9.12.2009 11:10:29 Dita M.
Bez vajec - medové perníčky, vánočka
Ahoj, dva recepty, které používáme. Další bude koncem týdne na www.spolecnostprozvirata.cz.
Dita
Medové perníčky
43 dkg žitné mouky – celozrnné, nejlépe BIO
2 – 3 velké lžíce vajahitu (náhrada vajec)
2 velké lžíce medu
18 dkg cukru – tmavého, např. třtinového
0,5 – 1 čajová lžička perníkového koření
citrónová kůra
0,5 – 1 čajová lžička kypřícího prášku s vinným kamenem nebo sody
5 dcl oleje
pár lžic vlažné vody
Dávka je na 1 hustě vyplněný pekáč.
Zpracujeme těsto, necháme půl hodiny či déle odpočinout. Po částech vyválíme na cca 3 mm silné těsto, vykrajujeme tvary. Předehřejeme troubu na 200 st. C a pečeme 20 - 30 minut. Zdobíme.
Vánočka
200 g celozrnné mouky nejlépe špaldové
150 g hladké mouky
30 g sójové mouky
5 ml oleje
50 g cukru
300 ml sójového mléka
15 g kvasnic
50 g sekaných ořechů
Rozinky, sůl, muškátový oříšek.
Rozinky namočíme předem. Připravíme kvásek ve vlažném mléce s cukrem, až nabude, smícháme s ostatními surovinami, vytvoříme těsto, rozinky ke konci. Necháme na teplém místě vykynout. Vytvoříme 3 části, vyválíme válečky a upleteme. Vánočku vložíme na vymazaný plech nebo s pečícím papírem, potřeme olejem nebo mlékem, posypeme ořechy a upečeme ve vyhřáté troubě.
Odpovědět