no určitě ne, tavené sýry odplavují vápník s těla, navíc jsou plné soli, mám 6-ti leté dítě a 3-leté, ještě nikdy tavenák neochutnaly. Jsem se spíš divila, že to může Dr. doporučit


ideální je to gervaise, lučina, nebo ten cottage - možno střídat než si dítko navykne na novou chut, stačí zkraje pár lžiček. Tvrdý sýr je také dobrý, má hodně vápníku. Tvaroh jsme dávali až tak po roce věku.
tady něco vygooglováno o tavenácích:
Co je horší, výrobci se snaží reklamou přemluvit rodiče k nákupu výrobků, které nejsou pro děti zdravou volbou. Apetito Kidiboo, jeden z nejtučnějších sýrů vůbec, přemlouvá rodiče ke koupi heslem „Pro zdravý růst“.
„V dnešní době, kdy je i dětská populace ohrožena obezitou, může snad jít jen o růst do šířky,“ říká s lehkou ironií lékařka Kunová, která vede poradnu pro snižování nadváhy. „Na obalu je text o důležitosti vápníku, obsahuje přitom jen 128 mg/100 g, což je ze všech sýrů, s výjimkou mascarpone, nejméně.“ Vhodnější jsou termizované. Taveným sýrům se přezdívá „sekaná mlékárenského průmyslu“.
„A oprávněně. Už jen výčet surovin dává vysvětlení. Pod číselnými kódy aditiv se skrývají tavicí soli s vysokým množstvím polyfosfátů. Ty jsou zdrojem fosforu, který ‚soutěží‘ s vápníkem o prvenství, a pokud fosfor zvítězí, vápník se do kostní hmoty neuloží, ani když ho sníme hodně,“ vysvětluje lékařka. „To je důležité hlavně u dětí, které budují kostní hmotu, ale i u dospělých, kteří musí dbát na to, aby jim neubývala víc, než je zdrávo.“
Podle Kunové jsou spíš než tavené sýry mnohem zdravější sýry termizované, u nichž jsou přírodní suroviny ošetřeny jen zahřátím, žádná aditiva se do nich nepřidávají. „Nízkotučné tavené sýry, které si obézní často kupují kvůli příznivé energetické hodnotě, mají ještě jednu nectnost – vysoký obsah soli. Jestliže sníme 100 gramů taveného sýra, představuje to průměrně 3,2 g soli. Připočítáme-li dalších půl gramu soli z jednoho kousku pečiva, pak už vlastně jen snídaně pokryje více než polovinu doporučené denní dávky soli,“ vysvětluje lékařka