|
Deník RECEPTY nejen pro dospělé
[<<Předchozích 90] Články 91 až 100 z 126 [Dalších 26 >>]
|
| Jak upravit avokádo... | RECEPTY |
|
| 2 porce Avokádo, bohatě stačí 1
Konzerva tuňáka nebo sardinek
Půl konzervy kukuřice
Citrónová šťáva
Light majonéza
- avokádo a tuňáka/sardinky nakrájíme na kostičky, přidáme propláchlou kukuřici, pokapeme citrónem a spojíme majonézou. Osolíme a opepříme dle chuti.
Já to dělám obměněný a ve větším (jsme žrouti :-)) , přidávám kousek salátové okurky na kostičky (nebo půl papriky…zíleží, co je doma), pár oliv na ¼, 2 větší zavařený okurky nebo naloženou papriku (na kostičky).
Zakapu citronem, osolím, opepřím, dám lžičku kari, půl lžičky zázvoru (buď koření ebo nastrouhanýho), lžíci medu, lžíci hořčice, lžíci oleje a cca 200g bílýho jogurtu a zamíchám.
Obojí je výborný s otoustovaným toustovým chlebem :-)
|
| Více ... |
| Vložil: Správcová duben04 dne 8.2.2005 | | Bez komentářů | Přidej komentář |  |
|
|
| Netradiční KAPR od Petry | RECEPTY |
|
Kousky kapra osolíme, posypeme sladkou a pálivou paprikou, položíme na pekáč, přidáme nové koření, černý celý pepř a bobkový list (vše dle chuti každého) a nakrájíme na 1 kapra cca 2 cibule na kostičky a posypeme kapra a přidáme cca 3/4 kostky másla (případně dle potřeby víc).
Pekáč vložíme nepřikrytý do rozpálené trouby na 250 stupňů a pečeme cca 25-30 minut zprudka (při těch 250 stupních, aby se kapr nevařil!!). V průběhu pečení kapra 1x otočíme a případně přidáme máslo, NEPODLÉVÁME VODOU!!!
Jako příloha jsou nejlepší vařené brambory.
Dobrou chuť. |
| Více ... |
| Vložil: Petra,Kájík 04/04,Honzík 11/06 dne 5.2.2005 | | Bez komentářů | Přidej komentář |  |
|
|
| Tvarohove rezy od Alili | RECEPTY |
|
35 dkg hladké mouky 20 dkg Hery 8-10 dkg moučkového cukru + vanikový cukr 1 žloutek
Těsto necháme asi 1 hodinu odpočinout v lednici.
Náplň: 3x plnotučný tvaroh 50 dkg Hery nebo másla 50 - 100 dkg cukru (podle chuti) 3 žloutky a 4 bílky (nešlehíme sníh) rozinky, oříšky, kum (nebo nakrajené ovoce)
Našlháme tvaroh, přidáme tekuté máslo, cukr, rum + ostatní přísady. 2/3 těsta rozválíme na pech, z 1/3 uděláme drobenku nahoru (nastrouhat na hrubem struhadle, ne klas. drobenka), můžeme přidat jeden vanilkový cukr, lžíči polohrubé mouky a mleté oříšky. Pečeme v středně vyhřáté troubě. Jakmile se objeví nahnědlé kopečky, je upečeno. Necháme zcela vychladnout, aby řezy při krájené nespadly. Dalsi tipy:
Drobenka je lepší z polohrubé, těsto z hladké... Dají se udělat třeba mřížky, mě se osvěčila drobenka, ale přidávám tam vanilkový cukr a polohrubou moku - s oříšky to nemá chybu. Původní varianta byla dva plásty těsta a mezi tím tvaroh, ale tohle mi připadá nadýchanější.
V sezóně to vyzkouším i s čerstvým ovocem, na podzim jablka + oříšky - mňam!! |
| Více ... |
| Vložil: Sugar+3 dne 28.1.2005 | | Bez komentářů | Přidej komentář |  |
|
|
| Napady na snidane pro miminka | RECEPTY |
|
Boruvkovy jogurt
½ hrnecku cerstvych nebo rozmrazenych boruvek
1 hrnecek bileho jogurtu
¼ hrnecku varenych ovesnych vlocek
vse smichej v mixeru do pozadovane jemnosti. Lze skladnit v lednice ne dele nez 2 dny.
Doporuceno pro deti 10 mesicu a starsi.
Svestkova-bananova ryze
1 zrala svestka, omyta, odpeckovana a oloupana
1 zraly banan
1 hrnecek barene hnede ryze
vse smichat v mixeru do pozadovane jemnosti. Podavat teple.
Doporuceno pro deti od 7 mesicu.
Brosko-bananove ovesne vlocky
1 zrala broskev, oloupana a vypeckovana
1 zraly banan
1 hrneckem varenych ovesnych vlocek
vse smichat v mixeru do hladka. Podavat teple.
Doporuceno od 7 mesicu.
Ovocny kompot
¼ cerstve broskve, oloupane
¼ cerstve hrusky,oloupane
4 kolecka bananu
2 lzice jablecneho dzusu
vse dat do hrnce a za mirne teploty povarit 10-15 minut. Nechat vychladnout, rozmixovat na pozadovanou jemnost a podavat. Cerstve ovoce lze nahradit kompotovanym bez cukru.
Doporuceno do 7 mesicu.
Tropicka pochoutka
½ zraleho avokada
½ zraleho bananu
¼ hrnecku bileho jogurtu
vse rozmixovat do pozadovane jemnosti.
Doporuceno do 8 mesicu. |
| Více ... |
| Vložil: Stepanka, Ondra & Alex dne 26.1.2005 | | Bez komentářů | Přidej komentář |  |
|
|
| Gratinované brambory se špenátem | RECEPTY |
|
cca 1,5 kg brambor (podle velikosti pekáče či zapékací misky)
listový špenát (ne protlak)
cibule
zakysaná smetana
cca 15 dkg tvrdého sýra
česnek, sůl, kmín, máslo na vymazání zapékací místnosti
V kastrůlku usmažíme nakrájenou cibulku do zlatova, přidáme špenát a trochu povaříme - v podstatě jen do rozmrznutí. Můžeme trochu osolit a klidně dát i česnek.
Brambory nakrájíme nejlépe na robotovi na co nejtenčí plátky (v podstatě jsem je měla skoro průhledné) a začneme skládat do zapékací mísy vymazané máslem - vrstva brambor, posolit, pokmínovat, dát nakrájený česnek, vrstva špenátu, vrstva brambor, posolit, pokmínovat, zasypat strouhaným sýrem a zalít smetanou, zase vrstva brambor... atd. atd. končí se se vrstvou brambor, která se opět zaleje smetanou a zasype sýrem.
Přiklopené to nechám cca 30 minut péct při 200 C, pak ještě sundám víko a nechám vytvořit kůrčičku cca 10 minut. Prostě, aby ty brambory byly měkké :-)
Je to naprostá mňamka!
|
| Více ... |
| Vložil: Baruschka dne 26.1.2005 | | Bez komentářů | Přidej komentář |  |
|
|
| Levný a výborný krém do dortů | RECEPTY |
|
| a hlavně se nikdy nesrazí! :-) 1/8 mléka
1 lžíce kakaa (může být i víc, podle chuti)
3 lžíce cukru
1 vrchovatá lžíce hladké mouky
1 žloutek
vše smíchat a přes sítko přecedit do kastrůlku. Míchat, dokud nezhoustne, poté míchat do vychladnutí.
Utřít 1/8 másla se 4-5 lžícemi cukru a do toho postupně vmíchávat vychladlou směs.
Mňam! Možno použít na dorty, srnčí hřbety, oplatky... |
| Více ... |
| Vložil: Baruschka dne 20.1.2005 | | Bez komentářů | Přidej komentář |  |
|
|
|
2 hrnky hladké mouky
2 lžičky prášku do pečiva
1 sáček vanilkového cukru
1 hrnek mléka
1 vejce
3 lžíce oleje
špetka soli
1 hrnek ovoce
0,5 hrnku cukru krupice
V míse smícháme 2 hrnky hladké mouky, půl hrnku cukru krupice, 2 lžičky prášku do pečiva, špetku soli a sáček vanilkového cukru. Do druhé misky nalejeme hrnek mléka, 3 lžíce oleje, přidáme 1 vejce a rozšleháme. Přidáme 1 hrnek čerstvého nebo mraženého ovoce. Obsah této misky vlijeme do mísy a velmi rychle vše spojíme (těsto bude řídké, nevypracované). Vlejeme do formiček na muffins nebo na plech a pečeme ve středně vyhřáté troubě 20 minut.
Bulíkův dodatek: Místo ovoce tam lze naházet cokoliv - sekané oříšky, kousky rozlámané čokolády, rozinky, podle fantazie a stavu spíže. Na hladké mouce se taky trvat nemusí, oni Angláni stejně mouku nerozlišují, dá se to udělat i z polohrubé. Rozšlehání klidně vynechejte, stačí dobře promíchat vidličkou. Výsledek je takový typicky anglosaský dezert, těžší, vlhká, ale úžasně žvachlavá buchta. Mňam.
|
| Více ... |
| Vložil: Bulik dne 9.1.2005 | | 1 komentář | Přidej komentář |  |
|
|
|
150g strouhané čokolády*
150g mletých oříšků*
150g rozinek*
50g moučkového cukru*
50g medu*
2dcl rumu
vanilkový cukr*
drcené dětské piškoty*
strouhaný kokos
Rozinky drobně nasekáme a na 1 den naložíme do rumu. Pak smícháme suroviny u nichž jsou * , piškotů dáme tolik, aby se nám ze směsi dobře dělaly kuličky (když rozinky přecedíme, je potřeba míň, když je dáme do směsi i se zbytky rumu, je potřeba víc). Ty pak obalíme ve strouhaném kokosu.
|
| Více ... |
| Vložil: Správcová duben04 dne 8.12.2004 | | Bez komentářů | Přidej komentář |  |
|
|
|
| nepracné, dobré 50g másla
20g moučk. cukru
1 vanilkový cukr
50g strouhaného kokosu
150g piškotů
2-3 lžíce rumu
Mandle
+ strouhaný kokos na obalení
Rozměklé máslo třeme s moučk.cukrem do pěny, přidáme kokos, mleté piškoty a rum. Prohněteme. Z hmoty děláme kolem madlí kuličky, ty pak obalíme v kokosu
|
| Více ... |
| Vložil: Správcová duben04 dne 8.12.2004 | | Bez komentářů | Přidej komentář |  |
|
|
|
| rychlý a dobrý 4 oplatkový korpusy*
200g sušeného mléka*
1dcl teplé vody*
1 změklé máslo*
cukr moučka
Mandle
Kokos + vanilk. cukr na obalení
Oplatky rozdrtíme a se surovinama s * uděláme směs, kterou přihustíme moučkovým cukrem. Mandli obalime ve směsi a a vyválíme v kokosu s vanilk. cukrem (3-4:1)
|
| Více ... |
| Vložil: Správcová duben04 dne 8.12.2004 | | Bez komentářů | Přidej komentář |  |
|
|
[<<Předchozích 90] Články 91 až 100 z 126 [Dalších 26 >>] |
|