Deníky Fotoalba Recepty Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Deník RECEPTY
nejen pro dospělé


[<<Předchozích 50] Články 5160 z 126 [Dalších 66 >>] 
 Vánoční tvarohová štolaRECEPTY

370 g hl. mouky

150g tuku (rozpuštěné máslo)

125g cukr krupice

1,5 sáčku prdopeč

250g měkkého tvarohu

2 vejce

1 vanilkový cukr

rozinky, oříšky, kandované ovoce,

Mouku smícháme  s prdopečem, cukrem, vanilkovým cukrem, rozpuštěný tuk, vejce a tvaroh a propracujeme z toho vláčné těsto. Přendáme na vál přidáme rozinky oříšky, kandované ovoce a ručně propracujem. Vytvarujem štolu a pečeme zhruba při 180°C 30-35 minut. Po upečení ihned potřeme rozpuštěným máslem a posypeme moučkovým cukrem.

Více ...
Vložil: Trollik, Ajka 3r+ Matýsek 1r. dne 12.12.2005| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Domácí chlebaRECEPTY
i pro začátečníky
(recept podle kuchařky MUDr. Judita Hofhanzlová: Polévky a kašičky pro nejmenší)

4 hrnky pšeničné celozrnné mouky, 1 hrnek žitné mouky (nebo ovesných vloček), 1 lžíce sezamových semínek, 2 lžíce lněných semínek, 2 lžíce drcených slunečnicových semínek, 1 lžíce sušených obilných klíčků, 1,5 lžičky soli, špetka kmínu a anýzu, 2 hrnky vody, 1/3 kostky droždí, 1 lžička medu

 

Kvásek: do jednoho hrnku teplé vody dáme 1 lžičku medu a 1 lžičku celozrnné mouky, rozdrobené droždí, zamícháme, přikryjeme utěrkou a dáme na 5-10 minut na teplé místo.

 

Mouku, sůl a semínka dáme do mísy (dávám do mísy od robota), přilejeme kvásek, další hrnek teplé vody a zamícháme (já v robotu). Těsto dáme do vymazané formy (používám skleněnou formu – pekáček -  na kuře)  a dáme na teplo vykynout (přikrývá se utěrkou), mělo by zdvojnásobit svůj objem.

 

Mně to vychází tak, že po 40 minutách zapínám troubu, aby se předehřála – na 250 oC a ještě dalších 20 minut mi to kyne a trouba hřeje na správnou teplotu.

 

Dáme do trouby (dávám do spodní půlky, jinak se mi připaloval vrch), těsto zvrchu potřeme vodou a posypeme semínky nebo mákem. Pečeme 10 minut na 250 oC, potom stáhneme teplotu na 200 oC a dopečeme (špilka (špejle) se po zapíchnutí do těsta nelepí, já 60 min).

 

Vytáhneme z trouby, povrch několikrát potřeme vodou. Po vychladnutí vyjmeme z formy.

Více ...
Vložil: Jurina, 2 děti (07/02, 04/04) dne 12.12.2005| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Pernicky od SugarRECEPTY

1 kg hladke mouky

1-2 lzice kakaa

30 dkg mouckoveho cukru

10 dkg masla

20 dkg medu

4 vejce

1 1/2-2 lzicky jedle sody

1 1/2-2 lzicky mleteho koreni - anyz, skorice, nove koreni, fenykl, hrebicek - ja drtim v hmozdiri a prosivam pres cajovy cednik.

Mouku na val (trochu stranou a zapracovavat podle potreby postupne) + prosit cukr, pridat koreni, sodu, kakao.

Ve vodni lazni rozpustit med+maslo, pridat vejce.

V "sypke" smesi udelat dulek, vlit tekutou smes a poradne zpracovat. testo na nekolik hodin nebo pres noc odpocinout (nedavam do lednicky, ale do chladna - v Cechach do spajzu, tady do pradelny).

Vyvalovat na 3 mm a vykrajovat tvary (cim vetsi tvary, tim silnejsi plat testa), na tukem vymazanem plechu peci cca 7 minut pri 180 C (vyzkouset). Horke potirat rozslehanym vejcem.

Cukrova poleva: 1 bilek malinko naslehat, 20-25 dkg cukru moucka (nekolikrat prosit) postupne pridavat a trit lzici, pridat lzicku precezene citronove stavy (podle potreby), trit lzici, az poleva nabude a zbela (ja tru minimalne 10 minut).

Tuhost testa: prislis ridke testo nedrzi pri peceni tvar, prilis tuhe pri peceni nenabehne a pernicky jsou pak moc tvrde. Ja dodrzuju, ze testo (ktere vytvaruju do bochanku a dam odpocinout na talir) se nesmi "rozbehnout" ale zaroven musi byt pruzne - kdyz do nej udelam dolik, ten dolik se po nejake chvili vyrovna.

Vetsinou delam z 1/2 kg mouky, pridavam uvedene koreni, ale je to asi hlavne zvyk - v anglictine je pernik "gingerbread", tedy "zazvorovy chleba", v nemcine nevim, ale pry se z toho nazvu vyvozuje, ze do perniku se puvodne pridaval pepr....

Taky jsem nekde cetla, ze pernicky se po upeceni maji nechat aspon 2 dny odlezet a teprve potom zdobit, jinak na nich ta poleva pry nedrzi (me ovsem peceni pernicku tak vycerpa, ze vetsinou zdobim az za tyden...)

Více ...
Vložil: Sugar+3 dne 1.12.2005| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Jak na zdobení perníčkůRECEPTY

na naší diskuzi zavládla perníčkománie, jako skoro se vším-:)))))

Pořád jsou nějaké dotazy ohledně pečení, zdobení,a tak podobně. Perníčky už peču opravdu dost let a jsem docela samouk za pomocí skvělého časopisu Medovníčky. Takže jestli někdo stojí o pár rad a nápadů které se mi osvědčily,tak jsou zde.

- perníčky nepotírám vajíčkem před pečením,ale hned po vytažení z trouby - ještě horké a velmi tenkou vrstvou vajíčka.

- chceteli zdobit jen bílou, je moc pěkné přidat do vajíčka červené potravinářské barvivo a tím to potřít, bílá poleva na tmavě červeném podkladu krásně vynikne.

- cukr na polevu prosívám dvakrát přes velmi jemné sítko, když jsem ho neměla dělala jsem to přes punčochu - to je velmi důležité, kornoutek se pak tolik nezacpává a dají se děla velmi jemné linky.

- když chci nanášet bílou polevu do plochy, zředím si jí citronovou šťávou, nanáším ji štětcem.

- aby poleva nevysychala, nechávám jí v ledničce přikrytou vlhkým hadrem, pak se dá zase snadno použít,aby nezacpávala kornoutky, případně ji naředím citronovou šťávou.

- kornoutky si vyrábím z celofánu, (obdélník 10x12 cm), jeden růžek sestřihnu a stočím kornoutek, konce stačí naslinit a slepí se to k sobě. naplním trochou polevy a vršek zaroluju,tak aby mi nic nevytékalo. Ustřihnu špičku,ale tak aby tam byla pididírka, časem se to povoluje,takže mám docela spotřebu kornoutků.

Více ...
Vložil: Trollik, Ajka 3r+ Matýsek 1r. dne 29.11.2005| 3 komentáře | Přidej komentář | Poslat mailem
 Dietní mrkvové cukrovíRECEPTY

Je to opravdu hodně dietní,ale letos to budu péct hlavně kvůli Andrejce,aby bylo víc druhů co může.

400g. hladké mouky

250g hery, nebo másla

150 g jemně nastrouhané mrkve

šťáva z 1/2 citronu

vypracuje se těsto, a vykrajují se tvary dle libosti, ještě horké se obaluje v moučkovém a vanilkovém cukru - tuto fázi preventivně vynechám

 

Více ...
Vložil: Trollik, Ajka 3r+ Matýsek 1r. dne 25.11.2005| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Zapečené brambory se špenátemRECEPTY

Myslím že podobný recept už dávala Baruschka.

Takže brambory nakrájené na plátky smíchám s rozmraženým špenátem (používám ten hrubý, ne ten protlak). Na cibulce osmahnu vepřové maso nakrájené na hodně malé kousky (může být i krůtí, kuřecí), smíchám s bramborami a špenátem, zaliju smetanou do omáček, dám zapéct až jsou brambory měkké. Pak posypu sýrem a nechám ještě chvíli zapéct.

Dobrou chuť

Více ...
Vložil: Trollik, Ajka 3r+ Matýsek 1r. dne 4.11.2005| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Celerové posilující tyčinkyRECEPTY
250g polohrubé mouky, 250g rostlinného tuku, 250g tvrdého sýra, 250g jemné strouhanky, 7 lžic jemně nastrouhaného celeru, sůl, vejce na pomazání, olej

Recept z PRIMA VAŘEČKY:

Uvedené přísady zpracujeme v těsto, které vyválíme na plát o síle asi půl centimentru. Rádýlkem nakrájíme proužky, naskládáme na pomaštěný plech, pomažeme rozšlehaným vejcem a prudce opečeme ve vyhřáté troubě. Výborně se hodí k červenému vínu (Lambrusco, Klokan ;o))) a k posezení s vaším milým nebo milou při rozsvícených svíčkách. (No bodejď! Vždyť celer zvyšuje potenci!)

PS: Pokud vám celer chutná doporučuji zvětšit množství, jinak o něm skoro ani nevíte.

Více ...
Vložil: Jaffi, V 4/04 + V 3/08 dne 2.11.2005| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Celerový salátRECEPTY

Jaffi mě inspirovala ke vzpomínkám na můj oblíbený celerový salát.

1 střední celer, 1 jablko, 1 bílý jogurt, hrst nasekaných vlašských ořechů

Syrový celer a jablko nastrouháme, podle chuti nahrubo (vypadá víc jako salát) nebo najemno (sice břečka, ale zase chuťově propojenější), vmícháme bílý jogurt a nasekané vlašské ořechy. Lepší je nechat chvilku odležet, aby se chutě spojily. Je prudce vitaminózní nemluvě o povzbuzujících vedlejších efektech ;-)

Více ...
Vložil: Bulik dne 2.11.2005| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Tvarohové knedlíčky s ovocemRECEPTY

suroviny: 1/2 kg měkkého tvarohu, asi 200 g krupice (i dětská krupička), 2 vejce, sůl, ovoce/ př. borůvky:)

Do utřeného tvarohu přidáme trochu soli, vejce a krupici a vypracujeme těsto, z kterého tvoříme malé knedlíčky. které vaříme v osolené vroucí vodě asi 10 minut.

Hotové sypeme cukrem se skořicí, mastíme máslem a poklademe rozdušeným čerstvým ovocem.

 

Je to fakt mňamka:) Těsto jsem ušlehala ručním šlehačem, pak jsem to vykrajovala lžičkou a rovnou házela do vroucí vody:) Polila jsem to ohřátým borůvkovým kompotem. A vhodné i pro malá prťata:)

DOBROU CHUŤ:))))

Více ...
Vložil: Pendula dne 27.10.2005| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Pudinkový krém s rumemRECEPTY
(tchýně od Juriny)

1 pudink uvařit s cukrem (cca 2 lžíce) v 0,5 l mléka. Nechat chládnout, občas do toho míchnout, aby se neudělaly hrudky.

1 rozměklé máslo rozšlehat se 3 lžícemi cukru a 2 lžícemi rumu. Potom pomalu přidávat vychladlý pudink.

Když se náhodou srazí, dát mísu do horké vody, nahřát a pak rychle zašlehat znovu.

Více ...
Vložil: Jurina, 2 děti (07/02, 04/04) dne 26.10.2005| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
[<<Předchozích 50] Články 5160 z 126 [Dalších 66 >>] 
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.