Už jste někdy jedli mrkvovou bábovku? Jestli ne, čtěte dál. Údajně velká část dětí mrkev nejí. Nevím proč, ale říká se, že některým dětem vadí její oranžovo-červená barva.
Proto se v Anglii údajně snažili vypěstovat mrkev světlejší barvy, pak ještě světlejší, ještě víc…až z toho byla petržel:) Moji dva kluci ale tuto zeleninu zbožňují, a to tak moc, že se obyčejného pojídání mrkve u nás stává téměř posedlost. Mrkev se u nás jí syrová, vařená, dušená a dokonce i pečená. Prostě v jakékoliv úpravě, jen když je jí hodně. A tak jsem pátrala po receptech, kde bych tuto zeleninu mohla uplatnit. Recepty slanými vás unavovat nebudu, ale pro zajímavost napíšu dva netradiční recepty sladké.
Mrkvová bábovka
Vše smícháme, nalijeme do řádně vymazané a strouhankou vysypané bábovkové formy. Pak už jen upečeme, pocukrujeme a …všechno sníme.
Tip navíc: do těsta můžete přidat pár kapek pomerančové esence, která moučník krásně provoní a návštěvy se budou divit nad tou zvláštní chutí oranžové bábovky.
Mrkvové šátečky
Z uvedených surovin zpracujeme těsto a vyválíme na plát. Z těsta pak vytvoříme šátečky, které plníme meruňkovou marmeládou nebo povidly. Nakonec potřeme vejcem a dáme péct do trouby.
Tip navíc: do těsta se nedává cukr, takže je vhodné i pro diabetiky, pokud použijí marmeládu se sladidlem nebo raději, aby to bylo zdravější, zahuštěnou hroznovou šťávou.
Příští recepty budou patřit milovníkům medu. Bez zajímavosti určitě nebude medový dort bez tuku. A pokud někdo z vás má další recepty na mrkvové pochoutky, budu ráda, když se o ně se mnou i ostatními podělí.
Těhotenství |
Dítě |
(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.