zalejeme vodou, přidáme mrkev, petržel, celer, nové koření, cibuli, pár stroužků česneku, sůl, pepř a 1 kostku masoxu. Až je polívka povařená scedíme ji, mrkev nasekáme a vrátíme do polívky, vhodíme nudle a povaříme cca 2 minuty.

 

Česneková polévka

 

200 g oloupaných brambor, kmín, 1 kostka masoxu, několik stroužků česneku, 4 lžíce oleje, sůl, pažitka, 1 – 2 krajíčky tmavého chleba

Brambory opláchneme, nakrájíme na kostky, zalijeme horkou vodou, přidáme kmín, masox a vaříme do měkka. Česnek oloupeme, prolisujeme, přidáme k bramborám i s olejem, dosolíme a doplníme opláchnutou a nadrobno nakrájenou pažitkou (lze i sušená), už nevaříme.

Chléb nakrájíme na kostičky, které nasucho opečeme a podáváme zvlášť.

 

Bramborová s krupkami

 

1,4 l vody, 60 g krupek, 3 brambory, celerová nať nebo libeček, sůl, kmín, česnek, majoránka, 40 g másla, petrželka

Vyprané krupky dáme vařit do poloměkka. Potom k nim přidáme na kostky nakrájené brambory, celerovou nať a dovaříme. Ochutíme česnekem utřeným se solí, majoránkou, petrželkou a zjemníme kouskem čerstvého másla.

 

Více ...
Vložil: nikolice + Viktorka (15.6.05) dne 15.4.2005| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 pirožky plněné mletým masem- Recepty

těsto:

300g polohrubé mouky, 1/2 lžičky prášku do pečiva, 1/2 lžičky soli, 80g měkkého másla, 1 vejce, 1/8l kyselé smetany

náplň:

2 cibule, stružek česneku, 100g žampionů, 2 lžíce másla, 300g mletého masa, 1 vejce, sůl, pepř

 

Příprava

Mouku, prášek do pečiva a sůl v míse promíchejte. Přidejte máslo, vejce, smetanu a vymíchejte hladké těsto. Přikryjte je a nechte odpočinout. (tak 45minut, klidně v ledničce).

Oloupanou cibuli a česnek nakrájejte na kostičky, čisté houby na plátky, které pak drobně nasekejte. Máslo zpěňte při střední teplotě, cibuli, česnek a houby 2 minuty duste a přidejte k mletému masu. Do hmoty zapracujte bílek, osolte a opepřete.

Těsto vyválejte do tloušťky 3mm, vykrojte kolečka o průměru asi 8cm. Na každé dejte trochu náplně, přeložte v půli a okraje přitlačte. Pirožky potřete rozkvedlaným žloutkem. Pečte v troubě předehřáté na 200°C asi tak 20minut.

Plnit se to dá čímkoliv .... klasika je právě mletý maso nebo zelí, ale dá se nacpat cokoli ... sýr, špenát .... všelijaké zbytky!!

Více ...
Vložil: Lucka, ročník 73 dne 9.4.2005| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Domácí chleba- Recepty

Domácí chléb

Kvásek: ¼ chleba ze 2kg(střídku vydlabat), ¼ vlažné vody, 2 kostky cukru, 5dkg droždí

Těsto: 1kg hladké mouky, 3-4 lžičky soli, 3-4 lžičky kmínu, 1 lžička anýzu, ¼-1/2 l vlažné vody

 

Z chleba, vody a kvasnic uděláme kvásek a necháme 15 minut kynout. Přidáme mouku a ostatní přísady, proděláme těsto, z kterého uděláme bochánek a dáme na silně vysypaný plech hladkou moukou. Necháme 30 minut kynout, potřeme vejcem a pečeme v předem vyhřáté troubě 20 minut na plno a pak na minimum něco přes hodinu. Celkem asi 1,5 hodiny. Po upečení 2x potřeme vodou a zabalíme do 2 utěrek a necháme vychladnout.

 

Já třeba anýz nedávám, na mě je docela aromatickej, ale doma jsme to dělali vždycky s ním, tak je na vás.

 

Více ...
Vložil: Lucka, ročník 73 dne 15.3.2005| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Kuře s nádivkou- Recepty

1celé kuře,20dkg nivy,20dkg anglické slaniny,sůl,kmín

Nivu a anglickou slaninu nakrájíme na kostičky a nacpeme do břišního otvoru kuřete,poté zašijeme nebo spíchneme jehlou,aby nádivka nevypadla.

Kuře osolíme, posypeme kmínem,dáme na pekáč,podlijeme a upečeme.Během pečení se může potírat rozpuštěným máslem.

 

Více ...
Vložil: elvík a tři čertíci dne 12.2.2005| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Sladké recepty s trochou alkoholu- Recepty

KOŇAKOVÁ BÁBOVKA

 

5 vajec, 200 g cukru, 1 vanilkový cukr, 250 ml vaječného koňaku, 250 ml oleje, 300 g polohr. mouky, 1 prášek do pečiva, 2 lžíce kakaa, 1 lžička mleté kávy, tuk a hrubá mouka na formu

Poleva:

1 žloutek, 200 g cukru, 2 – 3 lžíce vaječného koňaku

 

Nejprve žloutky oddělíme od bílků. Z bílků vyšleháme tuhý sníh. Žloutky utřeme s cukrem a vanilkovým cukrem do pěny. Přidáme vaječný koňak, olej, polohrubou mouku a prášek do pečiva. Nakonec do těsta zlehka vmícháme sníh.

Oddělíme jednu třetinu těsta a zamícháme do ní kakao a lžičku mleté kávy.

Do vymazané a hrubou moukou vysypané formy nalijeme část světlého těsta, na něj dáme tmavé těsto, které opatrně lžící protáhneme světlým těstem, a nakonec opět světlé těsto.

Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme při 180°C asi 45 minut.

Cukr s koňakem a žloutkem utřeme na hustou polevu. Je-li poleva příliš řídká, přidáme cukr. Polevou přelijeme povrch bábovky. Bábovka by měla být vlahá, aby poleva lépe zaschla.

 

CUKROVÍ Z VÍNA

 

250 g tuku na pečení, 250 g hladké mouky, 5 lžic bílého vína, mouka na vál, tuk na potření plechu, moučkový cukr s vanilkou na obalení

 

Hladkou mouku prosijeme na vál, přidáme změklý tuk, pět lžic vína a vypracujeme vláčné, hladké těsto.

Vložíme jej asi na půl hodiny do chladničky a necháme odležet. Pak těsto na vále posypaném moukou rozválíme na plát silný asi 2 mm. Pomocí tvořítek nejrůznějších tvarů z něj vykrájíme cukroví, které pak položíme na potřený plech. Pečeme v předehřáté troubě asi 15 – 20 minut při 170°C.

Ještě teplé obalujeme v moučkovém cukru s vanilkou.

 

FALEŠNÉ TIRAMISU (Tomášek ho má daleko raději než originál)

 

4 sýry Lučina (raději 6), 2 žloutky, 10 dkg ml. cukru, 1 šlehačka – ušlehat se ztužovačem šlehačky.

V silné vychladlé kávě namáčíme piškoty a pokapeme je rumem.

Do formy (může být umělá obdélníková mísa) dáme vrstvu pokapaných piškotů, nalejeme polovici krému, pak zase piškoty a zbytek krému.

Tiramisu dáme vychladnout do lednice. Před podáváním posypeme hodně kakaem nebo grankem.

 

Více ...
Vložil: nikolice + Viktorka (15.6.05) dne 8.2.2005| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Buchty- Recepty

Bábovka s tvarohem od Senedry

Na těsto:
¼ kg másla nebo Hery
¼ kg měkkého tvarohu ( nejlépe v kostce)
¼ kg cukru krupice
¼ kg polohrubé mouky
1 prášek do pečiva předehřáté trouby. Pečeme ve středně+ vyhřáté troubě asi 45 minut. Po upečení bábovku vyklopíme.
5 vajec
Dále:
Olej a mouka na vymazání a vysypání formy. Oříšky, rozinky, strouhaný kokos nebo kakao na dochucení.
Postup:
V míse utřeme rozměklé máslo s cukrem, pak přidáme žloutky. Po vypracování zapracujeme tvaroh. Dále vmícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva a na závěr lehce vmícháme sníh ušlehaný z bílků. Pozor – těsto je poměrně tuhé, asi jako krém.
Část těsta lze obarvit kakaem, mohou se přidat rozinky, oříšky ( celé i strouhané), strouhaný kokos…
Těsto přendáme do vymazané a vysypané formy ( můj tip – vysypávám ji strouhaným kokosem), nahrneme k okrajům a dáme péct do středně vyhřáté trouby. Pečeme cca 45 minut. Ještě horkou bábovku vyklopíme, můžeme pocukrovat nebo použít polevu.
Moje varianta – strouhané lískové oříšky nebo strouhaný kokos...

 

MARGOT buchta od Senedry

2hrnky polohrubé mouky, 2hrnky cukru moučka, 1hrnek mléka, 1Prdopeč, 2žloutky, 2bílky-našlehat sníh, 6lžic oleje, 1 Margot čokoláda (větší, ne ta malá tyčinka), rum a čoko poleva podle chuti
Postup:
Margot nahrubo nastrouháme (předem dát do lednice, jde to pak lépe)přidáme k ostatním surovinám a připravíme těsto, vlijeme na vymaštěný a strouhankou vysypaný plech a upečeme (cca 150oC až nelepí na špejli). Ještě teplou zakapeme rumem a ozdobíme čoko polevou (stačí cik-cak :o) Je krásně voňavá.

 

Opravdu dobrá bábovka od Adámků

Do jedne misky dej 6 bilku a do druhe velke 6 zloutku. Bilky vyslehej do snehu a chvili nechej. Zloutky smichej s 280gcukru a jednou kostkou masla nebo ja davam Zlatou Hanu. Slehej dlouho az do bela. PAk pridej vanilkovy cukr, prasek do peciva a 2 dcl vlazneho mleka. zase slehej a nakonec pridej 360g polohrube prosite mouky. A slehej tak 15 minut. PAk jemne vloz ty bilky a pulku vlij do vymazane a vysypane formy. Pridej kakao, davam podle toho, jak cokoladove to chci a zas vyslehej a nalij do formy. Dej do vyhrate trouby. NA zaceatek mam troubu na 200, jakmile babovka vzejde, snizim na 175 a pec cca 50 min. To musis odzkouset, zalezi, jak ti pece trouba.

A pak jeste jeden moooc dobry a jenoduchy recept.
Vymaz a vysypej velky plech. V jedne nadobe smichej 2 cervene tvarohy z krabicky s vanilkovym pudingem a 2 vanilkovymi cukry.
Do druhe misky dej 5 vajicek, 250g cukru a 250g polohrube mouky. Vyslehej do bela. Pak pridej tu tvarohovou smes, nalij na plech, pridej jakekoliv ovoce, ja davam ted treba zmrazene boruvky, maliny, jahody, v lete tresne, merunky ...... co chces, posypej posypkou - kousek masla a mlety cukr -udekej z toho sypkou hmotu a posypej tim to ovovce a pec cca 30 - 45 minut. Zas zalezi na troube. JA pecu na 175C.

Více ...
Vložil: Lucka, ročník 73 dne 7.2.2005| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Masíčko od Marrti- Recepty

400g libového vepřového (krůtí, králičí, kuřecí) masa (já jen krůtí nebo kuřecí)
2 celá vejce
4 menší cibule
1 lžíce magi
1 lžíce sojové omáčky
1 lžíce worcestrové omáčky
3 lžíce škrobové moučky(Solamylu)
4 lžíce oleje
1/2 lžičky pepře
1 lžička sladké papriky
1 lžička pálivé papriky
1 lžička kari
1 lžička soli

Maso nakrájíme na kostky 1x1cm, cibuli na kolečka, ingredience, vše promícháme a necháme uležet v lednici jeden den. Potom vytvarujeme placičky a usmažíme je na oleji z obou stran. Podáváme s chlebem nebo bramborami.

Já je nabírám naběračkou a upravuju na placky až na pánvičce. Dávám k tomu opekáné brambory nebo hranolky

Více ...
Vložil: Lucka, ročník 73 dne 7.2.2005| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
[<<Předchozích 50] Články 5160 z 63 [Dalších 3 >>] 
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.