Re: A ZNÁTE GHÍ?
Zdravím Vás, GHÍ je opravdu poklad, ale veškeré návody na internetu mi přijdou velice zjednodušené! Sám si ho doma vyrábím v hojné míře, vždy na několik měsíců dopředu, takže je to cca 10 litrů při jedné výrobě. Důležité je dělat to pomalu, velice jemně a opravdu docílit vyčištění. Nestačí tedy jen odpařit vodu a sebrat z hladiny nějakou vodu.
Viděl jsem v jogínském ášramu výrobu ve velkém a sám jsem se jí účastnil, tam se máslo vaří až do doby, kdy se veškerá bílkovina v másle obsažená srazí a klesne ke dnu, kde zhnědne a vytvoří jakoby písek. Pak se musí umět vystihnout správný okamžik, kdy proces zastavit a ghí přefiltrovat. Když se to přežene, tak se sražená bílkovina začne zpětně měnit na pěnu a opět znečistí ghí.
Doma to dělám tak, že vařím co nejpomaleji, sbírám pěnu, kterou si uchovám. Tím získám jednu dávku ghí, která je velice čistá. Pak si sebranou pěnu pročistím tak, jak jsem psal výše - obsahuje spoustu bílkoviny, takže ji co nejněžněji vařím a až se vytvoří písek, přefiltruji si další dávku ghí. Ta ale může přeci jen být trošku cítit zbytky bílkoviny, proto ji spotřebujeme dříve a nemícháme ji s tou krásnou zlatou dávkou, kterou jsem vyrobil jako první. Z této pěny se získá spousta ghí, takže je velká škoda "pěnu sbírat a vyhazovat", jak se někde na webu dočtete.
Všechny návody, které jsem na webu našel, jsou si podobné jak vejce vejci, chybí tam více podrobností, ale věřím, že když si to vyzkoušíte, tak Vás přirozeně napadne, jak si ghí ještě oproti těmto návodům vylepšit.
Je to skvělá věc, moc doporučuji.
Odpovědět