Deníky Fotoalba Recepty Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Deník RECEPTY
nejen pro dospělé


[<<Předchozích 40] Články 4150 z 126 [Dalších 76 >>] 
 Hanácké vdolkyRECEPTY

500g hladké mouky, 2 žloutky, 7 lžiček cukru, špetka soli, 1/4 l mléka, 1 kostka droždí, 1,5dcl oleje

dovnitř 1 tvaroh se sáčkem vanil. cukru  troškou mléka, navrch povidla a drobenku (máslo, cukr, hrubou mouku)

Necháme vzejít kvásek (droždí, trošku teplého mléka, lžička cukru a lžíce mouky), smícháme s ostatními surovinami a vypracujeme těsto. Nelekejte se, je mastnější.

Těsto si rozdělím na 24 kousků - vyjde na dva plechy. Udělám placičku, do ní zabalím lžičku tvarohové náplně, položím na plech, na pečící papír spojem dolů, udělám důlek, do něj povidla, posypat drobenkou, kdo chce pomaže žloutkem.

Pečeme asi na 200 stupňů dozlatova.

Více ...
Vložil: Lenča, Vojta a Marek dne 10.2.2006| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Zapečené kapustičky v krémové omáčceRECEPTY

Zdroj: Apetit

700g růžičkové kapusty, očištěné
100g anglické slaniny
2 lžíce mandlových lupínků
1 lžíce másla
1 lžíce slunečnicového oleje
300 ml smetany ke šlehání
půl lžičky citronové šťávy
4 lžíce strouhanky
3 lžíce nastrouhaného parmazánu
sůl a pepř

1. Předehřejte troubu na 200C, horkovzdušnou na 180C. Kapustičky, překrájené na poloviny, vsypte do velkého hrnce s vařící osolenou vodu a krátce (zhruba 4 minuty) je povařte. Důkladně sceďte.

2. Ve velkém kastrolu rozpusťte máslo, přidejte olej, slaninu a mandle a zlehka spolu opečte. Vsypte kapustičky a za stálého míchání je dvě až tři minuty opékejte. Přilijte smetanu, přiveďte obsah kastrolu k varu a nechte dvě až čtyři minuty probublávat. Osolte a opepřete, stáhněte z ohně, zakápněte citronovou šťávou a přesuňte do pekáče.

3. Smíchejte sýr se strouhankou, směsí posypte pokrm a zapékejte asi dvacet minut, až povrch získá svůdně zlatavou barvu.

Bulíkovy postřehy: Když se koupí kilovka kapustiček, tak po očištění je z toho tak zhruba těch 700g. Místo anglické se dá použít i šunka, klidně i z konzervy. Rozhodně nevynechávejte mandlové lupínky, bez nich to není ono. Smetany ke šlehání stačí čtvrtlitrový pytlík, je zbytečné kupovat dva, aby bylo přesně 300ml. Parmazán jsem u nás na maloměstě ještě nesehnala, takže eidam to jistí, ale určitě by to bylo ještě lepší! Výborný fígl je to promíchání sýru se strouhankou, vznikne velmi chutná krustička.

Více ...
Vložil: Bulik dne 8.2.2006| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Kynutý chodský koláč od DinyRECEPTY

Ingredience: 1/2 kg polohrubé mouky, 1 dcl oleje, 20 g droždí, 1 vejce, 1/4 l mléka, 2-3 lžíce cukru, 1 vanilkový cukr, citronová kůra

 
 

Postup přípravy: Z vlažného mléka, trošky cukru a droždí necháme vzejít kvásek. Do prosáté mouky přidáme cukr, nastrouhanou citronovou kůru, vejce, olej a vzešlý kvásek. Vypracujeme těsto, které se nelepí a necháme vykynout asi 1 a 1/2 hod. Potom vyválíme na pečící papír, dáme na plech a můžeme dát ovoce, tvarohovou nebo makovou náplň - na co máte zrovna chuť. Na ovoce přidáme ještě drobenku. Pečeme na 170 °C do růžova.

Vychytávky: na pečící papír obkreslím tvar mělkého talíře a to celé nastříhám 4x (z 1/2 kila mouky vyjdou krásně 4 velké koláče)

Náplně:

Tvarohová: klasika tvaroh, vejce, přidávám lžíci rumu, vanilkový cukr a vanilkový puding (prášek), cukr

Maková: do mletého máku přidám cukr, mléko a lžíci povidel

Povidlová: přidám trošku rumu na ovonění a také se krásně rozmatlají:)

Drobenka: 80 g cukru, 80 g másla - to rozpustím a povařím na pánvi, pak přidám 200gr polohrubé mouky, možná by stačilo tak  170gr a zamíchám, nechám vychladnout a pak šoupnu na koláč před pečením.

 

Dobrou chuť (na 4 koláče jsem dala do náplní 2 měkké tvarohy, 1 povidla, 100 gr. máku a 100 gr. višňového džemu od tchýně:)

 

 

 

 

 

Více ...
Vložil: Diny a čtyřlístek dne 25.1.2006| 1 komentář | Přidej komentář | Poslat mailem
 Bublanina od BulíkaRECEPTY


1-2 vejce
1 1/2 hrnku polohrubé mouky
1 hrnek pískového cukru
1 hrnek mléka
1/2 hrnku oleje
1 prášek do pečiva
ovoce (čerstvé, kompotované i mražené)
Mouku, do které jsme nasypali prášek do pečiva, promícháme s cukrem, vajíčky, olejem a mlékem. Těsto nalijeme na vyšší vymazaný a vysypaný plech, poházíme omytým, okapaným, popřípadě vypeckovaným ovocem a v dobře vyhřáté troubě pečeme 15 minut.

Více ...
Vložil: Bulik dne 19.1.2006| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Banana-nut breadRECEPTY

3/4 hrnku cukru utřít se 2 žloutky
1/2 másla rozpustit
3 rozmačkané banány
2 hrnky hladké mouky
1/2 lžičky sody (dávám půlku prášku do pečiva)
špetka soli
hrubo nasekané vlašské ořechy (optimální množství 2 velké hrstě, ale možno dle chuti)
vmíchat sníh ze 2 bílků
vlít to vymazané a vysypané formy na srnčí hřbet
péct 40 minut

V zásadě je to buchta, ale může se tvářit, že je to dobrý a zdravý sladký chleba :-)

Více ...
Vložil: Bulik dne 19.1.2006| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Rychlá bublaninaRECEPTY

1 hrnek hl.mouky

1 hrnek polohrubé mouky

125 g másla nebo hery

1kypřící prášek do pečiva

3/4 hrnku cukru krupice

1 vanil.cukr

1 hrnek mléka

2 vejce

500 g kompotu bez nálevu a pecek např. třešně, nebo mražené nebo čerstvé....

 

v míse smícháme prosátou mouku a cukr s práškem do pečiva. rozehřejem tuk a necháme vychladnout. do mísy přidáme mléko, vejce a tuk a metlou vypracujem hladkou hmotu. těsto vlijem do remosky nebo na plech, vymazaný tukem a posypaný hrubou moukou. urovnáme stěrkou a pokladem ovoce vypeckované a okapané. pečeme do růžova 25-30 min. vypnem a necháme zchladnout. nakonec posypem moučk. cukrem nebo kakaem, dle druhu ovoce.

Více ...
Vložil: Rybka, kluci 2/00, 4/04, 8/07 dne 18.1.2006| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Korn-pletýnky, asi 30 ksRECEPTY

Lenča, Vojta a Marek:

200 g žitné mouky, 300 g pšeničné hladké mouky, 2 lžičky soli, 30 g droždí, 1 lžička cukru, 2 lžíce jablečného nebo běžného octa (v textu zmíněný nebyl, tak jsem ho tam zapoměla dát), 60 g Perly na pečení, mák, sezam, slunečnicová semena na posypání.

Mouky a sůl v míse dobře smícháme. Uprostřed utvoříme důlek, do kterého rozdrobíme droždí, posypeme cukrem a s trochou vlažné vody umícháme řídké těstíčko. Mísu přikryjeme utěrkou a kvásek necháme vykynout. Pak Přidáme změklou Perlu a tolik vlažné vody, abychom vypracovali pružné měkké (ale nikoli řídké) těsto. Těsto na válu nebo hnětačem dobře vypracujeme, urovnáme v míse, přikryjeme utěrkou a necháme při pokojové teplotě kynout, až se objem zdvojnásobí. Pak těsto vyklopíme na pomoučený vál, rozdělíme na 30 dílů, z každého dílu vytvarujeme váleček asi 30 cm (já měla kratší). Váleček vždy rukou uprostřed podržíme a konce spolu spleteme v pletýnku. Pletýnky ukládáme na perlou vymazaný a nahřátý plech (já pečící papír), necháme 30 minut kynout, pak potřeme studenou vodou a sypeme semeny. Pečeme 10 minut v troubě, kterou jsme předehřáli na 200 *C (to má být stupňů C :o)))) Pak teplotu snížíme na 150 *Ca pletýnky dopečeme do zlatova. Plech vyjmeme z trouby, pletýnky zastříkneme vodou a necháme pod utěrkou vychladnout.

 

Více ...
Vložil: Jurina, 2 děti (07/02, 04/04) dne 13.1.2006| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 RohlíkyRECEPTY

500 g hladké mouky
1 ČL cukru
1 ČL soli
1,5 dl oleje
1,5 dl teplého mléka

kvásek:
30 g droždí
1 dl teplého mléka
1 lžička cukru

Postup:

Kvásek - vykynout.
Smíchat se zbytkem těsta - vykynout.
Těsto rozdělit na čtvrtiny.
Každou část vyválet dokulata, rádýlkem rozdělit na osminy, každý díl stočit do tvaru rohlíku. Dá se plnit - marmeládou, šunka+Niva, párek...).
Na nevymazaný plech.
Péct na horký vzduch 180 st asi 15 minut - dorůžova.

Více ...
Vložil: Jurina, 2 děti (07/02, 04/04) dne 13.1.2006| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 MarokánkyRECEPTY

200 ml mléka
20 g másla
20 g hladké mouky
1 vanilkový cukr
80 g ořechů
80 g kandovaného ovoce (pomeranč)
100 g čokolády na vaření
tuk do polevy

Mléko, máslo, mouku a vanilkový cukr vařit do zhoustnutí (max 5 minut, husté jako řidší jíška). Do toho vmíchat ořechy a kandované ovoce.

Odstavita přidat v robotu nahrubo nasekané ořechy a kandované ovoce.

Na plech položit pečící papír a čajovou lžičkou dělat kopečky (3x4 na jeden plech), roztečou se.

Dát do rozehřáté trouby a péct na 175 °C na horký vzduch 10-13 minut, aby byly jemně zkaramelizované.

Po upečení dát vychladnout na talířek (hrbolatým nahoru) a pak po hladké straně potírat roztopenou čokoládou (na 100 g čokolády jsem dala 1 lžíci tuku do polevy).

Více ...
Vložil: Jurina, 2 děti (07/02, 04/04) dne 23.12.2005| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Košíčky z MargotekRECEPTY

Takže vkládám už upravenou variantu, kdo má Apetit tak ať mi odpustí, že nedávám originál

5 ks margotek - nechat rozmlátit v robotu, pak se přidá 35 g změklého másla a žloutek a já tam šupla ještě tak lžíci rumu. Ještě se to nechá spojit v robotu až je z toho vláčná hmota. To jsem dávala do papírových košíčků a zalévala čokoládovou polevou. Polevu dělám tak že ve vodní lázni rozpustím čokoládu na vaření se ztuženým pokrmovým tukem(omega, iva) - na 200 g čokolády tak 50 g toho tuku.

Více ...
Vložil: Trollik, Ajka 3r+ Matýsek 1r. dne 21.12.2005| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
[<<Předchozích 40] Články 4150 z 126 [Dalších 76 >>] 
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.