|
Deník RECEPTY nejen pro dospělé
[<<Předchozích 70] Články 71 až 80 z 126 [Dalších 46 >>]
|
|
Rajčatová polévka
Pozor, neplést s rajskou polívkou, tenhle kuchařský zázrak neviděl ani bobkový list ani nové koření a jiné špécie jimiž se ochucuje typický produkt školních jídelen.
1 kg rajčat, raději více zralých 1 šlehačka (nebo zakysaná smetana) máslo, hladká mouka, sůl, vajíčko, polohrubá mouka
Na másle rozdusíme pokrájená rajčata, zalijeme vodou, rozvaříme. Rozmícháme smetanu se lžící hladké mouky a solí a vmícháme do polévky. Svaříme, rozmixujeme, přepasírujeme přes síto. Zavaříme noky, umíchané z 1 vajíčka a polohrubé mouky. Noky se nejlépe zavařují přes cedník na halušky (nad polívkou do cedníku vyklopit těstíčko a míchat vařečkou, dokud těsto otvory cedníku neproleze do polévky). Polévka je jemná, krémová, každý se ptá, co je v tom za koření, přitom jde skutečně jenom o rajčata a sůl. Mám ověřenou variantu se zakysanou smetanou, šlehačku jsem nezkoušela.
|
| Více ... |
| Vložil: Bulik dne 3.5.2005 | | Bez komentářů | Přidej komentář |  |
|
|
|
Špenátová polévka
zmrazený špenát cibule olej, hladká mouka, mléko sůl, pepř, česnek
Nadrobno pokrájenou cibuli lehce osmahneme na oleji, zasypeme hladkou moukou a umícháme světlou jíšku. Do jíšky vlejeme mléko (1-2,5 dcl podle plánovaného množství polévky) a za stálého míchání uvaříme hustý bešamel. Měl by vřít 20 minut, ale to byste u toho museli pořád stát a míchat, takže nabízím jinou variantu. Do bešamelu vložíme zmrazený špenát (tak 1/2-2/3 balíčku, jinak je polívka moc zelená) a mícháme, dokud se špenát nerozmrazí. Dolijeme vodou na požadované množství polévky a teď teprve necháme 15-20 minut vřít, polívka je už řídká a míchat se musí jenom občas. Trochu tím dlouhým varem zmasakrujete ten špenát, původně se měl dát až do hotové polívky a vařit jenom do rozmražení, ale tomu zmraženému protlaku se stejně už moc ublížit nedá. Nakonec dosolíme, případně dopepříme, polévce dodá pikantní chuť i eventuelní stroužek rozmačkaného česneku. Polévka je hustá, hutná a výživná, i když hustota záleží na množství mléka, bešamelu a špenátu.
|
| Více ... |
| Vložil: Bulik dne 3.5.2005 | | Bez komentářů | Přidej komentář |  |
|
|
|
|
|
100 g prolisovaného špenátu (i víc) 80 g másla 4 žloutky, 4 bílky 60 g mouky sůl náplň: cibule + 6 vajec
Špenát povaříme a prolisujeme. Máslo utřeme se žloutky, přidáme sůl, špenát, mouku a nakonec sníh z bílků. Na plech dáme papír, který namastíme, těsto na něj rozetřeme a rychle upečeme. Po vytáhnutí z trouby se musí srolovat i s papírem, až schládne, tak se papír opatrně sundá, špenátový plát už bude držet tvar dokulata a nebude se při rolování s náplní lámat. Zvlášť připravíme míchaná vejce na cibulce, kterými roládu namažeme a stočíme. Lepší je postudenu, vychlazená taky líp drží pohromadě a krájí se. Je úžasně zeleno-žlutá. |
| Více ... |
| Vložil: Bulik dne 8.4.2005 | | Bez komentářů | Přidej komentář |  |
|
|
| Tvarůžková pomazánka | RECEPTY |
|
Kdo ma rad tvaruzky (ja je nemela az do ted***), tak slyste:
1 balicek tvaruzku 1 mekky tvaroh 1 lzicka mlete papriky, nejlepe palive 1 lzicka horcice plnotucne 50g majolky (nemusi byt) 1 velka cibule 1dc piva lzici pazitky
vse rozmichame a potirame na chleba. Mnam , mnam (-:
|
| Více ... |
| Vložil: Claire+Viky04+Jáša09+Vanda11 dne 7.4.2005 | | Bez komentářů | Přidej komentář |  |
|
|
|
0,5 kg hladké mouky 1 celé vejce sůl 3 dkg kvasnic cca 2 hrsti škvarek + 1 vrchová lžíce sádla (rozpustit) 2-3 lžíce oleje mléko
Zaděláme těsto tuhé jako na buchty (polotuhé), necháme nakynout, pak uděláme placky a uděláme na nich rádýlkem mřížky, potřeme sádlem (můžeme osolit nebo až po upečení dle chuti každého). Peču na cca 230 stupňů - rošt uprostřed. Po upeční znovu potřeme sádlem. |
| Více ... |
| Vložil: Petra,Kájík 04/04,Honzík 11/06 dne 19.3.2005 | | Bez komentářů | Přidej komentář |  |
|
|
|
Ještě jsem zapomněla trochu cukru do kvásku |
| Více ... |
| Vložil: Petra,Kájík 04/04,Honzík 11/06 dne 19.3.2005 | | Bez komentářů | Přidej komentář |  |
|
|
| Ještě k té krkovici... | RECEPTY |
|
lepší je obyčejné Magi od Vitany, to se, tuším, jmenuje Polévkové koření :-) |
| Více ... |
| Vložil: Baruschka dne 15.3.2005 | | Bez komentářů | Přidej komentář |  |
|
|
| Maggi krkovice a opečené brambory :-) | RECEPTY |
|
Plátky krkovice se naloží do Maggi nejlépe aspoň na den a nechá se v lednici uležet. Nepřidává se už vůbec nic ani sůl. Pokud jsou plátky tenké, zprudka se osmaží na pánvi. Výborné je to v létě přímo na venkovním grilu...
Opečené brambory se výborně dělají tak, že do vody, ve které se vaří, přidáme maličko octa nebo cironové šťávy. Ta kyselost způsobí, že se nerozpadávají a vytvoří se báječná kůrčička. Brambory se vaří max. 10 minut, aby nebyly ještě úplně měkké. Poté se smaží na pánvi, nejlépe na sádle. |
| Více ... |
| Vložil: Baruschka dne 8.3.2005 | | Bez komentářů | Přidej komentář |  |
|
|
| ROLÁDY OD TROLLIKA | RECEPTY |
|
Závin z listového těsta na slano
Velmi jednoduché a výborné.
Balíček listového těsta většinou rozválím na dva pláty a ty pak plním různými slanými náplněmi (fantazii se meze nekladou). Poté závin zabalím vršek se potře rozšlehaným vajíčkem, posype se kmínem a sladkou paprikou a dá se to péct, dokuď těsto není na vrchu růžové (tak na 150°C).
Náplně:
1) tvrdý sýr, šunka, na plátky nakrájené žampiony (ta byla na srazíku u Anny)
2) tvrdý salám (typ poličan), nastrouhaná niva (je to trochu slanější)
3) tvrdý sýr, špenát.
Sýrové rolády
to už je trochu složitější na přípravu a chce to trošku zručnosti.
Na jednu roládu tak 20 dkg tvrdého sýra (nejlepší je 30% červená cihla). Sýr se dá do mikrotenového sáčku a celé se to ponoří do kastrůlku s horkou vodou (ne vařící)-a je lepší když je kastrůlek stále na plotýnce. Když je sýr kompletně změklý (kontroluju to tak že do toho píchnu), vyndá se z vody a sáčku a vyválí se plát (nejlépe přímo na čisté kuchyňské desce) – pozor plát nesmí být moc tenký, jinak se to trhá, okamžitě se to musí naplnit pomazánkou dle vlastní fantazie a chuti a rychle se zavine a dá se to do chladna.
Náplně většinou vytvářím z pomazánkového másla jako základ:
1) přidám sterilovanou nadrobno nakrájenou kapii, trochu česneku, a kukuřici (sterilovanou)
2) dále se to může obměnit vajíčky
3) dobrá je i niva s ořechy |
| Více ... |
| Vložil: Trollik, Ajka 3r+ Matýsek 1r. dne 1.3.2005 | | Bez komentářů | Přidej komentář |  |
|
|
[<<Předchozích 70] Články 71 až 80 z 126 [Dalších 46 >>] |
|