Plakánku, já jsem doteď myslela, že se budu řídit tímhle:
Lepek je bílkovina obilného zrna obsažená v pšenici, ovsu, žitě a ječmeni a ve všech výrobcích z těchto obilovin (tedy např. v mouce, krupici, vločkách, chlebu, rohlících, těstovinách, ale také v některých uzeninách, kečupech a polotovarech). Celiakie (nesnášenlivost lepku), alergie na lepek a hlavně další špatně vysvětlitelné reakce na konzumaci obilných výrobků se zdají stále větším problémem, o čemž svědčí i vývoj v doporučeních dětských lékařů:
V roce 1994 byl zdravým dětem lepek "povolen" od 6 měsíců, dětem ohroženým alergií od 8 měsíců.
V roce 1997 byl povolen zdravým dětem od 8.-9. měsíce, ohroženým alergií od 10.-11. měsíce.
V roce 2005je podle názoru řady odborníků vhodné odsunout zavedení lepku na konec 1. roku, a to i u zdravých dětí, tj. u dětí bez alergické dispozice.
Pokud dítě začne jíst lepek až v době, kdy je jeho trávicí trakt dostatečně zralý, je nebezpečí nepříznivých reakcí (ať okamžitých, nebo velice dlouhodobých) podstatně menší. Známe nejeden případ, kdy lékaři až v dospělém věku odhalili souvislost četných zdravotních obtíží s předčasným podáním lepku. Přimlouváme se tedy za jeho zavedení ve stravě až na konci 1. roku. Je určitě výrazně méně omezující nejíst piškoty, krupici a těstoviny do 1. roku a pak si na nich pochutnávat po zbytek života, než je jíst nějakou dobu od 3 měsíců a pak po zbytek života na ne vzpomínat.
Některé americké studie doporučují začít s podáváním lepku po 6. měsíci. jiné doporučují až po 9. měsíci nebo dokonce po 12. měsíci. Konkrétní studie a články jsou na internetu k přečtení.
Zdroj: Zdravá výživa malých dětí, autorky Olga Illková,, Lucie Nečasová, Zdeňka Vašíčková,Portál
Ale teď teda nevím.

.. počkám na Mab
