| Suroviny: | 1,3 l mléka • 200 g jáhel • 100 g másla • 2 vejce • 120 g pískového cukru • sůl • 200 g sušených nebo 500 g čerstvých nebo kompotovaných švestek • ovocný sirup • tuk na vymaštění formy • moučkový a vanilkový cukr |
|---|---|
| Postup: | Přebrané a propláchnuté jáhly přelijeme několikrát vařící vodou, okapané vsypeme do vařícího mléka, osolíme, přidáme menší část másla a na velmi malém plaméniku uvaříme doměkka. Necháme vychladnout za občasného promíchání. Sušené švestky promyjeme vlažnou vodou, zalejeme studenou vodou a necháme nabomtnat. Zbytek změklého másla utřeme s cukrem, přidáme žloutky, trochu našleháme a vmícháme do jáhlové kaše. Z bílků ušleháme sníh a vmícháme jej do kaše. Polovinu hmoty vložíme do vymaštěné nákypové formy, povrch uhladíme, pokryjeme okapanými švestkami, pokryjeme zbytkem jáhlové hmoty a upečeme ve středně vyhřáté troubě. Při podání nákyp posypeme moučkovým a vanilkovým cukrem a podlijeme zředěným ovocným sirupem. |
| Vložil: | spravcova Zlíňačky a spol. |
| Datum: | 9.3.2009 23:06:50 |
(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.