|
Deník RECEPTY nejen pro dospělé
[<<Předchozích 30] Články 31 až 40 z 126 [Dalších 86 >>]
|
|
|
| Vánočka do pekárny | RECEPTY |
|
VÁNOČKA
200 ml mleka, 450 g polohrube mouky 1,5 CL inst.drozdi, 100 g cukru krupice, 1 vanilkovy cukr, 1 CL soli, 3 zloutky, 2 CL citronove kury, spetka muskatoveho orisku, 200 g masla nebo hery rozpustene, 60 g rozinek.
Program 1 klasik, kurka svetla, chlebik velky. |
| Více ... |
| Vložil: Trollik, Ajka 3r+ Matýsek 1r. dne 31.7.2006 | | Bez komentářů | Přidej komentář |  |
|
|
| kuřecí křídla na bramborách | RECEPTY |
|
| můžete dát samozřejmě i např. stehna 750 g kuř. křídel, sůl, pepř, ml.červená paprika, 2 stroužky česneku, 1 cibule, 150g slaniny, 500g brambor, kmín, 150ml zelenin.vývaru
křídla osolíme, opepříme a potřeme prolis.česnekem. Brambory oškrábeme, rozkrájíme a rozložíme do vymaštěného pekáče. Osolíme, okmínujem a posypem nakrájenou cibulí a podlijem vývarem. Na brambory potom položíme křídla, obložíme kostičkama slaniny a upečeme.
přeji dobrou chuť! |
| Více ... |
| Vložil: Rybka, kluci 2/00, 4/04, 8/07 dne 11.4.2006 | | Bez komentářů | Přidej komentář |  |
|
|
| Francouzské jablkové koláče | RECEPTY |
|
lístkové těsto
jablka (mně stačily 2)
drcené piškoty
troška másla – rozpustit
Troubu předehřejte na 2200C.
Listové těsto rozdělte na půlky, každou vyválejte a podle dezertního talířku vyřežte čtyři kola, z druhé půlky taky čtyři.
Jablka oloupejte, odstraňte jádřinec a nakrájejte na velice tenké plátky.
Kola z těsta položte na plech, na každé kolo nasypte 1 lžíci piškotů a po obvodu naskládejte dokola jablečné plátky, jakoby do květinky. Potřete rozpuštěným máslem.
Koláčky pečte 15 minut, před podáváním je můžete posypat trochou moučkového cukru.
V tom receptu to ještě horké potírají roztopenou pomerančovou zavařeninou, tu já nemám. |
| Více ... |
| Vložil: Jurina, 2 děti (07/02, 04/04) dne 9.3.2006 | | Bez komentářů | Přidej komentář |  |
|
|
|
Starý slovenský recept - kysané zelí ochucené protlakem je zapékané s brambory a uzeným bůčkem.
Šarišské zelí
Ingredience:
Postup:
Bůček uvaříme téměř doměkka. Cibuli osmahneme na části sádla, přidáme nakrájené zelí a protlak. Vmícháme nakrájený bůček a na kostky nakrájené zpola uvařené brambory, ochutíme solí, cukrem a kmínem. Zahustíme jíškou ze zbytku sádla a mouky. Vložíme do vymazaného a vysypaného pekáče a upečeme doměkka. Nakonec přelijeme smetanou a rozškvařenou slaninou a necháme prohřát.
|
| Více ... |
| Vložil: Pavlinda, 4/04, 2/07 dne 9.3.2006 | | Bez komentářů | Přidej komentář |  |
|
|
|
Rychly citronovy cheescake s ovocnou polevou
NA "TESTO":
100g masla
225g susenek (ne moc sladkych, v originale digestive biscuits)
1 a pul lzice hnedeho cukru
NA NAPLN
150ml citronove stavy (asi 4 mensi citrony)
225g Philadelphie nebo jineho podobneho syra
100g jemneho krystalu
200g creme fraiche (neco mezi mascarpone a kysanou smetanou)
NA POLEVU
3 lzice citronove stavy
50g jemneho krystalu
150g ovoce (boruvky, maliny..)
POSTUP
1.rozehrate maslo smichejte s rozmixovanymi susenkami a cukrem. Rozprostrete lzici do dortove formy (prumeru 20 centimetru) a umackejte na dno a strany. Dejte do lednicky na 20 minut.
2.nastrouhejte kuru z jednoho citronu a pridejte syr a cukr, michejte dohladka. Potom pomalu pridavejte stavu z citronu a nakonec creme fraiche, ktery vmichejte velmi jemne. Kremem naplnte formu s "testem" a nechte ulezet min. 2 hodiny.
3.na polevu nalijte stavu z citronu do kastrulku s cukrem a zahrivejte do rozpusteni krystalu. Pridejte ovoce a varte 1 minutu. Nechte vychladit a prelivejte pres jednotlive porce.
Tenhle recept pocita trochu s tim, ze jste zvykli na stiplavejsi chute, ja bych pridala do kremu trosku vic cukru. Ale i to puvodni mnozstvi se rozhodne da snist.
Je nejlepsi odlezeny alespon 8 hodin, i kdyz se puvodne udavaji 2 hodiny. |
| Více ... |
| Vložil: Lenelka dne 19.2.2006 | | Bez komentářů | Přidej komentář |  |
|
|
| Chlupaté knedlíky - bosáky | RECEPTY |
|
Zdroj: Horan/Momčilová - Vaříme dětem chutně a zdravě
1 kg syrových brambor, 100 g hrubé mouky, 120 g hrubé krupice (já měla dětskou krupičku), 1 vejce, 1 lžíce smetany, sůl
Oloupané brambory nastrouháme na jemném struhadle a vodu dobře vymačkáme. Přidáme vejce, smetanu, špetku soli a mouky a vypracujeme v míse těsto. Rukou nebo lžící tvarujeme knedlíčky, které zaváříme do vroucí osolené vody. Vaříme 6-10 minut. Uvařené vyjmeme na mísu a omastíme sádlem nebo olejem.
Příkrm ke kysanému zelí, špenátu, dušené zelenině. My měli s houbama.
Bála jsem se, aby se nerozvařilo, takže jsem krupičky nasypala trošku víc. Vařila jsem 8 minut. Pro Jurinu - můžeš tu smetanu vynechat, nic zvláštního tam myslím neudělá. |
| Více ... |
| Vložil: Lenča, Vojta a Marek dne 16.2.2006 | | Bez komentářů | Přidej komentář |  |
|
|
|
Zdroj: Apetit
Pro 4 osoby, Příprava 40 minut+cca 2 hodiny na vaření masa
500g hovězího masa s kostí 150g kořenové zeleniny 1-2 červené řepy, nakrájené na kostky 40g sádla nebo oleje 4 lžíce rajčatového protlaku 20g hladké mouky 3 větší brambory, nakrájené na kostky 150g bílého hlávkového zelí 1 bobkový list 2 rajčata, oloupaná a nakrájená 2 rozdrcené stroužky česneku ocet podle chuti pepř a sůl 200ml zakysané smetany k podávání
1. Do velkého hrnce vlijte dva litry vody, vložte omyté maso, osolte a přiveďte k varu. Na mírném plameni ho povařte do změknutí (trvá to asi dvě hodiny). Pak vývar přeceďte a oberte maso. Vývar si můžete připravit i den předem; jen z něj před použitím seberte ztuhlý tuk.
2. V pánvi rozehřejte polovinu sádla či oleje a pět minut na něm opékejte řepu a kořenovou zeleninu, také nakrájenou na kostky. Pak přidejte protlak a všechno přesuňte do hrnce s vývarem. V rendlíku si z mouky a zbytku tuku připravte jíšku a rozmíchejte ji do polévky. Přisypte brambory, nakrájené zelí, bobkový list, pepř a rajčata.
3. Polévku povařte přibližně čtvrt hodiny, tak, aby brambory změkly. Na závěr ochuťte česnekem, octem a podle potřeby dosolte. Podávejte s kopečkem zakysané smetany.
Nemám vyzkoušeno, ale Pavlinda a Bára ano a doporučují VAŘIT! |
| Více ... |
| Vložil: Bulik dne 13.2.2006 | | Bez komentářů | Přidej komentář |  |
|
|
| hermelínové brambory | RECEPTY |
|
| nemám vyzkoušené, ale mohlo by to být dobré. chystám se na to v týdnu! ingredience: brambory, hermelín, niva,šunkový salám nejlépe krájený, cibule, sýr na strouhání, pepř, sůl, smetana. množství podle strávníků a velikosti pekáče.
postup:oloupané brambory nakrájíme na menší kousky, stejně tak hermelín, nivu a šunkový salám. cibuli nakrájíme na půlkolečka. vše smícháme, opepříme , malinko osolíme,vložíme do pekáčku a zalijeme smetanou. pár minutek před zapečením posypeme strouhaným sýrem a ještě pár minutek zapékáme.
|
| Více ... |
| Vložil: Rybka, kluci 2/00, 4/04, 8/07 dne 12.2.2006 | | Bez komentářů | Přidej komentář |  |
|
|
| sýrovo-ořechové těstoviny | RECEPTY |
|
| zatím taky nevyzkoušené ingredience: těstoviny, niva nastrouhaná, ořechy vlašské nebo lískové taky nastrouhané, libovější angl. slanina,
postup: těstoviny uvařit dle návodu. a mezitím dáme na pánvičky osmahnout slaninu na kostičky nakrájenou, až pustí šťávu...těstoviny slijeme a smícháme se slaninou, né se vším omastkem jen část, aby to nebylo moc mastné. a promícháme, aby se těstoviny neslepily. hned do těstivin přidáme nivu a ořechy, aby se teplem rozpustil sýr a hezky se obalily. a můžeme podávat. |
| Více ... |
| Vložil: Rybka, kluci 2/00, 4/04, 8/07 dne 12.2.2006 | | Bez komentářů | Přidej komentář |  |
|
|
[<<Předchozích 30] Články 31 až 40 z 126 [Dalších 86 >>] |
|