| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Jáhelník

od Juriny
Suroviny:1,3 l mléka • 200 g jáhel • 100 g másla • 2 vejce • 120 g pískového cukru • sůl • 200 g sušených nebo 500 g čerstvých nebo kompotovaných švestek • ovocný sirup • tuk na vymaštění formy • moučkový a vanilkový cukr
Postup:Přebrané a propláchnuté jáhly přelijeme několikrát vařící vodou, okapané vsypeme do vařícího mléka, osolíme, přidáme menší část másla a na velmi malém plaméniku uvaříme doměkka. Necháme vychladnout za občasného promíchání. Sušené švestky promyjeme vlažnou vodou, zalejeme studenou vodou a necháme nabomtnat. Zbytek změklého másla utřeme s cukrem, přidáme žloutky, trochu našleháme a vmícháme do jáhlové kaše. Z bílků ušleháme sníh a vmícháme jej do kaše. Polovinu hmoty vložíme do vymaštěné nákypové formy, povrch uhladíme, pokryjeme okapanými švestkami, pokryjeme zbytkem jáhlové hmoty a upečeme ve středně vyhřáté troubě. Při podání nákyp posypeme moučkovým a vanilkovým cukrem a podlijeme zředěným ovocným sirupem.
Vložil:

spravcova

Zlíňačky a spol.
Datum:9.3.2009 23:06:50
Názory k receptu (0 názorů)
Žádné názory zatím nejsou. Vložte první!

Žádné fotky k receptu zatím nejsou. Přidejte je vy!

(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.