Deníky Fotoalba Recepty Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Deník RECEPTY
nejen pro dospělé


[<<Předchozích 70] Články 7180 z 126 [Dalších 46 >>] 
 Rajčatová polévkaRECEPTY

Rajčatová polévka

Pozor, neplést s rajskou polívkou, tenhle kuchařský zázrak neviděl ani bobkový list ani nové koření a jiné špécie jimiž se ochucuje typický produkt školních jídelen.

1 kg rajčat, raději více zralých
1 šlehačka (nebo zakysaná smetana)
máslo, hladká mouka, sůl, vajíčko, polohrubá mouka

Na másle rozdusíme pokrájená rajčata, zalijeme vodou, rozvaříme. Rozmícháme smetanu se lžící hladké mouky a solí a vmícháme do polévky. Svaříme, rozmixujeme, přepasírujeme přes síto. Zavaříme noky, umíchané z 1 vajíčka a polohrubé mouky. Noky se nejlépe zavařují přes cedník na halušky (nad polívkou do cedníku vyklopit těstíčko a míchat vařečkou, dokud těsto otvory cedníku neproleze do polévky). Polévka je jemná, krémová, každý se ptá, co je v tom za koření, přitom jde skutečně jenom o rajčata a sůl. Mám ověřenou variantu se zakysanou smetanou, šlehačku jsem nezkoušela.

Více ...
Vložil: Bulik dne 3.5.2005| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Špenátová polévkaRECEPTY

Špenátová polévka

zmrazený špenát
cibule
olej, hladká mouka, mléko
sůl, pepř, česnek

Nadrobno pokrájenou cibuli lehce osmahneme na oleji, zasypeme hladkou moukou a umícháme světlou jíšku. Do jíšky vlejeme mléko (1-2,5 dcl podle plánovaného množství polévky) a za stálého míchání uvaříme hustý bešamel. Měl by vřít 20 minut, ale to byste u toho museli pořád stát a míchat, takže nabízím jinou variantu. Do bešamelu vložíme zmrazený špenát (tak 1/2-2/3 balíčku, jinak je polívka moc zelená) a mícháme, dokud se špenát nerozmrazí. Dolijeme vodou na požadované množství polévky a teď teprve necháme 15-20 minut vřít, polívka je už řídká a míchat se musí jenom občas. Trochu tím dlouhým varem zmasakrujete ten špenát, původně se měl dát až do hotové polívky a vařit jenom do rozmražení, ale tomu zmraženému protlaku se stejně už moc ublížit nedá. Nakonec dosolíme, případně dopepříme, polévce dodá pikantní chuť i eventuelní stroužek rozmačkaného česneku.
Polévka je hustá, hutná a výživná, i když hustota záleží na množství mléka, bešamelu a špenátu.

Více ...
Vložil: Bulik dne 3.5.2005| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Zdravá tvarohová pomazánkaRECEPTY

1 tvaroh
1 mensi porek
trochu mleka
3 lzice kecupu
1 taveny syr
svazek redkvicek

vse smichat a mazat (-:

Více ...
Vložil: Claire+Viky04+Jáša09+Vanda11 dne 8.4.2005| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Špenátová roládaRECEPTY

100 g prolisovaného špenátu (i víc)
80 g másla
4 žloutky, 4 bílky
60 g mouky
sůl
náplň: cibule + 6 vajec

Špenát povaříme a prolisujeme. Máslo utřeme se žloutky, přidáme sůl, špenát, mouku a nakonec sníh z bílků. Na plech dáme papír, který namastíme, těsto na něj rozetřeme a rychle upečeme. Po vytáhnutí z trouby se musí srolovat i s papírem, až schládne, tak se papír opatrně sundá, špenátový plát už bude držet tvar dokulata a nebude se při rolování s náplní lámat.
Zvlášť připravíme míchaná vejce na cibulce, kterými roládu namažeme a stočíme.
Lepší je postudenu, vychlazená taky líp drží pohromadě a krájí se. Je úžasně zeleno-žlutá.

Více ...
Vložil: Bulik dne 8.4.2005| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Tvarůžková pomazánkaRECEPTY
Kdo ma rad tvaruzky (ja je nemela az do ted***), tak slyste:

1 balicek tvaruzku
1 mekky tvaroh
1 lzicka mlete papriky, nejlepe palive
1 lzicka horcice plnotucne
50g majolky (nemusi byt)
1 velka cibule
1dc piva
lzici pazitky

vse rozmichame a potirame na chleba.
Mnam , mnam (-:


Více ...
Vložil: Claire+Viky04+Jáša09+Vanda11 dne 7.4.2005| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 ŠKVARKOVÉ PLACKYRECEPTY

0,5 kg hladké mouky
1 celé vejce
sůl
3 dkg kvasnic
cca 2 hrsti škvarek + 1 vrchová lžíce sádla (rozpustit)
2-3 lžíce oleje
mléko

Zaděláme těsto tuhé jako na buchty (polotuhé), necháme nakynout, pak uděláme placky a uděláme na nich rádýlkem mřížky, potřeme sádlem (můžeme osolit nebo až po upečení dle chuti každého). Peču na cca 230 stupňů - rošt uprostřed. Po upeční znovu potřeme sádlem.

Více ...
Vložil: Petra,Kájík 04/04,Honzík 11/06 dne 19.3.2005| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 ŠKVARKOVÉ PLACKYRECEPTY

Ještě jsem zapomněla trochu cukru do kvásku

Více ...
Vložil: Petra,Kájík 04/04,Honzík 11/06 dne 19.3.2005| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Ještě k té krkovici... RECEPTY

lepší je obyčejné Magi od Vitany, to se, tuším, jmenuje Polévkové koření :-)

Více ...
Vložil: Baruschka dne 15.3.2005| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Maggi krkovice a opečené brambory :-)RECEPTY

Plátky krkovice se naloží do Maggi nejlépe aspoň na den a nechá se v lednici uležet. Nepřidává se už vůbec nic ani sůl. Pokud jsou plátky tenké, zprudka se osmaží na pánvi. Výborné je to v létě přímo na venkovním grilu...

Opečené brambory se výborně dělají tak, že do vody, ve které se vaří, přidáme maličko octa nebo cironové šťávy. Ta kyselost způsobí, že se nerozpadávají a vytvoří se báječná kůrčička. Brambory se vaří max. 10 minut, aby nebyly ještě úplně měkké. Poté se smaží na pánvi, nejlépe na sádle.

Více ...
Vložil: Baruschka dne 8.3.2005| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 ROLÁDY OD TROLLIKARECEPTY

Závin z listového těsta na slano

 

Velmi jednoduché a výborné.

 

Balíček listového těsta většinou rozválím na dva pláty a ty pak plním různými slanými náplněmi (fantazii se meze nekladou). Poté závin zabalím vršek se potře rozšlehaným vajíčkem, posype se  kmínem a sladkou paprikou a dá se to péct, dokuď těsto není na vrchu růžové (tak na 150°C).

 

Náplně:

1)      tvrdý sýr, šunka, na plátky nakrájené žampiony (ta byla na srazíku u Anny)

2)      tvrdý salám (typ poličan), nastrouhaná niva (je to trochu slanější)

3)      tvrdý sýr, špenát.

 

 

 

Sýrové rolády

 

to už je trochu složitější na přípravu a chce to trošku zručnosti.

 

Na jednu roládu tak 20 dkg tvrdého sýra (nejlepší je 30% červená cihla). Sýr se dá do mikrotenového sáčku a celé se to ponoří do kastrůlku s horkou vodou (ne vařící)-a je lepší když je kastrůlek stále na plotýnce. Když je sýr kompletně změklý (kontroluju to tak že do toho píchnu), vyndá se z vody a sáčku a vyválí se plát (nejlépe přímo na čisté kuchyňské desce) – pozor plát nesmí být moc tenký, jinak se to trhá, okamžitě se to musí naplnit pomazánkou dle vlastní fantazie a chuti a rychle se zavine a dá se to do chladna.

 

Náplně většinou vytvářím z pomazánkového másla jako základ:

1)      přidám sterilovanou nadrobno nakrájenou kapii, trochu česneku, a kukuřici (sterilovanou)

2)      dále se to může obměnit vajíčky

3)      dobrá je i niva s ořechy

Více ...
Vložil: Trollik, Ajka 3r+ Matýsek 1r. dne 1.3.2005| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
[<<Předchozích 70] Články 7180 z 126 [Dalších 46 >>] 
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.