| byvala radka | 154149 |
|
3.12.2024 17:33:09
Tento kyselak jsem si uzivala cele detstvi na jizni Morave. Delam jen majonezovy, o kterem jsem vzdy snila. Jinak je to proste salat, ve kterem je zalivka typu lak z okurek, octova
|
| Girili | 117849 |
|
|
3.12.2024 1:01:11
Děvčata, moc všem děkuji! Určitě vyzkouším.
![]() |
| neznámá | 91073 |
|
2.12.2024 20:50:17
Děláme stejně, akorát nedáváme ocet, ale strouhanou kyselou okurku a cibuli na jemné proužky a nespařuji ji.
|
| angrešt | 114837 |
|
2.12.2024 20:37:44
Podstatou vídeňského bramborového salátu je uvolnění škrobu z horkých brambor do zálivky založené na horkém hovězím vývaru.
takže se uvaří brambory ve slupce v osolené vodě a ještě horké oloupou a nakrájejí na plátky - já na to místo nože používám kráječ na vajíčka. Dají se do mísy a zvlášť se přivede k varu hovězí vývar (bez tuku, ten se předem sebere), do toho se dá sůl, pepř, bílý vinný ocet a olej neutrální chuti, já používám řepkový. A to celé horké se opatrně v míse potřásá a promíchává dvěma dřevěnýma měchačkama, aby brambory pustily do zálivky škrob a tím ji zahustily, ale zároveň, aby se co nejmíň polámaly ty brambory. Chce to trochu cvik a taky hlavně lojovitou odrůdu brambor. Přesné poměry - no, já to dělám od oka, ale dělám salát obvykle ze 2 kg brambor a na to tak 600 - 700 ml vývaru, sůl a pepř fakt podle chuti (celkem dost, brambory to vsajou), bílý vinný ocet cca 50 ml a olej cca 100 ml. No a tenhle základ potom můžeš obohacovat vším možným. Mně v tom chutná jemně pokrájená červená cibule, kterou proliju vařící vodou, pak propláchnu studenou a promnu se solí (potom v salátu tolik nečpí) a jemně nakrájená pažitka. Ale můžeš přidat i kyselé okurky, plátky vařených vajíček, čerstvé bylinky, např. stragon... klině i ten kopr (kopr standardně dávám do jiného salátu - Kartoffel-Gurken Salat, ten jsem popisovala kdysi v tomhle článku https://www.ireceptar.cz/vareni-a-recepty/letni-bramborove-salaty-podle-sousedu-bez-majonezy-a-s-cerstvou-zeleninou.html). No a třeba u Figlmullera se vídeňský servíruje posypaný hromadou polníčku pokapaného štýrským dýňovým olejem, což je extra dobrota :) |
| Stará husa | 154854 |
|
2.12.2024 18:10:10
Nevím, jestli je to pravý vídeňský bramborový salát, ale napíšu ti, jak jsme ho dělali u nás: uvařit brambory ve slupce (na osobu 4 střední brambory), horké oloupat a nakrájet na kostky. Svařit půl litru vody se solí a lžičkou cukru, do vařící vody nalít trochu octa. Brambory nasypat do mísy, posypat na drobno nakrájenou cibulí, zalít horkým nálevem, promíchat, posypat pepřem a zakryté pokličkou chladit v ledničce. Vyndat půl hodiny před podáváním.
|
| Sabi + 2 | 42333 |
|
|
2.12.2024 17:13:03
Do pravého vídeňského salátu se nedává kopr. Ale to, co popisuješ, přesně odpovídá skandinávskému bramborovému salátu. Už jsem ho hrozně dlouho nedělala, úplně jsi mi na něj přivolala chuť, mňam
. Třeba tady: https://fresh.iprima.cz/recepty/skandinavsky-bramborovy-salat |
| Girili | 117849 |
|
|
2.12.2024 16:25:50
Prosím, kdo děláte bramborový salát na vídeňský způsob, podělíte se o recept?
Někteří z rodiny klasiku moc nemusí a ve Vídni jsem před pár lety jedla výborný jednoduchý bramborový salát - byla v tom cibule, kopr a nějaká kyselejší zálivka. Ráda bych to zkusila i doma. Potřebovala bych případně přesný návod, ideálně včetně množství a všech vychytávek. ![]() Moc díky! |
| Ropucha + 2 | 120300 |
|
|
14.10.2024 13:17:54
Neobjednávám, ale z farem, které produkují v rámci možností akceptovatelným způsobem, má eshop biofarma Sasov, pokud vím.
|
| Ivka (dva kluci) | 1341 |
|
|
14.10.2024 13:01:12
Pardon, nečtu celé, nevím region. Jen můj tip - nakupuji na kosik.cz , mají maso jak lidové, tak "fajnovější" a vozí i sortiment masa MAKRO. Teda nejsem si jistá, jestli celá nabídka je dostupná pro všechny regiony, ale po zadání adresy se objeví už jen nabídka, co je k dispozici u vás.
|
| neznámá | 91073 |
|
14.10.2024 8:54:31
Ještě mě napadlo, krůty jsme nejdřív brali přes školu a teď přes místní JZD, mají nějakou kooperativu s jiným družstvem chovající kruty.
Takže se poptat i tak. |
Medové slavnostiTrutnov
Den českých řemeselLitoměřice
Rybářský denČeské Budějovice
Povídání o bylinkáchChrudim
Tvořivá hra pro nejmenšíŽďár nad Sázavou Další akce nalezte zde
Pedrocotta (smetanový dezert s želé Pedro)/Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.