VEGETA
1kg mrkve
1kg petržele
0,5kg cibule
0,5kg celeru
petrželová a celerová mať, případně libeček(dodá chuť jako magi)
může se přidat:
0,5kg kedlubny (pokud trpíte na nadýmání asi radši ne)
0,25kg červená řepa
pórek, česnek
zelenimu posrtouhám na hrubo, nať suším v celku-jsem líná krájet. cibuli na tenčí kolečka. Já suším na topení-máme plynové přímotopy, jinak jsem sučila v troubě a přehazovala na radiátor. (Ale jsem hamoun a příští rok snad přesvěčím mužíka, aby mi postavil sušičku. Těším se na sušené višně a jiné ovoce, u el. sušičky pláče mé srdce ekologa.) Cibule je pořád celkem lepkavá, ale to je v pohodě. Suché naťe odrhnu, lístky rozemnu dlaněmi, stonky přidán k ostatní zelenině. Až vše usuším, umixuju na termomixu nebo nějakém bytelném mixéru. Smíchám s natí a necelým kg soli, když je víc soli, nevadí mi to, používám totiž na solení omáček a polévek vegetu. Moc se s tím nepářu, na gramy nehledím, vážím orientačně. Jídlo je fakt o hodně chutnější a kdo má domácí zeleninu a špatný sklep, vyřeší problém se zvadlými "ocásky".
Používám to i jako dárek, o který je velký zájem. Hlavně mi to řeší problém, co dát bohaté ségře. Po tomhle vždycky nadšeně hrábne.
Odpovědět